10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialNatura provoacă pagube uriașe firmelor de asigurare

Natura provoacă pagube uriașe firmelor de asigurare

Doar anul trecut, pagubele provocate de dezastrele naturale s-au ridicat la 300 de miliarde dolari. În ultimii 30 de ani, nota de plată se apropie de 4 trilioane de dolari.

Pagubele provocate de catastrofele naturale pe fondul schimbărilor climatice s-au ridicat la 300 de miliarde dolari la nivel mondial anul trecut. “În urma schimbărilor climatice, numai într-un singur an, respectiv 2014, s-au cheltuit peste 300 de miliarde dolari pentru a putea reface nenorocirile pricinuite de catastrofele naturale, la nivel mondial, comparativ cu o perioadă de 40 de ani când pierderea a fost de 2.400 miliarde de dolari“, spune Grațiela  Gavrilescu, ministrul Mediul, Apelor și Pădurilor.  În ultimii 30 de ani, aproximativ 2,5 milioane de persoane şi-au pierdut viaţa în catastrofe naturale, dintre care trei sferturi legate de evenimente meteorologice extreme, iar pagubele

s-au ridicat la 3.800 de miliarde de dolari, arată un raport al Băncii Mondiale. De exemplu, în 2010 uraganul Thomas a devastat St. Lucia şi a provocat pierderi echivalente cu 43% din PIB. Raportul estimează că, în perioada 2002-2006, impactul dezastrelor naturale asupra ţărilor sărace este echivalent cu un procent din PIB, de zece ori mai mare decât media din ţările dezvoltate.

Cum se poate lupta împotriva dezastrelor

Potrivit Băncii Mondiale, guvernele ar trebui să se concentreze pe întărirea rezistenţei în faţa dezastrelor, chiar dacă aceasta ar necesita investiţii în avans.De exemplu, construirea de infrastructură rezistentă la dezastre şi sisteme de alertă ar putea fi costisitoare, dar acestea salvează vieţi şi randamentele sunt de 4 până la 36 de ori mai mari decât investiţia iniţială. Publicarea acestui raport vine la 10 zile după ce taifunul Haiyan a devastat Filipine, provocând decesul a 3.976 de persoane, peste zece milioane de filipinezi fiind afectaţi de acest dezastru, dintre care mai mult de 350.000 au rămas fără locuinţe.

În analizele societăţilor de asigurare, anul 2011 rămâne un reper negativ fie şi doar pentru faptul că atunci a avut loc cel mai puternic seism din istoria recentă a Japoniei. Conform studiului SIGMA al reasigurătorului elveţian SWISS Re, daunele provocate de dezastre naturale în 2011 au fost depăşite ca valoare doar de cele din 2005.La nivel global, pagubele generate de catastrofe naturale au depăşit 103 miliarde dolari, mai mult decât dublul nivelului înregistrat în 2010. În privinţa catastrofelor naturale, 2011 este depăşit doar de anul 2005, când numai uraganele Katrina, Rita şi Wilma au provocat pagube de peste 100 miliarde de dolari, totalul fiind de 132 miliarde de dolari.

De altfel, numai faptul că sezonul uraganelor din America de Nord a fost unul moderat în acel an a menţinut daunele sub nivelul celor din 2005. În acelaşi timp, 2011 pare a fi anul cu cele mai mari pierderi economice cauzate de catastrofe naturale, ajungând până la aproximativ 350 miliarde de dolari. Acest fapt ar fi putut fi dezastruos pentru reasigurători dacă firmele afectate aveau o acoperire mai mare prin asigurare.

Inundaţiile ne costă enorm

Daunele produse de inundaţii au depăşit anul trecut cu mai mult de trei ori media ultimilor 10 ani. Aceasta este premisa de la care a plecat conferinţa organizată de SWISS Re, unul dintre primii reasigurători mondiali, desfăşurată anul trecut la Centrul SWISS Re pentru Dialog Global de lângă Zürich. La eveniment au participat asigurători şi brokeri de reasigurare din întreaga Europă. “2011 a fost un an al recordurilor din punct de vedere al pagubelor produse de catastrofele naturale”, a spus Lucia Bevere, Senior Catastrophe Data Analyst al reasigurătorului.

La această situaţie a contribuit în mod cert catastrofa din Japonia din primăvara lui 2011: un cutremur urmat de tsunami, care a curmat vieţile a peste 19.000 de oameni şi a generat pierderi economice record de 210 miliarde dolari, precum şi pierderi asigurate de 35 miliarde dolari.   

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă