22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialProtest la RAAN: Zeci de angajați cer plata salariilor restante

Protest la RAAN: Zeci de angajați cer plata salariilor restante

Aproximativ 150 de angajați ai  Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) au ieșit, miercuri, în stradă pentru a protesta în fața sediului companiei față de faptul că nu și-au mai primit salariile din mai, relatează Mediafax

Protestul a fost spontan, iar traficul este blocat întrucât ei traversează alternativ principala arteră din oraş.

Ttimp de aproximativ o oră şi jumătate, oamenii au huiduit, au făcut zgomot cu vuvuzele, au aprins lumânări, și au cerut conducerii RAAN să le plătească salariile restante. 

Angajaţii RAAN au aflat că în cursul săptămânii trecute Guvernul a alocat suma de 25 de milioane de lei companiei, contravaloarea ultimei tranşe de apă grea care va fi preluată de stat de la RAAN, banii încă nu au ajuns în Trezoreria Drobeta Turnu Severin, iar salariaţii se tem că suma respectivă va fi folosită pentru achiziţia de cărbune şi materie primă necesară încălzirii oraşului în această iarnă, şi nu pentru plata salariilor restante.

La locul protestului sunt mai multe echipaje de jandarmi şi poliţişti de la Biroul Rutier, care au deviat traficul pe rute ocolitoare.

La ora transmiterii acestei ştiri, protestul continuă, oamenii aşteptând ca reprezentanţi ai conducerii companiei să discute cu ei şi să le spună când vor primi restanţele salariale.

Protestele salariaților de la RAAN au început în 13 iulie, de atunci având loc mai multe acţiuni pe platformele Romag Prod și Romag Termo, precum şi mai multe marşuri.

Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma să se închidă controlat, iar angajaţii ar urma să primească până la 24 de salarii medii pe economie.

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic în Drobeta Turnu Severin, în 17 februarie 2015, iar conform actului, apa caldă şi căldura urmează au fost oprite în municipiu de la sfârşitul lunii august.

Închiderea controlată a RAAN înseamnă disponibilizarea majorităţii salariaţilor, care ar urma să primească, în funcție de vechime, până la 24 de salarii medii pe economie, drept plată compensatorie.

RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la momentul declanşării procedurii de insolvenţă se aflau peste 300 de societăţi comerciale, dar şi instituţii publice şi administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu RAAN.

Înainte de intrarea în insolvenţă, RAAN avea aproape 2.700 de angajaţi, acum numărul acestora fiind de 2.400.

Peste 2.000 de angajaţi ai RAAN ar urma să fie disponibilizaţi, în două etape, până în 31 martie 2016, potrivit unui document al Adunării creditorilor RAAN, care a aprobat planul de disponibilizări întocmit de către administratorul special al companiei.

Astfel, potrivit documentului, 1.525 de salariați ar urma să fie disponibilizați în 1 octombrie 2015, iar alți 520, în etapa a doua, în 31 martie 2016.

Acelaşi document arată că salariații disponibilizați ar urma să primească indemnizație de șomaj și venit de completare.

Cele mai citite

În această săptămână aflăm finalistele Cupei României. Avancronica celor două partide

În această săptămână sunt programate cele două meciuri din semifinalele Cupei României. Pentru un loc în ultimul act al competiției Corvinul Hunedoara se va...

Cum să îți păstrezi sănătatea ochilor printr-un consult optometric regulat

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață de calitate. În acest sens, un consult optometric regulat poate juca un rol crucial. Află de ce...

Percheziții la sediul UBER din Portugalia

Poliția portugheză și agenții fiscali au percheziționat marți sediul Uber Technologies din Lisabona, ca parte a unei investigații mai ample și a unor raiduri...
Ultima oră
Pe aceeași temă