13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialProducţia de vin a scăzut cu 20%

Producţia de vin a scăzut cu 20%

Producția de vin a României a înregistrat o scădere de 20% în acest an, pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile. Astfel vinarii români au produs 4,1 milioane de hectolitri de vin, cantitate ce plasează țara noastră pe locul al 12-lea în topul producătorilor la nivel mondial, srstă Organizaţia Internaţionala a Viţei-de-vie şi Vinului.

Şi alte ţări din Europa de Est au fost afectate de vremea neprielnică. Astfel, Bulgaria a consemnat o reducere mai mare decât România în ceea ce priveşte producţia de vin, de 30%, la 1,2 milioane de hectolitri, iar Slovacia a înregistrat un declin al producţiei de 16% în acest an faţă de 2013, scrie Mediafax.

Ungaria este singura ţară din regiune a cărei producţie a consemnat un avans uşor, de 3%, la 2,2 milioane de hectolitri în 2014, potrivit comunicatului organizaţiei.

Dintre ţările din Europa de Est, România este cel mai bine clasată în topul întocmit de organizaţie, pe locul 12. Ungaria ocupă locul 16, iar Bulgaria locul 18.

Franţa a redevenit cel mai mare producător de vin la nivel mondial, cu o creştere de 10% a producţiei în acest an, la 46,2 milioane de hectolitri, după ce a fost devansată de Italia în urmă cu doi ani.

Italia şi Spania ocupă locurile 2 şi 3, în condiţiile în care anul acesta producţia de vin a celor două ţări a scăzut cu 15%, la 44,4 milioane de hectolitri şi, respectiv 19%, la 37 milioane de hectolitri, faţă de anul trecut, mai arată Mediafax.

La nivel global, organizaţia estimează că producţia de vin a scăzut cu 6%, la 271 milioane de hectolitri.
Datele organizaţiei arată, de asemenea, că 80% din producţia mondială de vin provine din 10 ţări, şi anume Franţa, Germania, Spania, Italia, Statele Unite, Chile, Argentina, Afruca de Sud, China şi Australia.

Clasamentul Organizaţiei Internaţionale a Viţei-de-vie şi Vinului ia în considerare doar producţia de vin, excluzând producţia de must şi sucuri.

Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă