15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialMisterul chiriilor pentru spațiile din Unirea Shopping Center

Misterul chiriilor pentru spațiile din Unirea Shopping Center

Pe lângă faptul că i se obstrucționează accesul la conducerea societății, acționarul majoritar al celui mai important centru comercial de la kilometrul zero al Capitalei nu are acces nici la situația sumelor percepute din chirii.

Acționarul majoritar al Unirea Shopping Center, cu aproape 75% din capitalul social, se chinuie de luni bune, fără succes, să își exercite drepturile în forurile de conducere ale societății – Adunarea Generală a Acționarilor și Consiliul de Administrație. Toate demersurile făcute de The Nova Group (TNG), atât pe cale amiabilă, cât și pe cale legală au fost zădărnicite de președintele-director general al centrului comercial, Carmen Palade, fostă Adamescu, care a apelat la tot felul de tertipuri, încălcând flagrant legislația în vigoare. Un posibil motiv al amânării inevitabilului de către Carmen Palade îl constituie haosul care domnește în actele societății ce administrează Unirea Shopping Center, cu precădere în ceea ce privește banii încasați pe chiriile spațiilor din magazinul bucureștean.

În nenumărate rânduri, reprezentanții The Nova Group, în frunte cu Alexander Adamescu, au solicitat convocarea AGA și a Consiliului de Administrație, unul din punctele care se cereau a fi clarificate fiind tocmai situația banilor percepuți din chirii. În condițiile în care Unirea Shopping Center, în care aproape fiecare metru pătrat este închiriat, a ajuns să încheie situația financiară pe pierdere, se pune legitim întrebarea dacă nu cumva persoane din actuala conducere a societății dă discounturi la chirii „pe ochi frumoși“. „Precizați în care dintre ședințele Consiliului de Administrație a fost aprobată această grilă de preț (pentru chirii – n.red.) și anexați procesul verbal încheiat/hotărârea de consiliu. Dacă se respectă grila aprobată de către Consiliul de Administrație al societății pentru închirierea de spații în Unirea Shopping Center. În cazul în care există derogări de la aceste valori, menționați cine le dă și în conformitate cu ce prevederi/hotărâri sau pe baza cărui calcul economic, dacă acestea se emit scris sau oral, anexați lista derogărilor cu datele emitentului și beneficiarii acestora“, se arată într-o adresă de convocare a Consiliului de Administrație trimisă pe 2 noiembrie anul trecut de Alexander Adamescu.

Ce restanțe au chiriașii din magazinul Unirea

În același document, se ridică și suspiciuni legate de modul în care s-au încasat respectivii bani, în sensul prezentării situației restanțierilor la chirie. După ce că se fac discount-uri discreționare, nici acești bani nu se încasează la timp, ceea ce ar putea fi o altă cauză a intrării pe pierdere a centrului comercial din cel mai bun vad al Bucureştiului. „Lista firmelor care sunt chiriașe în spațiile deținute de Unirea Shopping Center și la ora prezentei înregistrează datorii la chirie. Prezentați defalcat, pe categorii: până în 30 de zile, între 30-60, între 60-90 și peste 90 de zile. Menționați ce măsuri s-au întreprins pentru recuperarea debitelor din chirii, lista tuturor procedurilor judiciare și/sau extrajudiciare demarate anterior prezentei cereri cu dovada documentelor emise“, se mai solicită în adresa din 2 noiembrie.

De fapt, nu este pentru prima oară când acționarul majoritar The Nova Group solicită aceste informații, ele fiind prezente și în alte documente trimise în cursul anului trecut. Toate aceste solicitări însă nu au avut niciun rezultat, ele fiind pur și simplu blocate de Carmen Palade. În plus, Alexander Adamescu a solicitat Consiliului de Administrație să-i prezinte și situația proceselor pe rol în care Unirea Shopping Center este parte, precum și natura lor. Cum era de așteptat, nici această solicitare nu a primit vreun răspuns pe măsură. 

Acționarul majoritar nu-și poate exercita drepturile legale

Unirea Shopping Center, cunoscut de clienţi sub numele de „magazinul Unirea“, persistă de aproape un an de zile o situație care nu face cinste autorităților unui stat european.

Toată această sarabandă a început în primăvara anului trecut, mai exact pe 21 martie 2016, când The Nova Grup Investments, acționarul majoritar, cu 74,1675%, solicită președintelui CA convocarea de urgență, în termenul legal, a Adunării Generale Ordinare Anuale a Acționarilor. Primul punct pe ordinea de zi ar fi urmat să fie prezentarea și aprobarea sau modificarea situațiilor financiare anuale, bilanțul contabil și contul de profit și pierdere, aferente exercițiului financiar 2015.

În continuare, se prefigura descărcarea de gestiune a administratorilor pentru activitatea desfășurată în exercițiul financiar 2015 și prezentarea și aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli și a planului de investiții pentru anul 2016. Alte puncte de pe ordinea de zi vizau revocarea lui Carmen Palade din funcția de membru și, implicit, de președinte al consiliului de administrație, respectiv revocarea din funcția de director general al societății.

TolerantASF se face că dă sancțiuni

Solicitările de convocare a AGA au fost dublate de petiții adresate Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), căreia i s-a cerut să intervină pentru a stopa și sancționa comportamentul abuziv lui Carmen Palade. Și totuși, ASF, condusă de Mișu Negrițoiu, tărăgănează cât poate de mult aplicarea unor sancțiuni adevărate. În luna august a anului trecut, reglementatorul pieței de capital le-a amendat pe Carmen Palade cu 7.500 de lei și pe Marina Leu, director economic al USC, cu 5.000 de lei. Bani de țigări pentru cele două, având în vedere ce sume vehiculează în mod curent.

Apoi, prin două decizii adoptate în ședința de pe 11 ianuarie a Consiliului de Administrație al ASF, Carmen Palade a fost amendată din nou, de această dată cu 12.000 de lei. „România liberă“ a solicitat oficial ASF, de mai bine de o săptămână, un punct de vedere în această chestiune, dar nici până acum nu am primit niciun răspuns.

Cele mai citite

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă