19.3 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialProdusele contrafăcute reprezintă 2,5 la sută din comerțul mondial. Ce mărci se...

Produsele contrafăcute reprezintă 2,5 la sută din comerțul mondial. Ce mărci se FALSIFICĂ mai des

Produsele piratate şi contrafăcute reprezintă 2,5% din comerţul mondial, adică aproximativ 461 miliarde de dolari pe an, ceea ce afectează în mod semnificativ bugetele companiilor şi statelor, a apreciat luni Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), informează Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit OECD, comerţul cu produse contrafăcute, precum poşete Louis Vuitton sau pantofi sport Nike, s-a înrăutăţit în ultimul deceniu, în condiţiile în care precedentul studiu al OECD, care datează din 2008, estima că produsele piratate şi contrafăcute erau responsabile pentru 1,9% din comerţul mondial, sau aproximativ 200 miliarde de dolari pe an. 

De asemenea, studiul arată că impactul contrafacerii este mai mare pentru ţările bogate, în special SUA, Franţa şi Italia, unde îşi au sediul majoritatea companiilor care realizează produse de mărci renumite. OECD susţine că până la 5% din produsele importate de Uniunea Europeană în 2013, adică aproximativ 116 miliarde de dolari, au fost produsele piratate şi contrafăcute. 

“Concluziile acestui nou raport contrazic ideea că aceia care se ocupă cu contrafacerea afectează doar marile companii şi producătorii de bunuri de lux. Aceştia profită de încrederea noastră în mărci şi branduri pentru a submina economii şi a pune în pericol vieţi”, a declarat secretarul general adjunct al OECD, Doug Frantz. 

OECD susţine că de vină pentru creşterea comerţului cu produse contrafăcute şi piratate după 2008 sunt relansarea schimburilor comerciale după criza financiară, apariţia unor lanţuri de valoare adăugată globalizate şi creşterea comerţului electronic. O dovadă în acest sens este faptul că principala metodă de livrare a bunurilor piratate şi contrafăcute sunt coletele poştale, fiind utilizată în 62% din cazuri, ceea ce reflectă importanţa comerţului online în schimburile internaţionale. 

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 34 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Melinda Gates a ieșit din fundația pe care o fondase cu fostul ei soț Bill Gates

Melinda Gates, care a prezidat una dintre cele mai influente fundații filantropice din lume, a anunțat luni că părăsește organizația pe care a fondat-o...

Bulgaria va avea avioane F-16 mai bune ca ale României și le va asigura mentenanța în țară

Bulgaria va avea avioane de luptă F-16 Block 70 și le va asigura mentenanța la o uzină din țară, fără să fie nevoită să...

Fostul avocat al lui Trump a depus mărturie în procesul cu Stormy Daniels

Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, a compărut luni în calitate de martor-cheie la procesul fostului preşedinte al SUA pentru plăţi ascunse...
Ultima oră
Pe aceeași temă