30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialMiza imobiliară a insolvenței ELCEN. Cum se decontează datoriile istorice dintre instituțiile...

Miza imobiliară a insolvenței ELCEN. Cum se decontează datoriile istorice dintre instituțiile care asigură termoficarea Capitalei

ELCEN, furnizorul de agent termic al Radet, a convenit cu Romgaz să pună gaj CET Grozăvești, cu tot cu terenul acesteia, în favoarea producătorului de gaz. Astfel, Romgaz nu va mai cere plata în avans a gazelor pentru încălzirea Bucureștiului.

Instituţional, se în-cearcă „pansarea“ deficienţelor vechiului sistem încărcat de datorii, garnisit acum și cu insolvenţele ELCEN și Radet. Pe de altă parte, noul sistem de organizare descentralizat, bazat pe centrale de cartier, se apropie de momentul când își va începe existenţa. Cu cât actorii vechiului model trag mai mult de timp, cu atât noua rețea va apărea cu turbulenţe mai mari.

Procedură de preluare

Analistul economic Sorin Dinu spune că apariţia gajului pe CET Grozăvești „e o procedură de preluare, făcută de «băieţii de la stat». Tot și-au anunţat ei inten-ţia de a face o concentrare, are loc reconcentrarea, refacerea Renel  – idee ce bântuie de la dereglementarea vechiului Renel (regia autonomă de electricitate – n.r.)“. La falimentul ELCEN, „cine are garanţia preia bunul pe care e pus gajul. Se încearcă această variantă de piaţă, în care să se preia diverse centrale“, a explicat pentru „România liberă“ Dinu, amintind că Romgaz a preluat și Centrala Iernut.

Acum 10 ani, Termoelectrica era acţionar majoritar la ELCEN București și Electrocentrale Deva și avea ca sucursală Centrala Paroșeni. ELCEN includea atunci și termocentralele Iernut și Constanţa. “În România, există o întreagă structură. Oameni ce vor să strângă toate vechiturile, în speranţa că le vor ţine în viaţă”, spune expertul. Sorin Dinu susţine că, “atunci când oamenii vor înţelege că partea de costuri e prea mare, ELCEN nu numai că va falimenta, dar CET-urile vor rămâne fără obiectul muncii. Dacă se face o structură de centrale pe deșeuri și gaze, ELCEN e mort și îngropat”.

Fonduri europene pe care nu le trage nimeni

187 de milioane de euro sunt disponibile pe POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare). La ce ar putea folosi acești bani, dacă s-ar dori? “Centralele pe gazeificare, cu plasmă, nu au emisii. Poţi folosi la ele și gunoiul vechi. Biomasa. În 10-15 ani, termini și gropile de gunoi, și Iridex, și Glina, tot. E o soluţie eficientă și ecologică”, a explicat Dinu pentru RL. Una pe care nici un actor instituţional nu vrea astăzi să mizeze.
E posibil ca mai multe asociaţii de proprietari să se asocieze și să treacă la ast-fel de centrale, renunţând voluntar la actualul sistem? Este, spune expertul, dar e posibil și ca “un primar de sector să facă aceasta. Și s-ar putea să asistăm la CET Grozăvești la o dare în plată, în contul datoriei. Darea în plată e prevăzută în Codul Civil. Probabil că Romgaz va dori să furnizeze apoi energie termică Radet în continuare“.

Sorin Dinu, care a fost expert Deloitte&Touche, critică intenţiile autorităţilor. “Nu văd nici o mișcare pentru ca Radet să devină mai eficientă și vor fi multe blocaje. «Noi suntem în faliment, dar ne interesează mai tare falimentul celui-lalt» – asta este povestea cu datoriile ELCEN și Radet. Care e falitul bun și care cel rău. Problema sectorului energetic este că e populat cu oameni ce trăiesc cu 30 de ani în urmă“, a declarat pentru „România liberă“ Sorin Dinu.

Povestea complicată a unui ajutor de stat ilegal

Tudor Popescu e azi expert independent în Energetică. S-a ocupat de analiza datoriilor Radet – ELCEN – Romgaz / Distrigaz Sud Reţele pentru fostul primar ge-neral Sorin Oprescu. Acum, a fost rugat de Primăria Generală să elucideze starea de fapt. „Tocmai am expus la Consiliul Concurenţei, directorului Păun (n.n. – Radu Păun, director adjunct la Direcţia Industrie și Energie), că ELCEN a făcut o gafă formidabilă. A introdus în factură gazul metan pe care nu l-a consumat. Se numește ajutor de stat ilegal. Direcţia pentru Ajutorul de Stat e deja sesizată. Este prematur să discutăm ce se va întâmpla“, a spus Popescu.

Cele 47 milioane euro plătite ELCEN în avans de Primăria Capitalei sunt luate de la proiectul Șoselei Pantelimon, supranumit „Hârtoapa Fericită“, ce nu se mai termină. ELCEN a dat banii aceștia mai departe, la Romgaz, ca să primească gaze până la primăvară, declară expertul în Energetică.

Singura turbină ce dă abur în cogenerare e și cea mai proastă

Aici începe partea vertiginoasă. „În hârtia de sus-ţinere, se vorbește despre plata de către Primărie, pentru Radet, a 130 mc de gaze/gigacalorie”, arată Tudor Popescu. Dar, pe vremea lui Oprescu s-au analizat parametrii de funcţionare ai celei mai proaste turbine din București, de la CET Progresul, de 50 MW. Aceasta este și singura care dă și abur industrial în cogenerare. „Concluzia a fost că CET Progresul nu poate deconta mai mult de 42 mc de gaze în structura gigacaloriei. Acum, s-a presupus că diferenţa de 90 mc de gaze, până la cei 130 mc din hârtia de susţinere, sunt consumaţi de ELCEN pentru producerea curentului electric în cogenerare. Așadar: și-au descărcat factura electricului. Numai că acesta e produs de piaţă, iar Legea energiei interzice subvenţia încrucișată”, a atras atenţia Popescu.

Așa „a apărut al doilea ajutor de stat din bani publici, dat ilegal de Primărie, pentru că energia electrică are deja un ajutor de stat aprobat de Comisia Europeană, «contribuţia la cogenerare». ELCEN primește  «contribuţia la cogenerare» 316 lei pe MW produs, dacă declară că acesta e produs în cogenerare. Plus alţi 180 de lei de pe piaţa energiei”, detaliază expertul.

În acest timp, intră în vigoare gajul pe CET Grozăvești. „România liberă” l-a întrebat pe Popescu dacă nu cumva în vreo cinci ani acolo unde este azi CET Grozăvești vom avea un înfloritor cartier de vile. „Aceas-ta este intenţia reală. Afacerea e imobiliară de fapt”, a confirmat expertul.  

Când oamenii vor înţelege că partea de costuri e prea mare, Elcen nu numai că va falimenta, dar CET-urile vor rămâne fără obiectul muncii. Dacă se face o structură de centrale pe deșeuri și gaze, Elcen e mort și îngropat.“


316 lei pe megawattul produs primește Elcen ca ajutor de stat, dacă declară că acesta e realizat în cogenerare. La acești bani se adaugă încă 180 de lei din vânzarea pe piaţă.

Cele mai citite

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Vești bune despre economie. S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung...

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă