21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialPlângere penală pe numele firmei argeșene Global Eco Center. Motivul: nu a...

Plângere penală pe numele firmei argeșene Global Eco Center. Motivul: nu a evacuat deşeurile periculoase

Autorităţile din Argeş au făcut sesizare penală pe numele firmei Global Eco Center, care nu a evacuat deşeurile periculoase conform obligaţiilor de mediu, relatează Mediafax.

Anunţul privind formularea plângerii penale a fost făcut, marţi, într-o conferinţă de presă, de către prefectul judeţului Argeş, Mihail Oprescu.

Mihail Oprescu a declarat că aceasta este a treia sesizare penală făcută de Garda de Mediu după controalele făcute la Global Eco Center, anterior fiind depuse alte două astfel de sesizări în urma controalelor la care s-au constatat nereguli.

Conform datelor furnizate de prefectul de Argeş, la cel mai recent control făcut de către autorităţile de mediu pe platforma unde Global Eco Center are depozitate deşeuri periculoase, în incinta “Câmpulung Industrial Park”, din municipiul Câmpulung, comisarii Gărzii de Mediu au constatat că peste o mie de tone de deşeuri periculoase, care ar fi trebuit evacuate conform unui plan asumat de către reprezentanţii societăţii, nu au fost evacuate.

Astfel, conform angajamentelor de mediu, Global Eco Center ar fi trebuit să evacueze, în noiembrie – decembrie 2014, cantitatea de 315 tone de deşeuri periculoase din care au evacuat doar 14 tone.

De asemenea, în primul trimestru al anului 2015, de pe platforma de la Câmpulung ar fi trebuit evacuate alte 475 de tone de deşeuri periculoase, din care au fost evacuate doar 14 tone, iar în trimestrul al doilea din anul 2015, din cantitatea de 475 de tone de deşeuri periculoase au fost evacuate de pe platforma de la Câmpulung doar 68,9 tone.

Conform datelor furnizate, marţi, de prefectul Mihail Oprescu, obligaţiile de mediu asumate de Global Eco Center prevăd ca de pe amplasamentul din incinta parcului industrial de la Câmpulung firma să evacueze 2.215 tone de deşeuri periculoase şi 1.055 tone de deşeuri nepericuloase.

În 18 octombrie 2013, un incendiu puternic a izbucnit la acoperişul unei hale de depozitare a materialelor reciclabile în suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, de pe platforma fostei fabrici Aro din Câmpulung Muscel, hală unde SC Global Eco Center avea depozitate deşeuri. Un tânăr de 25 de ani, angajat al depozitului, a fost rănit, suferind arsuri pe faţă şi pe mâini, iar în timpul intervenţiei au fost răniţi trei pompieri militari, care au suferit arsuri pe mâini şi pe faţă.

Reprezentanţii ISU Argeş spuneau că intervenţia pentru stingerea incendiului care a cuprins hala a fost dificilă din cauza fumului dens şi înecăcios, iar în timpul acţiunii o parte din acoperişul depozitului s-a prăbuşit peste deşeuri. Potrivit ISU, în acea hală erau depozitate deşeuri textile, uleiuri, mase plastice şi că în timpul intervenţiei în depozit au explodat mai multe recipiente cu deşeuri.

Prefectul de Argeş de la acea dată, Cristian Soare, declara, la scurt timp de la izbucnirea incendiului, că în depozitul respectiv, aflat într-o clădire cu două etaje, erau aproximativ 3.700 de tone de deşeuri, inclusiv cianuri.

La rândul său, primarul din Câmpulung Muscel, Călin Andrei, afirma că în depozit erau 35 de kilograme de cianuri.

Global Eco Center SRL deţinea Autorizaţia de mediu nr. 106/05.05.2010, revizuită în data de 20.07.2012, pentru punctul de lucru situat în parcul industrial Câmpulung Industrial Park, pentru următoarele activităţi: colectarea şi epurarea apelor uzate, colectarea deşeurilor nepericuloase, colectarea deşeurilor periculoase, tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase, tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase, demontarea, dezasamblarea VSU pentru recuperarea materialelor, recuperarea materialelor reciclabile sortate, comerţ cu ridicata al deşeurilor şi resturilor, depozitări, activităţi şi servicii de decontaminare, se mai preciza în comunicat.

În urma controalelor efectuate în cursul anului 2013 la Global Eco Center, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Argeş a constatat nerespectări ale condiţiilor din Autorizaţia de Mediu.

În aprilie 2014, Agenţia pentru Protecţia Mediului Piteşti a retras definitiv autorizaţia de mediu firmei Global Eco Center, decizia fiind luată întrucât firma nu a rezolvat problemele în perioada în care a avut autorizaţia suspendată.

În urma controalelor făcute ulterior, reprezentanţii autorităţilor cu responsabilităţi în domeniul protecţiei mediului au făcut trei sesizări penale pe numele Global Eco Center.

Cele mai citite

Românii sunt cel mai mult interesați de mașini marca Audi, BMW și Volkswagen 

Deși piața de mașini second hand a cunoscut turbulențe în ultimii ani, aceasta continuă să crească. Inflația și creșterea ratelor dobânzilor au atras cumpărătorii...

Putin depune jurământul pentru cel de-al cincilea mandat de președinte al Rusiei

Vladimir Putin depune jurământul de președinte al Rusiei, la începutul celui de-al cincilea mandat de șef al statului. Ceremonia se desfășoară la Moscova, la Palatul...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU