22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialOierii au pierdut 80 de milioane de euro din cauza bolii limbii...

Oierii au pierdut 80 de milioane de euro din cauza bolii limbii albastre

Oierii au pierdut 80 de milioane de euro din cauza bolii limbii albastre care i-a împiedicat să vândă aproximativ un milion de animale, acestea fiind refuzate la export în ultimele două luni, a anunțat Federaţia Crescătorilor de Ovine Romovis.

"Oierii sunt blocaţi în ferme cu marfa îngrăşată", a declarat Nicolae Cioran, vicepreşedintele Romovis, citat de Mediafax.

Cioran a explicat că din cauza bolii limbii albastre, ţările arabe care cumpărau ovine din România au interzis importurile. În aceste condiţii, peste un milion de ovine au rămas nevândute în fermele româneşti.

"Toată marfa este blocată de la începutul lunii octombrie. Sunt efective de ovine, tineret, care au ajuns la cantitatea şi calitatea de livrare, dar nu avem piaţă de desfacere. Iordania, Libia şi Libanul au oprit importurile în ultimele luni", a adăugat Cioran.

Acesta a afirmat că nici ţările unde există probleme cu boala limbii albastre şi care cumpărau ovine din România, printre care Turcia, au sistat importurile.

"Din păcate, în România nu pot fi folosite aceste animale, pentru că nu se consumă aşa de mult la noi. Trebuie să căutăm noi pieţe", a continuat reprezentantul crescătorilor de ovine.

Oficialul federaţiei spune că o oaie se vinde cu 2,3-2,5 euro pe kilogram în viu şi cântăreşte 35-40 de kilograme, estimând astfel pierderile oierilor la peste 80 de milioane de euro.

Efectivele de ovine din România sunt estimate la peste 9 milioane de animale, iar exporturile anuale depăşesc 5 milioane de capete.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara la finele lunii septembrie la conferinţa Mediafax Talks about Agriculture că crescătorii de ovine, care exportau în ţările arabe în această perioadă, au probleme din cauza bolii limbii albastre şi trebuie să caute noi pieţe externe.

Primul caz de boala limbii albastre în România a fost diagnosticat în 22 august, în judeţul Buzău.

Boala este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, şi nu prin contact direct între animale, mai scrie Mediafax.

Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului. Nu există tratament specific în acest caz, iar animalele pot trece prin boală şi se pot vindeca în şapte-zece zile.

Pierderile economice sunt cauzate de despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuielile pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie.

Cele mai citite

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...
Ultima oră
Pe aceeași temă