11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMinistrul Energiei critică ANRE: Nu încurajează dezvoltarea pieţei de gaze din România

Ministrul Energiei critică ANRE: Nu încurajează dezvoltarea pieţei de gaze din România

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a criticat, vineri, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru modul în care a transpus în legislația secundară obligativitatea impusă de Guvern producătorilor și furnizorilor de gaze de a tranzacționa transparent și nediscriminatoriu anumite cantități pe bursele din România. 

„În ceea ce priveşte modul în care ANRE a decis să transpună în legislaţia secundară obligativitatea impusă de Executiv producătorilor şi furnizorilor de gaze de a tranzacţiona transparent şi nediscriminatoriu anumite cantităţi pe bursă, considerăm că nu încurajează dezvoltarea pieţei de gaze din România. Mai mult, transpunerea nu este făcută în spiritul OUG 35/2014. În consecinţă, solicităm autorităţii să reanalizeze decizia sa, în cadrul unui nou Comitet de Reglementare, pentru că, în forma actuală, ordinul dat nu creează premisele tranzacţionării procentului de 20% comunicat, în condiţiile în care baza de aplicabilitate se apropie de zero. Practic, aproape că nu s-a impus niciun procent”, a mai spus Răzvan Nicolescu. 

Ministrul delegat pentru Energie a avut,  vineri, la sediul Departamentului pentru Energie, o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor micilor consumatori de gaze naturale şi energie electrică din România cu care a discutat despre decizia adoptată în această săptămână de către ANRE, în cadrul Comitetului de Reglementare, şi care trebuia să vizeze instituirea obligativităţii ca producătorii şi furnizorii de gaze naturale să tranzacţioneze pe bursă o parte din cantitatea de gaze (produsă ori furnizată, după caz), într-un mediu centralizat, transparent şi nediscriminatoriu. 

În cadrul întâlnirii, reprezentanţii asociaţiilor de profil au semnalat ministrului delegat faptul că Autoritatea Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu respectă cadrul oficial, propriu de consultare publică, instituit prin Consiliul Consultativ, acest organism nemaifiind convocat lunar, aşa cum prevăd reglementările în vigoare. Totodată, reprezentanţii miciilor consumatori i-au adus ministrului la cunoştinţă importanţa unei mai bune şi transparente comunicări din partea tuturor autorităţilor statului, implicate în sectorul energetic. Concret, în privinţa ANRE, aceştia au semnalat lipsa unui punct unic, direct de contact în cadrul autorităţii, aflat la dispoziţia celor care doresc să obţină informaţii despre schimbarea furnizorului de energie sau să-şi afle drepturile în calitate de consumatori. 

 

„Îmi doresc ca vocea micilor consumatori de gaze naturale şi electricitate să fie din ce în ce mai auzită în România. Este regretabil că acest Consiliu Consultativ al ANRE nu este organizat aşa cum trebuie, pentru a dezbate reglementări importante ale sectorului energetic înainte ca ele să fie adoptate şi impuse consumatorilor”, a declarat ministrul delegat pentru Energie. 

Ministrul delegat pentru Energie a decis să aibă întâlniri lunare cu reprezentanţii asociaţiilor micilor consumatori de energie electrică şi gaze naturale. 

 

 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă