18.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialRaportare simplificată pentru microîntreprinderile ce întrunesc normele UE

Raportare simplificată pentru microîntreprinderile ce întrunesc normele UE

Companiile care întrunesc criteriile UE pentru a fi considerate microîntreprinderi vor beneficia de sistemul european de raportare financiară simplificat, a anunțat Ministerul Finanțelor. Sistemul simplificat presupune, printre altele, întocmirea în formă prescuratată a bilanţului şi a contului de profit şi pierdere.

Ministerul Finanţelor a pregătit mai multe proiecte de acte normative care transpun în legislaţia internă prevederile unei noi directive europene, opţională pentru statele UE, informează Mediafax.

Potrivit Directivei 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului, microîntreprinderile sunt firmele care la data bilanţului nu depăşesc limitele a cel puţin două dintre următoarele trei criterii: total active 350.000 euro; cifra de afaceri netă 700.000 euro; numărul mediu de salariaţi în cursul exerciţiului financiar 10.

Principalele elemente de simplificare sunt cele referitoare la întocmirea unui bilanţ prescurtat şi a unui cont prescurtat de profit şi pierdere. Ambele componente ale situaţiilor financiare anuale vor cuprinde informaţii minime care trebuie prezentate conform directivei.

De asemenea, atunci când o firmă are obligaţia să întocmească şi situaţii financiare anuale consolidate, pe lângă cele individuale, raportul de audit va putea fi întocmit sub forma unui singur raport pentru ambele categorii de situații financiare.

Noile reglementări prevăd în mod explicit că pentru un exercițiu financiar poate fi depus doar un singur rând de situații financiare și sunt aduse clarificări în ceea ce priveşte corectarea erorilor constatate după depunerea situațiilor financiare anuale, în sensul că acestea se corectează la data constatării lor, potrivit reglementărilor contabile emise de instituțiile cu atribuţii de reglementare în domeniul contabilităţii.

Prin preluarea normelor comunitare în legislația națională și prin raportare la noile criterii prin care se definesc microîntreprinderile, Ministerul Finanţelor estimează că 94% din firmele care fac raportări (peste 608.000) vor beneficia de avantajele scutirilor și simplificărilor introduse la nivel comunitar.

Cele mai citite

Partidul AUR susține că este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția

Politicianul Dan Tanasă, purtător de cuvânt al AUR, susține că partidul său este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția, Neue Zürcher Zeitung (NZZ). "Un...

Nici în 2024 nu vor fi taxe noi, promite Ciucă

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și președinte al PNL, promite că, în anul 2024, în România nu vor fi "taxe noi". "Cota unică este foarte atractivă...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...
Ultima oră
Pe aceeași temă