20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPoluarea cu cianuri e lăsată în voia proprietarilor

Poluarea cu cianuri e lăsată în voia proprietarilor

Ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, iniţiază modificarea Legii Minelor, pentru interzicerea completă a exploatărilor miniere de aur şi argint bazate pe cianuri. Problemele cele mai grave sunt însă acum cele istorice.

Roxana Pencea, expert Mining Watch, a explicat pentru România liberă că iniţiativa aceasta legislativă nu ar avea efect asupra iazurilor de decantare deja existente, a poluării istorice existente, ci are rolul de a preveni alte viitoare poluări, de la noi activităţi de tip minier, de aceeaşi factură. “În momentul de faţă, nu este deschisă nici o carieră de aur sau de argint şi nu se mai exploatează pe bază de cianuri. Toate fostele cariere sunt închise din anul 2006, pentru că atunci s-au închis toate exploatările de stat care mai funcţionau la vremea respectivă. Tot din acea perioadă practic nu se mai utilizează cianură în România”, a declarat Roxana Pencea.

Expertul, care a fost voluntar în campania Salvaţi Roşia Montană, în Munţii Apuseni, arată că rămân în continuare problemele de poluare istorică: “Sunt scurgeri de ape acide, care vin şi de la Roşia Montană, şi de la Iazul de decantare Geamăna, care ajung în apa Arieşului. Sunt raportate a exista în total câteva sute de iazuri de decantare în toată ţara, rezultate în urma activităţilor miniere istorice de la minele de aur şi de argint, dar şi de la alte exploatări”.

Iazurile de decantare şi haldele de steril sunt răsfirate în mai multe judeţe ale ţării, predominant în Maramureş, Hunedoara şi Alba, unde este cea mai mare densitate, explică Pencea, preşedinte al Asociaţiei “Efectul Fluture”. “La nivelul Ministerului Mediului, nu există o monitorizare activă a tuturor exploatărilor miniere şi iazurilor de decantare pe aur şi argint, susţine Roxana Pencea. Principala problemă pe care o vedem noi este că iazurile acestea nu sunt monitorizate. Ele sunt lăsate în voia sorţii în mare parte şi la puţine s-au făcut lucrări de ecologizare. Acestea reprezintă nişte bombe ecologice cu ceas”, susţine activistul de mediu.

Din ce motiv? Simplu: constant, explică Roxana Pencea, ape acide se scurg din aceste iazuri de decantare, “fie că plouă prea mult şi apar deversări peste nivelul barajului, fie sunt scurgeri de la conducte sau de oricare altă natură. Apele adiacente rămân poluate în continuare şi nu există o acţiune unitară de tratare a lor”.

Ministerul Mediului a declarat, în punctul de vedere transmis către Guvern pe acest subiect, că “România nu a dovedit în ultimii ani că are capacitatea să ecologizeze aceste iazuri de decantare şi halde de steril”. Ministerul a făcut un inventar al zonelor cu iazuri şi halde, dar responsabilitatea juridică este a proprietarilor acestora. Fiecare haldă şi fiecare iaz are o procedură proprie de monitorizare, care trebuie implementată de aceşti actori economici, direct responsabili de ce se întâmplă acolo.

Pentru ecologizarea acestor zone poluate, este nevoie de găsirea de fonduri europene sau de la Banca Mondială, care există şi pot fi accesate. În trecut, au existat astfel de fonduri care au fost accesate şi operaţiunea s-ar putea repeta. Astfel de ecologizări sunt foarte scumpe, a atras atenţia Roxana Pencea. “Ni s-ar părea normal să existe o monitorizare centralizată a acestor iazuri de decantare, să se ştie încontinuu în ce stadii sunt ele, cum este structura de rezistenţă, dacă sunt scurgeri de ape acide, dacă populaţia din jurul acestor iazuri de decantare este informată asupra potabilităţii apei. Am dori ca toate aceste informaţii să fie publice, iar cetăţenii să fie informaţi. În preajma iazurilor de decantare ar trebui să existe staţii de tratare a apelor, pentru că cianurile se infiltrează în sol şi ajung în apa freatică. De obicei, staţiile de tratare sunt scoase din funcţiune odată cu încetarea activităţilor miniere”, a declarat “României libere” expertul.

Transformarea zonei unde este un astfel de iaz de decantare în ceea ce era aceasta înainte de începerea tratării cu cianuri durează sute sau mii de ani. “Aceste iazuri de decantare sunt moştenirea pe care o dăm noi urmaşilor noştri mult după ce noi nu vom mai fi”, a atras atenţia Roxana Pencea.

Cele mai citite

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă