11.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialPremieră.Magistrații au dat câștig de cauză unui gălățean care a dat în...

Premieră.Magistrații au dat câștig de cauză unui gălățean care a dat în judecată o bancă pentru că i-a dublat rata creditului

S-a comportat ca un cămătar, însă instanța a decis să dea nu-i dea dreptate. Este vorba despre o bancă din România care a pierdut procesul cu un client care a luat credit în franci elvețieni. 

 În premieră, magistraţii au decis, irevocabil, să dea câștig de cauză unui gălățean care se luptă cu banca după ce rata creditului, luat în monedă elvețiană, i s-a dublat din cauza cursului de schimb în ultimii șase ani. Procesul este o speranță pentru alte mii de români, aflați și ei în litigii cu băncile, informează B1TV.

Sunt peste o sută de mii de români care, în urmă cu 6-7 ani, au luat împrumuturi avantajoase într-o monedă exotică şi care ulterior s-au trezit cu costuri duble, pe care nu le mai pot acoperi. Nimeni nu le-a explicat care sunt capcanele unui credit în franci elveţieni. În prezent, singura speranţă le-a rămas în instanţă. 

Avocaţii se aşteaptă la un val de procese din partea consumatorilor care au fost păcăliţi de bănci şi au luat împrumutiri mari, în monede exotice. Decizia magistraţilor de convertire a creditelor în franci va fi cu siguranţă invocată în procesele viitoare. 

Instituţia financiară care a pierdut acest proces a atacat decizia cu o cale extraaordinară. A cerut revizuirea hotărârii şi suspendarea acesteia până la judecarea litigiului. Dacă şi după această cale de atac, banca pierde, rata respectivului reclamant va trebui redusă la jumătate. 

Peste 3.000 de români care au credite în monede exotice au acţionat în instanţă băncile, pentru convertirea împrumuturilor. Şi in Parlament există un proiect de lege care propune exact acelasi lucru: convertirea creditelor in valuta la cursul la care a fost acordat imprumutul.  

Cele mai citite

Stația STB Orizont revine pe amplasamentul de bază

Stația „Orizont” revine pe amplasamentul de bază, informează Societatea de Transport București (STB). “Avȃnd ȋn vedere finalizarea lucrărilor la proiectul „Reabilitare rețele termice Loc 3...

Un bărbat a fost accidentat mortal de un tren în Gara Ploiești Vest

Un bărbat a fost accidentat mortal de tren, marţi seară, în Gara Ploieşti Vest, a informat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, potrivit agerpres.ro. Conform sursei...

Ciolacu și Grindeanu se întâlnesc cu președintele DP World, investitor din Dubai

Șeful Guvernului României, Marcel Ciolacu, și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, se întâlnesc, în ziua de 15 mai 2024, cu Sultan Ahmed bin Sulayem, președinte...
Ultima oră
Pe aceeași temă