9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialO măsură care contrazice directivele europene. TVA zero la achiziţionarea de ...

O măsură care contrazice directivele europene. TVA zero la achiziţionarea de locuinţe noi va avantaja dezvoltatorii

Cabinetul Grindeanu ar elimina taxa pe valoarea adăugată la achiziţiile de locuinţe noi de la 1 martie. Care e însă impactul acestei măsuri? 

Eliminarea TVA la achiziţionarea de locuinţe noi e o măsură prezentă în programul de guvernare. Surse apropiate Executivului, citate de ZF, afirmă că peste o săptămână măsura va fi aplicată. Prin eliminarea TVA, preţurile apartamentelor şi caselor noi vor scădea cu 4,8% pentru cumpărătorii la prima achiziţie şi cu 16% la cei care sunt de la a doua achiziţie încolo.

În prezent, TVA 5% se aplică la prima achiziţie, de la a doua aplicându-se TVA 19%. De unde diferenţa 4,8%-5%, respectiv 16%-19%? „Cotele de 4,8% şi 16% sunt corect calculate, numai că din 100%. Cât plus 5% dă 100%? 4,8%. La fel e relaţia matematică 16%-19%, din 100%“, explică fostul secretar de stat în Ministerul Finanţelor Gabriel Biriş.

Cât de mare va fi impactul asupra pieţei imobiliare? Destul de important, spune analistul imobiliar Ion Radu Zilişteanu. „Este vorba despre tranzacţiile la care vânzătorul e persoană juridică sau fizică, cu calitate de comerciant. Aceasta în-seamnă că, dacă vinzi acum o locuinţă, peste o săptămână alta şi aşa mai departe, chiar dacă eşti persoană fizică, acum, la un moment dat, vine Fiscul şi îţi spune că trebuie să pui şi TVA, pentru că ai statut de comerciant. Există scop comercial“, a declarat, pentru „România liberă“, Zilişteanu. 

Pentru a ţi se percepe TVA  5%, locuinţa trebuie să coste în prezent până în 100.000 de euro şi să aibă până la 120 mp. Scutirea de TVA va impulsiona şi piaţa construcţiilor, şi piaţa rezidenţialelor şi îi va îndemna pe români să cumpere locuinţe noi, spune analistul imobiliar.

Impactul, de ordinul sutelor de milioane de euro

Ion Radu Zilişteanu face calculul aproximativ că, presupunând că toate locuinţele noi ce se vând anual sunt sub 100.000 de euro şi sub 120 mp, impactul bugetar este semnificativ. 

„E o afirmaţie inexactă, dar marea majoritate a locuinţelor aşa sunt şi probabil că ponderea lor e cam de 80%.  Se construiesc anual cam 40.000 de locuinţe noi. Dacă toate ar costa 100.000 de euro, ca ipoteză simplificatoare, ar însemna 5.000 de euro la fiecare locuinţă. La toate, ar însemna un volum al TVA necolectat de 200 de milioane de euro“, crede Zilişteanu. Ca ordin de mărime, Biriş confirmă calculele analistului imobiliar. „Impactul bugetar va fi mediu. Peste 90% din apartamentele vândute sunt cu TVA 5%“, explică avocatul.

În UE nu se poate TVA 0%, cu excepţia unor derogări

„Cum se înţelege aceas-tă măsură cu Directiva 2006/112/CE a Consiliului Europei, privind sistemul comun al TVA al UE? TVA 0% nu este permis“, atrage însă atenţia Biriş, reputat avocat fiscalist. Atunci cum se explică măsura fiscală a PSD? Sunt două ipoteze, explică avocatul.

„Fie PSD vrea să ne scoată din UE şi atunci puţin îi pasă de directivele europene. Fie îşi face soco-teala că o să puncteze politic: introduce măsura, punctează politic, începe procedura de infringement, ce durează un an-un an şi jumătate, şi, înainte să se activeze infringementul, scoate măsura şi dă vina pe Bruxelles. Astfel, punctează electoral“, a spus Gabriel Biriş.

Există precedentul taxei auto, succesiv preschimbată. Ultima versiune, timbrul de mediu, a fost introdusă de ministrul Mediului, Rovana Plumb, al cărei fiu înmatricula maşini în Bulgaria ca să o eludeze. Pe taxa auto, prima formă, s-a început o procedură de infringement. Pe următoarele trei forme, au existat trei decizii de neconformitate ale Curţii Europene de Justiţie.

Directiva amintită, din 28 noiembrie 2006, ce se aplică de la 1 ianuarie 2007, nu permite cote de TVA sub 5%. În UE există însă câteva state ce au chiar şi TVA 0%. Dar ele aveau cota 0% la data intrării în UE şi au obţinut derogări. Marea Britanie, de exemplu, are 0% cotă de TVA la unele alimente.

Conform Directivei 2006/112/CE a Consiliului Europei, cota standard de TVA, ce se aplică de către toate statele UE la livrarea de bunuri și prestarea de servicii, nu e mai mică de 15%. Țările UE pot aplica una sau două cote reduse, sub 5%, pentru bunuri sau servicii specifice, printre care nu sunt tranzacţiile imobiliare. Directiva prevede scutiri de TVA. Majoritatea acestora sunt scutiri fără drept de deducere, de exemplu la servicii financiare și la asigurări, ori servicii de asistență medicală sau socială.

Afaceri în dauna statului

Pentru rezidenţialele tranzacţionate până acum, Robert Negoiţă este cercetat de procurori conform legii în vigoare la momentul fiecărei tranzacţii.

Dar pe ce urmează de acum încolo, da, ar fi avantajat în afacerile sale, a explicat, pentru „România liberă“, Ion Radu Zilişteanu.

„Toţi dezvoltatorii imobiliari din România vor fi avantajaţi de TVA 0%. Practic, le ieftineşte produsul cu 5% sau 19%“, explică avocatul fiscalist Gabriel Biriş. Robert Negoiţă e urmărit penal pentru evaziune fiscală.

DNA a stabilit acum aproape un an că prejudiciul pe care l-a adus statului este estimat la peste 77 milioane lei. Concret, Negoiţă a vândut pe persoană fizică mii de apartamente construite în complexurile sale rezidenţiale ca să eludeze plata TVA, susţin procurorii.

Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...
Ultima oră
Pe aceeași temă