15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialOMV Petrom a închis sonde şi a făcut disponibilizări

OMV Petrom a închis sonde şi a făcut disponibilizări

OMV Petrom a închis anul trecut, din cauza scăderii preţului petrolului, 350 de sonde, iar pentru acest an compania mai are planificată închiderea altor 250. Cu toate acestea, compania a reușit să-şi stabilizeze declinul producției la un nivel de 3%.

Dan Roşu, expert în petrol, inginer de petrol şi gaze, a declarat că sunt două forme majore de exploatare a unui zăcământ: exploatarea primară şi cea secundară. „La exploatarea primară, foloseşti energia zăcământului. Ţiţeiul erupe, tu l-ai captat, curge pe conductă şi s-a dus în batalurile de separare. Iese singur, nu cheltuieşti energie ca să-l scoţi. Zăcământul este ca un balon, care are gaz, ţiţei şi apă. Ai înţepat balonul, a început să iasă”, a precizat Dan Roşu, fost manager în Rompetrol.

La un moment dat, explică specialistul, după ce presiunea din puţul petrolier s-a egalizat, a mai rămas ţiţei şi începe exploatarea secundară. „Foloseşti pompe, «măgăruşii» aceia, care «dau din cap» pe lângă şosea). Pentru aceasta se cheltuieşte energie. Un motor electric acţionează pompa, care scoate ţiţeiul la suprafaţă.

Există şi o a treia formă de exploatare: prin injecţie. Nu mai poţi să scoţi nici cu pompa, şi atunci introduci apă sărată printr-o sondă şi o scoţi cu ţiţei”, a menţionat pentru România liberă Dan Roşu.

Fiecare dintre aceste trei forme de exploatare are nişte costuri, subliniază expertul. Dacă costul pe care-l am este mai mare decât obţin din produsul pe care-l vând, nu mai este rentabil. În România, majoritatea zăcămintelor sunt bătrâne, exploatate de foarte mulţi ani, a precizat specialistul. „Nu cred că avem foarte multe zăcăminte în exploatare primară. Când scade preţul la ţiţei, te uiţi şi vezi care sunt sondele ce produc şi puţin, şi cu cheltuială mare. Închizi puţurile de extracţie cele mai puţin productive, care consumă cea mai multă energie şi care scot cel mai puţin ţiţei”, a menţionat Dan Roşu.

Când o companie petrolieră extrage ţiţei, nu scoate întotdeauna doar ţiţeiul brut, ci ţiţei amestecat cu apă de zăcământ. „De exemplu, scoţi 50 de litri de ţiţei la o tonă de apă. Cheltuieşti bani ca să scoţi apă sărată din pământ! Aceasta trebuie apoi să fie depozitată, pentru că este foarte toxică. OMV Petrom procedează corect economic închizând sondele nerentabile”, a subliniat pentru „România liberă” Dan Roşu.

O sondă, când se închide, se pune în conservare. „Nu se închide aruncând două basculante de pământ”, a detaliat Dan Roşu, atrăgând atenţia că, atunci „când creşte preţul petrolului, începe din nou exploatarea. (Decizia OMV Petrom – n.r.) nu mi se pare deloc o decizie pripită sau antieconomică sau antiromânească”.

Compania a decis reducerea numărului de angajați cu 7%, de la 16.450, în primul semestru al anului 2015, la 15.237 în prima jumătate a acestui an. Salariile angajaților OMV Petrom nu au fost afectate.

Cele mai citite

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă