12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialO castană fierbinte pentru Guvern: reintegrarea șomerilor din energie

O castană fierbinte pentru Guvern: reintegrarea șomerilor din energie

 

Complexul Energetic Oltenia a disponibilizat în acest an aproape 2.000 de angajaţi, iar alte 1.070 de persoane au fost externalizate. Cei rămași fără un loc de muncă se alătură altor colegi din sectorul energetic care se află în aceeași situație.

Conducerea companiei spune că reducerea cheltuielilor cu personalul va contribui la creşterea rentabilităţii şi eficienţei economice. Oficialii complexului energetic arată că acţiunile privind creşterea performanţei operaţionale şi financiare au fost impuse de mediul economic actual, în care producătorii de energie regenerabilă au influenţat reducerea preţurilor de vânzare pe piaţa internă, ca urmare a facilităţilor de care beneficiază conform legislaţiei. „Investițiile în energia regenerabilă au scos aceste complexuri energetice din piață fiindcă erau mult prea scumpe. Este adevărat că energia regenerabilă a beneficiat până nu demult de subvenții foarte generoase. Dar și aceste complexuri au fost subvenționate. Dacă împarți valoarea totală a subvențiilor la numărul de angajați, aceștia ar fi trebuit să fie milionari. Însă unitățile respective au fost căpușate“, a precizat, pentru România liberă, Otilia Nuțu, expert în energie. Aceasta arată că Executivul ar trebui să găsească soluții pentru miile de disponibilizați, prin atragerea de investitori în zonele respective.

 

Lupta pentru supraviețuire

„Hunedoara era falită de mai multă vreme. Oltenia era în impas, dar se mai putea face ceva. Însă nu a fost restructurată. În urmă cu câțiva ani a fost organizată o licitație pentru privatizarea complexului de la Turceni, Rovinari și a celui de la Craiova, la care s-au prezentat investitori străini. Atunci piața era în creștere. Acum este prea târziu“, susține Nuțu.

Aceasta reamintește de scandalul care a izbucnit în urmă cu câteva săptămâni legat de lipsa de fonduri a complexului energetic, care nu a putut să-și achiziționeze certificatele de emisie și care ar fi urmat să plătească o amendă de cinci ori mai mare decât valoarea certificatelor.

Certificatele de emisie sunt amintite și în comunicatul Complexului Energetic Oltenia, în care se arată că măsurile companiei au fost impuse şi de existenţa unui dezechilibru major între capacitatea de producţie a CE Oltenia şi volumul vânzărilor de energie pe bază de cărbune din piaţă, precum şi de cheltuielile cu achiziţionarea certificatelor de dioxid de carbon, din cauza majorării preţului acestora şi cantităţii necesare, ca urmare a eliminării cotelor gratuite alocate, conform Directivelor Europene.

Complexul Energetic Oltenia traversează o criză fără precedent, vânzările fiind în scădere, iar grupurile termo fiind închise perioade îndelungate. Pe de altă parte, presa a relatat despre vânzarea de cărbune în Serbia prin intermediul unei firme de apartament, la preţuri sub costul de producţie.

Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare complex termo din ţară, cu o capacitate de 4.000 de MW, iar termocentralele din Oltenia pot asigura circa 30% din consumul naţional de energie. Acesta include exploatările de lignit din Oltenia, termocentralele de la Craiova, Turceni, Rovinari şi Brăila, are 15.400 de angajaţi. Plățile pentru salariile compensatorii ale angajaților disponibilizaţi în acest an de la Complexul Energetic Oltenia se ridică la 12,6 milioane de lei.

De asemenea, în primăvara acestui an Complexul Energetic Hunedoara a anunțat că va disponibiliza 540 de angajați, majoritatea personal TESA. Ulterior, liderul de sindicat a spus că disponibilizările au fost amânate din lipsă de fonduri, fiecare din aceşti salariaţi beneficiind de trei până la 12 salarii brute lunare, pe companie, la nivelul anului 2014.

Tot mai mulți disponibilizați

Pe de altă parte, peste 200 de angajaţi de la minele Paroşeni, Uricani şi Petrila, aflate în administrarea Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) au fost disponibilizați de la 1 iulie.

Foştii mineri vor primi salarii compensatorii. Minele neviabile din Valea Jiului, aflate în programul de închidere, au rămas de la 1 iulie fără 225 de angajaţi, iar din luna octombrie pe lista disponibilizărilor se vor adăuga alţi 400 de mineri.    

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă