13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPentru unii mumă, pentru alții ciumă. Firma din România a celui mai...

Pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Firma din România a celui mai mare asigurător din lume a ajuns la austrieci

Axa România, subsidiara locală a celei mai mare firme de asigurări de viață la nivel mondial, francezii cu același nume, va fi achiziționată de Vienna Insurance Group, prin BCR Asigurări de Viață.

Tranzacția a primit avizul Autorității de Supraveghere Financiară, la doar câteva zile după ce un înalt official al autorității de supraveghere din Austria s-a întâlnit cu Mișu Negrițoiu și  după ani de zile în care aceeași instituție a respins oferte venite de la investitori români.

De altfel, punerea sub supraveghere financiară a Astra Asigurări, primul pas spre falimentul companiei lider de piață, a venit la doar câteva zile după ce societatea românească reușise să ajungă la o înțelegere pentru preluarea afacerii francezilor.

Francezii de la Axa  au reușit să iasă de pe piața din România după o adevărată epopee care a erodat substanțial credibilitatea pieței locale de asigurări și a cărei desfășurare ridică semne serioase de întrebare în ceea ce privește imparțialitatea supraveghetorilor de la ASF.

Afacerea locală a francezilor, societatea de asigurări de viață Axa România, se întoarce de unde a plecat, adică la Vienna Insurance Group, companie care beneficiază deja de un semimonopol pe piața asigurărilor generale și care pare să doreas-că același lucru și pentru piața asigurărilor de viață. Axa România, fosta Omniasig Life (membră VIG) înainte de preluarea de către francezi, va ajunge la BCR Asigurări de Viață (parte din VIG), după ce ASF a aprobat fără obiecții tranzacția.

ASF  își dă avizul la doar câteva luni după ce austriecii și-au anunțat intențiile și la doar câteva zile după ce un înalt oficial al Autorității de Supraveghere din Austria l-a vizitat pe președintele Mișu Negrițoiu.  

Din 2013, francezii încear-că să iasă de pe piața din România. Primele discuții le-au avut cu trei companii: Omniasig (membru al VIG), Uniqa (Austria) și Astra Asigurări, astăzi în faliment, pe atunci lider al pieței locale.

După negocieri, câștig de cauză a avut Astra Asigurări, dar această tranzacție nu a însemnat decât începutul sfârșitului pentru liderul de la acea vreme, după cum a arătat ulterior și fostul său acționar majoritar, Dan Adamescu.

La câteva zile după ce familia Adamescu a bătut palma cu francezii, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis punerea sub administrare a societății cu capital românesc, invocând, printre altele, și un raport care arăta că Astra nu are capacitatea de a  administra portofoliul ce urma să fie preluat de la Axa, ceea ce ar fi însemnat că mii de clienți își vor pierde economiile.

De altfel, un astfel de argument, spun sursele RL, este regăsit și în rapoartele și plângerile formulate de KPMG, administrator și apoi lichidator al Astra.

Concluziile grupului care a gestionat Astra un an și jumătate înainte de faliment și care acum vinde rămășițele firmei au stat la baza dosarului DNA în care Dan Adamescu este acuzat de distrugerea propriei companii.

Miza financiară importantă. O tranzacție mai rar întâlnită

În realitate, însă, așa  cum avea să se demonstreze ulterior, contractul dintre Astra și Axa era unul care presupunea ca societatea românească să încaseze o sumă de bani care să îi permită să susțină până la scadență, fără efort suplimentar, contractele clienților Axa. Era vorba- după cum chiar KPMG a arătat într-o scrisoare în care, culmea, cerea ASF să aprobe tranzacția- despre aproximativ 30 de milioane de euro.

Această sumă a fost calculată în așa fel încât să acopere costurile cu toate cele 38.000 de contracte ale Axa, chiar dacă ele ar fi fost anulate de clienți a doua zi după preluare.

Asigurările vândute de Astra erau unele cu o natură specială, polițe de viață cu componentă investițională, decicate unor clienți cu educație și venituri peste medie. Durata media a contractelor era de 15 ani, iar clienții nu aveau motive serioase să renunțe la ele, având în vedere că ar fi marcat pierderi în condițiile unei rezilieri înainte de termen.

De altfel, la nivelul ASF a existat o serioasă discuție în acest sens. Autoritatea pur și simplu a evitat să dea un răspuns pozitiv ori negativ înainte de 22 iulie 2014, când contractul Astra-Axa a expirat.

În Consiliul ASF a existat chiar și un vot care ar fi arătat că un aviz este justificat. Votul a fost ignorat de președintele ASF care, până la urmă, a respins tranzacția. Cele 30 de milioane de euro care ar fi intrat în conturile Astra ar fi însemnat o treime din suma cerută inițial de ASF pentru majorarea capitalului Astra. Cu acești bani, societatea ar fi putut intra într-o a doua etapă de majorare de capital și ar fi putut fi salvată. Dar Astra nu a fost singura firmă respinsă de ASF. Fără explicații, și Certinvest a primit aviz negativ pentru preluarea societății.

Singurii agreați, până la urmă, au fost cei de la VIG. 

 

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă