15.7 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialNicolescu: Este nevoie de investiţii de 4-5 mld. euro anual în următorii...

Nicolescu: Este nevoie de investiţii de 4-5 mld. euro anual în următorii 10 ani în sectorul energetic

Sectorul energetic din România are nevoie de investiţii de 4-5 miliarde euro pe an, în următorii zece ani, a apreciat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

"Când m-am referit la 4-5 miliarde euro, nu m-am referit la foarte multe proiecte noi, m-am referit la tot sistemul, la modernizarea reţelelor de transport, energe electrică, gaz şi ţiţei, explorările şi exploatările de gaz şi petrom, la producţia de energie electrică. Cele 4-5 miliarde de euro anual acoperă o sferă mult mai largă decât a noilor proiecte", a explicat Nicolescu, potrivit Mediafax.

La începutul acestui an, ministrul delegat pentru Energie susţinea că necesarul de investiţii în domeniui este de 3,5 miliarde de euro pe an, în fiecare an.

Nicolescu a afirmat, marţi, că pentru companiile controlate de stat există fonduri disponibile pentru investiţii în acest an în sumă de 1,3 miliarde de euro, din care 450 de milioane de euro din listarea Electrica.

Ministrul a arătat că sunt şi proiecte noi, menţionând în primul rând unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, unde statul a investit deja aproape un miliard de euro, din care 500 de milioane euro stocul de apă grea.

"Trebuie să găsim resurse pentru a finanţa acest proiect (reactoarele 3 şi 4 – n.r.). Nu ştiu când, dacă va fi 2019, sau 2022, sau 2023, dar trebuie finalizat", a explicat Nicolescu.

El a arătat că CE Oltenia ar putea fi listată în prima jumătate a anului viitor, iar Hidroelectrica în cea de-a doua jumătate a anului 2015.

"Vom continua aceste listări şi vom continua să transmitem un mesaj de seriozitate (…) Aţi văzut, inclusiv la Electrica, ce înseamnă depolitizare şi numirea unor manageri performanţi (…) Oltenia şi Hidroelectrica sunt două companii care au potenţial mare şi vor genera emulaţie pe piaţa de capital", a mai spus Nicolescu, potrivit sursei citate.

El a precizat că la Oltenia se lucrează în continuare la evaluarea rezervelor de cărbune, iar Hidroelectrica trebuie să iasă din nou din insolvenţă.
Listarea celor două companii a fost programată iniţial în cadrul acordului cu FMI şi CE pentru 2013, dar apoi amânată de mai multe ori.

Cele mai citite

Pe eJobs sunt afișate salariile pentru pozițiile care se scot în piață la angajare

Uniunea Europeană a decis, recent, termenul limită până la care angajatorii vor fi obligaţi să publice salariile pentru toate poziţiile pe care le scot...

WC-urile din curțile școlilor vor fi secții de votare, ca tot alegătorul să găsească o utilitate buletinului de vot

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru a elimina preconcepțiile conform cărora toaletele din curțile unităților de învățământ preuniversitar fără canalizare nu sunt bune de nimic, Guvernul...

Pe eJobs sunt afișate salariile pentru pozițiile care se scot în piață la angajare

Uniunea Europeană a decis, recent, termenul limită până la care angajatorii vor fi obligaţi să publice salariile pentru toate poziţiile pe care le scot...
Ultima oră
Pe aceeași temă