10.3 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE: Ponta, despre redevenţe: trebuie să luăm puţin din foarte mult

UPDATE: Ponta, despre redevenţe: trebuie să luăm puţin din foarte mult

UPDATE 13.18:

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Duţu, a declarat că nivelul redevenţelor percepute de stat pentru producţia de petrol şi gaze nu va creşte spectaculos în noua legislaţie în domeniu. În schimb, în noua legislație acest nivel va fi diferenţiat în funcţie de tipul zăcământului din care sunt extrase hidrocarburile.

Duţu a adăugat că pentru actualele acorduri petroliere vor fi renegociate redevenţele pentru fiecare în parte, dar numai de anul viitor. Asta pentru că redevenţele actuale, fixate în 2004, sunt valabile până în decembrie 2014 inclusiv. Ele au fost stabilite prin legea de aprobare a contractului de privatizare a companiei Petrom, preluată de grupul austriac OMV.

Ideea încasării redevențelor nu este de a lua foarte mult din puțin, ci de a lua puțin din foarte mult. În plus, nivelul redevențelor nu poate crește pentru concesiunile vechi, iar noua lege a redevențelor se va putea aplica doar în cazul concesiunilor noi, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

”România şi după 1 ianuarie 2015 va avea o legislaţie, inclusiv cea referitoare la redevenţe, foarte clară, stabilă. Ideea nu este să iei foarte mult din puţin, ci puţin din foarte mult, pentru că per total asta înseamnă continuarea investiţiilor şi înseamnă avantaje pentru ţară, inclusiv pentru buget, pe care le ştim cu toţii. Dar cu siguranţă că noua Lege a redevenţelor va asigura în primul şi în primul rând stabilitate”, a spus Ponta.

Declarațiile șefului Executivului vin în contextul în care Romania are în prezent printre cele mai mici redevențe din lume. Cu alte cuvinte, țara noastră încasează între 3,5% şi 13,5% din valoarea totală a producţiei companiilor ce exploateză resurse, în vreme ce în majoritatea statelor nivelul redevențelor începe de la 17%.

Pe de altă parte, Victor Ponta a precizat că Guvernul lucrează împreună cu experții Băncii Mondiale la un sistem diferențiat de redevențe exploatările terestre şi cele maritime, mai scrie sursa citată.

”Cu siguranţă, diferenţele de investiţii şi de exploatare a diverselor resurse vor fi prevăzute în mod clar în lege. Bineînţeles că să exploatezi o resursă on shore faţă de off shore presupune investiţii și cheltuieli diferite şi atunci cu siguranţă că statul român va dori să aibă redevenţe care să sprijine bugetul de stat, să sprijine investiţiile, dar care mai ales să asigure că investitorii privaţi consideră România o ţară în care au stabilitatea şi predictibilitatea de care au nevoie”, a adăugat Ponta.

Cele mai citite

SUA nu consideră că Israelul face „genocid” în Gaza, dar trebuie „ să protejeze civilii”

Statele Unite(SUA) nu consideră că Israelul comite un "genocid" în Fâşia Gaza, dar îl îndeamnă pe aliatul lor "să facă mai mult pentru a...

Ministrul Agriculturii: Asigurarea unui buget consistent este esențial pentru viitoarea PAC

Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care să se acorde acelaşi nivel al plăţilor pentru toţi fermierii din Uniunea Europeană, este esenţială...

Hezbollah: Locuitorii strămutați israelieni se pot întoarce acasă dacă se încheie războiul

Şeful grupării insurgente libaneze Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat luni că locuitorii din nordul Israelului care s-au refugiat în alte zone din ţară...
Ultima oră
Pe aceeași temă