12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialNoul director numit de Ministerul Economiei la mina Băița a preluat postul....

Noul director numit de Ministerul Economiei la mina Băița a preluat postul. Minerii continuă protestul

Noul director numit de Ministerul Economiei la mina Băița a preluat postul, în vreme ce minerii continuă protestul, fiind blocaţi în gura unei galerii, transmite Mediafax.

"Toţi minerii continuă acţiunea de protest începută ieri (miercuri – n.r.) şi stau blocaţi în gura galeriei, până când vom primi garanţii că mina nu va fi închisă, aşa cum sunt veştile de la Bucureşti, iar cea mai bună garanţie este că doamna director Maria Trip va primi un nou mandat", a declarat, joi, directorul tehnic al SC Băiţa SA, Octavian Bortoş.

Potrivit acestuia, minerii trebuia să intre în şut la ora 8.00, pentru a începe programul de lucru zilnic.
"Oamenii se tem de închiderea minei şi nu vor relua lucrul până la acordarea unui nou mandat doamnei director, altă garanţie nu este că mina de la Băiţa, singura din ţară care a mai rămas deschisă cu zăcăminte metalice, nu va fi închisă", a adăugat directorul tehnic al SC Băiţa SA.

Potrivit lui Octavian Bortoş, joi dimineaţă a ajuns la Ştei, unde se află sediul societăţii, noul director numit de Ministerul Economiei. Acesta este Pompiliu Crai, fost director general al Companiei Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva în perioada 2005-2009, acum închisă, şi fost consilier judeţean din partea PNL în Consiliul Judeţean Hunedoara, în cazul căruia ANI a constatat starea de incompatibilitate.

"Sunt aduşi oameni de la o societate închisă, ai noştri nu sunt buni, pentru că oamenii de aici trebuie forţaţi să plece, ca să vină alţii să închidă şi mina asta", a spus directorul tehnic al SC Băiţa SA.

Protestul celor 110 mineri de la Băiţa a început miercuri dimineaţă, când oamenii s-au blocat în subteran, de teamă că mina va fi închisă şi ca exprimare a nemulţumirii că directoarea generală a societăţii, Maria Trip, ar fi fost "forţată" să demisioneze.

Protestul a fost declanşat după ce, cu o zi înainte, la Ştei a ajuns secretarul de stat Maricel Popa, de la Ministerul Economiei, care – potrivit angajaţilor minei – ar fi insultat-o pe directoarea Maria Trip, imputându-i nerentabilitatea minei şi faptul că aceasta nu a fost închisă.

"Domnul secretar de stat Maricel Popa a venit la noi, a insultat-o pe doamna directoare Maria Trip şi a afirmat că mina este nerentabilă. După tot ceea ce am înţeles, ar urma ca mina să fie inundată, adică să nu se mai pompeze apa, ceea ce ar fi chiar un dezastru ecologic. Apa din subteran ar dizolva zăcămintele polimetalice de cupru, plumb, bizmut şi molibden, şi s-ar infiltra cu încărcătură toxică în Crişul Băiţa, care trece prin Băiţa, Nucet, Câmpani şi Ştei şi care se scurge în Crişul Negru, curgând apoi spre Beiuş şi Tinca", explica inginerul Mihai Harn.

Conform acestuia, "doamna directoare Trip şi-a dat demisia de onoare, pentru că nu este de acord cu măsura asta".

"Domnul secretar de stat Maricel Popa ne-a spus că am avut un management defectuos, că nu am închis mina. Am considerat că în aceste condiţii e normal să-mi depun demisia de onoare. Eu am propus, încă în decembrie 2013, şi am depus la Ministerul Economiei, un plan de afaceri care prevedea şi exploatarea altor resurse, care în prezent nu sunt valorificate, dar nici măcar nu a fost citit. Aşa cred unii, că e mai eficient să închizi decât să exploatezi", declara directoarea demisionară a SC Băiţa SA, potrivit Mediafax.

Maria Trip spunea că planul de afaceri pe care l-a propus prevedea extinderea şi diversificarea exploatării, astfel încât la Băiţa să nu se mai extragă doar dolomită, ci şi alte minereuri, de cupru, zinc, plumb, molibden şi bismut.

În cursul zilei de miercuri, la Băiţa a mers şi prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, care a încercat să-i convingă pe mineri să reia lucrul, însă fără succes.

Ministerul Economiei a sesizat DNA cu privire la "existența unor indicii de săvârșire a unor fapte de natură penală" la Mina Băiţa din Bihor, după ce, în urma unor verificări ale Corpului de control, au fost constatate deficiențe grave în gestionarea activității unităţii.

Cele mai citite

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă