10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialO iniţiativă legislativă a Parlamentului încurajează şpaga printre inspectorii fiscali

O iniţiativă legislativă a Parlamentului încurajează şpaga printre inspectorii fiscali

A ieşit din Senat în iunie şi din Camera Deputaţilor în luna octombrie. E toxică şi redundantă. Guvernul e contra ei.

Guvernul încearcă să blocheze ideea ca amenzile Fiscului să fie anulate dacă inspectorii nu acordă firmelor timp pentru a-şi remedia neregulile constatate. Dar Guvernul încearcă acum să blocheze acest proiect. Susţinerea Executivului e că în alte state europene nu există o astfel de facilitate, ci, dimpotrivă, sancțiunile sunt dintre cele mai dure.
 
Argumentul iniţiatorilor – “Colectarea taxelor și impozitelor la bugetul general consolidat, de către organele fiscale, trebuie să se facă urmând principiul preventiv, nu punitiv. Toate autoritățile statului trebuie să aibă un rol de consiliere și de ajutor, nu să pună piedici pentru fiecare antreprenor”, insistându-se că rolul preventiv, de consiliere al organelor fiscale, e prezent în legislația mai multor state europene. Noile propuneri precizează că "organele fiscale au obligaţia ca, de la derularea inspecţiei fiscale, până la aplicarea sancţiunii, să consilieze contribuabilii, în vederea remedierii aspectelor neconforme".
 
40 de senatori şi deputaţi din toate partidele ar dori modificarea Legii 207/2015 a Codului de Procedură Fiscală. Printre deputaţi, Liliana Ciobanu (care de curând voia să afle de la ANAF ce firme sunt investigate în Scandalul Panama Papers), 15 deputaţi UDMR, în frunte cu preşedintele partidului, şi şase senatori, în frunte cu venerabilul Verestoy Attila. De la PSD e şi Petru Filip (omul plecat din PDL în ziua suspendării fostului preşedinte Băsescu), iar de la fostul UNPR e prezent Haralambie Vochiţoiu, acum neafiliat, fost UNPR.
 
Izvor de mită
 
Dan Schwartz, managing partner la RSM România (RSM e a şasea firmă de consultanţă fiscală din lume), spune că „propunerea (…) poate reprezenta un element de risc ridicat de incorecttitudine, subiectivism şi chiar corupţie la nivelul organelor de control”. Consultantul fiscal Adrian Benţa afirmă exact acelaşi lucru. Moral e foarte bine, dar practic se transformă într-o sursă de şpăgi, explică Benţa. „Vine inspectorul şi spune: «Am motive să îţi dau o amendă de 100 de milioane, dar, pentru că eşti băiat frumos şi cooperezi cu mine, îţi dau întâi o consiliere, pentru prevenire». Iniţiativa este ok, dar nu pentru România”, a spus României libere expertul.
 
Redundantă
 
Experţii consultaţi de România liberă explică faptul că motivele invocate de iniţiator se referă la introducerea unor funcţiuni pe care deja inspectorii fiscali şi Fiscul însuşi le au, conform legii. „ANAF are zeci de posturi pe care le ţine ocupate pentru asistenţa contribuabililor. Unul dintre motivele pentru care Fiscul are un buget foarte mare este exact aceasta – consilierea contribuabilului”, a explicat Rl Adrian Benţa.
 
Dan Schwartz, managing partner RSM România: „Codul de procedură fiscală include deja reglementări referitoare la rolul educaţional şi preventiv pe care trebuie să îl aibă autorităţile fiscale în relaţia lor cu contribuabilii.”
 
Aşadar, inspectorul fiscal vine, constată că e în neregulă ceva şi îi sună pe cei de la Asistenţă Contribuabili? Da, explică Benţa, există departamente specializate la care pentru aceasta se ia leafă. „ANAF este îndrituit inclusiv cu îndrumarea contribuabililor”, spune expertul. „Codul de procedură fiscală include deja reglementări referitoare la rolul educaţional şi preventiv pe care trebuie să-l aibă autorităţile fiscale în relaţia lor cu contribuabilii. Există obligaţia acestor autorităţi de a răspunde solicitărilor şi întrebărilor contribuabililor prin intermediul Direcţiei Asistentţă Contribuabili”, a spus României libere Dan Schwartz.
 
Sporeşte birocraţia
 
Introducerea unei proceduri suplimentare, reprezentată de obligativitatea existenţei unui proces verbal  de redactare şi punerea lui în aplicare direct legată de posibiitatea Fiscului de a aplica sancţiuni, „nu face altceva decât să sporească birocraţia, pe de o parte, iar pe de altă parte să crească nivelul general de subiectivism şi ineficienţă al controlului fiscal. Reacţia Guvernului e pe deplin motivată şi de înţeles”, spune expertul.
 
Adrian Benţa, consultant fiscal: „Vine inspectorul şi spune: «Am motive să-ţi dau 100 de milioane amendă. Dar, pentru că eşti băiat frumos şi cooperezi cu mine, îţi dau întâi o consiliere, pentru prevenire».”
 
Managing patner-ul RSM România mai atrage atenţia şi că „penalitatea de nedeclarare nu se aplică dacă un contribuabil şi-a declarat obligaţiile fiscale în conformitate cu răspunsurile primite în scris de la ANAF la întrebările sale”.
 
Există posibilitatea ca, acordând astfel consultanţă firmelor, Fiscul să ajungă părtaş la vreo evaziune fiscală, în solidar cu unele dintre acestea? Există oricum şi această posibilitate, arată consultantul fiscal Adrian Benţa. „Ea există şi acum. Este reglementată din anul 2007. Se cheamă «soluţia fiscală anticipată». Ceri în formă scrisă, la ANAF, anticipat, o soluţie fiscală. Care aşa rămâne, bătută în cuie”, a spus Rl Benţa.
 
Dar „aceasta nu înseamnă că rolul de educator al Fiscului trebuie eliminat sau diminuat din acest motiv. În plus, Fiscul nu acordă consultanţă contribuabililor, ci îşi expune, prin opiniile şi răspunsurile sale scrise, doar propriul punct de vedere privind interpretarea şi aplicarea legii fiscale”, a atras atenţia României libere expertul fiscal Dan Schwartz.
Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă