17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialNegocieri suspendate cu posibilii investitori Oltchim

Negocieri suspendate cu posibilii investitori Oltchim

Rezultatul anchetei Comisiei Europene la Oltchim Rm. Vâlcea ar putea veni pe 20-25 septembrie, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai companiei. Acesta a afirmat că negocierile cu potenţialii investitori au fost suspendate şi vor fi reluate după verdictul CE.

Gheorghe Piperea a declarat că administratorii judiciari au decis să suspende “orice fel de proceduri şi să aşteptăm rezultatul Comisiei”. “Sperăm ca până la sfârşitul lunii decembrie să avem semnat un contract cu potenţialii investitori. Concluzia anchetei Comisiei Europene va veni între 20 și 25 septembrie. Noi estimăm că rezultatul va fi unul pozitiv pentru Oltchim", a menţionat avocatul specialist în insolvenţă.

Comisia Europeană a lansat în aprilie o investigaţie de amploare contra României, referitoare la ştergerea de datorii de la Oltchim şi continuarea aprovizionării combinatului de către companiile de stat, în pofida înrăutăţirii situaţiei financiare a acesteia. CE analizează în special acumularea datoriilor faţă de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), anulările de datorii către aceasta şi alte întreprinderi de stat, în cadrul planului de reorganizare elaborat de administratorul judiciar, şi sprijinul acordat Oltchim de CET Govora şi Salrom, care, în ciuda deteriorării situaţiei financiare, au continuat să aprovizioneze combinatul cu energie electrică, abur şi soluţii saline.

Conform normelor UE, intervenţiile publice în activitatea societăţilor nu sunt considerate ajutor de stat dacă un operator privat ar acţiona la fel. Comisia Europeană aprobă, pentru companiile în situaţia Oltchim, numai ajutoarele de stat destinate dezvoltării, iar condiţiile sunt foarte dure şi extrem de restrictive.

În aprilie a.c., comisarul pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, declara că „trebuie să verificăm dacă un creditor privat ar fi acceptat să acţioneze în acelaşi mod”. Demnitarul european sublinia că obiectivul CE e “de a facilita un viitor sustenabil al activităţilor economice Oltchim, care să nu mai necesite un sprijin suplimentar din partea guvernului”.

Oltchim a realizat în S1/2016 un profit net de 18,5 milioane de lei (4,1 milioane de euro) şi vânzări nete cu peste 4% mai mari, de 378,13 milioane de lei (84 de milioane de euro). În S1 /2015, combinatul chimic a raportat vânzări nete de 364,6 milioane de lei. Combinatul raportase la jumătatea anului 2015 un profit net contabil de 2,31 miliarde de lei (518 milioane de euro), după anularea unor datorii de 2,35 miliarde de lei, în baza planului de reorganizare din activitatea curentă combinatul având în primul semestru din 2015 pierderi în scădere la 9,12 mili­oane de lei.

La 30 iunie 2016, societatea înregistra datorii totale 1,35 miliarde de lei şi avea circa 2.000 de salariaţi. Combinatul e singurul producător din Europa Centrală de sodă caustică lichidă şi singurul producător din România de clor şi polieter poliol.

Oltchim exportă aproximativ 70% din producţie şi a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013. Planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru cel putin 307 milioane de euro. 

„Trebuie să verificăm dacă un creditor privat ar fi acceptat să acţioneze în acelaşi mod.“ Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurenţă

2,35 miliarde lei – datoria pe care statul român i-a anulat-o Combinatului Olchim anul trecut, aproape egală cu profitul raportat la momentul anulării datoriei (2,31 miliarde lei).

Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...
Ultima oră
Pe aceeași temă