13.9 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. EȘECUL economic al guvernării Ponta în cifre: PIB a scăzut cu...

UPDATE. EȘECUL economic al guvernării Ponta în cifre: PIB a scăzut cu 1%. România a reintrat în recesiune tehnică

UPDATE 14.32: România a reintrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat, conform Mediafax.

România a înregistrat în trimestrul al doilea cea mai scădere a Produsului Intern Brut (PIB) dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene (UE), de 1% comparativ cu primul trimestru, iar singurele economii cu evoluţii negative au mai fost Germania, Italia şi Cipru.

Datele publicate de Eurostate arată că INS a revizuit în scădere estimările de PIB pentru primul trimestru, de la o creştere faţă de trimestrul anterior de 0,2% la o scădere de 0,2%.

România s-a aflat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere a PIB comparativ cu trimestrul anterior) pentru doi ani şi jumătate în perioada 2008-2011 şi a reintrat în recesiune tehnică la începutul anului 2012, reuşind să revină pe creştere până la finalul acelui an.

Datele Eurostat arată că economiile Germaniei şi Italiei s-au contractat în al doilea trimestru din acest an cu 0,2%, iar cea a Ciprului cu 0,3%.

Totuşi, în comparaţie cu trimestrul al doilea al anului trecut, PIB-ul României a urcat cu 1,4%, iar în primul trimestru cu 3,8% faţă de perioada similară din 2013.

Creşterea economică a României se situează în trimestrul al doilea peste cea consemnată de ţări ca Germania (1,3%), Belgia (1%) sau Olanda (0,9%), dar sub Ungaria (3,7%), Letonia (3,5%), Polonia (3,2%) sau Cehia (2.6%).

În comparaţie cu primul trimestru din 2014, la nivelul UE, PIB-ul a urcat cu 0,2% în perioada aprilie-iunie.

UPDATE 11.55: Premierul Victor Ponta a postat pe Facebook un mesaj în care laudă ”reușitele” Guvernului și spune că economia României este ca o mașină care dacă până a cum a mers cu 130 de kilometri pe oră, acum merge cu 100 kilometri pe oră, dar tot înainte.

”Datele oficiale confirmă vestea bună – România continuă creșterea economică!

Cu +2,6% față de semestrul similar de anul trecut, cu +9,1% creștere industrială și în graficul creșterii de minim +2,5% pentru acest an.

Avem în continuare una din cele mai solide creșteri din UE. Este ca și cănd mergeam cu mașina cu 130 km la oră și acum mergem cu 100 km la oră – dar mergem tot înainte!”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

UPDATE 11.40: Guvernul a anunțat că își menține prognoza de creştere economică de 2,5% pentru anul 2014 în condițiile în care economia României își continuă creșterea. Totuși, pentru a arăta acest lucru, Guvernul face comparație doar între datele din S1 2014 față de S1 2013, fără a ține cont de comparația între datele din T1 2014 și T2 2014.

De asemenea, Guvernul subliniază într-un comunicat remis redacției România liberă că exporturile au crescut în primul semestru din acest an cu 8%, dar face abstracție de faptul că în același interval deficitul comercial al României a crescut cu mai bine de 13 procente.

”Ţinând cont de datele oferite de Institutul Naţional de Statistică, rezultă că România continuă creşterea economică, pe fondul evoluţiei pozitive a producţiei industriale şi a exporturilor. Creşterea economică în semestrul I 2014, comparativ cu semestrul I din 2013, este de +2,6%, pe serie ajustată, România continuând să aibă una dintre cele mai mari creşteri economice din Europa. […] Indicatori economici precum consumul şi exporturile au crescut pe primul semestru cu 8%, somajul nu a cunoscut o creştere, în contextul unui nivel în continuare scăzut al inflaţiei. Prin urmare, Guvernul României menţine prognoza de creştere economică de 2,5% pentru anul 2014, regăsită în Programul de convergenţă 2014-2017”, se arată în comunicatul Guvernului

—–

Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut cu 1% în Trimestrul II față de primele trei luni ale anului, arată datele publicate joi de către Insitutul Național de Statistică (INS). Anunțul vine la numai o zi după ce presa a publicat și faptul că investiţiile străine directe (ISD) au scăzut cu 10,3% în primul semestru al acestui an față de perioada similară din 2013, ajungând astfel la nivelul de 1,19 miliarde de euro. Cu toate acestea, Guvernul încearcă să coloreze frumos acest eșec economic, dar compară doar datele statistice care îi convin.

PIB înregistat în trimestrul doi al acestui an (aprilie – iunie – n.r.), a crescut cu 1,4% față de perioada similară din 2013. De asemenea, în primele șase luni ale acestui an, Produsul Intern Brut a crescut, comparativ cu semestrul I din 2013, cu 2,6%.

Potrivit Mediafax, Produsul Intern Brut, serie brută, estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,38 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 3,9% faţă de trimestrul I 2013, potrivit datelor provizorii revizuite

În funcţie de seria ajustată sezonier, PIB-ul este estimat pentru perioada ianuarie-martie, la 161,15 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,2% faţă de trimestrul IV 2013 şi cu 4% faţă de trimestrul I 2013.

Premierul Victor Ponta anunţa la sfârşitul lunii aprilie că cifrele preliminare indicau pentru primul trimestru al acestui an o creştere economică de 3,2%. Ulterior, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a estimat că economia a avut un avans în primul trimestru între 3% şi 4%, iar pentru întregul an anticipa un avans economic peste nivelul anului trecut, de 3,5%.

Fondul Monetar Internaţional estimează pentru acest an o creştere economică de 2,8%, potrivit celor mai recente comunicări, după misiunea FMI în România, în luna iunie.

Banca Mondială a îmbunătăţit în iunie prognozele de creştere economică pentru România de la 2,5% la 2,8% pentru acest an şi de la 2,7% la 3,2% pentru anul următor.

Totodată, Comisia Europeană anticipează că PIB-ul României va creşte cu 2,5% în 2014 şi cu 2,6% în 2015, după o expansiune de 3,5% anul trecut, potrivit prognozei economice de primăvară.

Cele mai citite

Dan Șucu, prima reacție după ce Rapidul a ratat toate obiectivele în acest sezon

După ce Rapidul a ratat toate obiectivele în acest sezon, Dan Şucu se declară dezamăgit și afirmă că managerii nu au apărat interesele clubului...

Rusia – Ucraina, ziua 778: Zelenski confirmă că summitul de pace din Elveția va avea loc în iunie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat, astăzi, pe reţelele sale de socializare, că la Burgenstock, în Elveţia, va avea loc, în 15 şi 16...

Irina Begu, în „sferturile” turneului ITF de la Wiesbaden

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului ITF de la Wiesbaden, după ce a învins-o în trei seturi pe elveţianca Simona...
Ultima oră
Pe aceeași temă