7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialAlibaba, record pe bursa americana

Alibaba, record pe bursa americana

Grupul chinez de comerţ electronic Alibaba a obținut un nou record de 25 de miliarde de dolari la listarea pe bursa din New York, după ce bancherii au folosit opţiunea de creştere cu 15% a tranzacţiei, transmite Mediafax.

Compania chineză a ales să vândă mai multe acţiuni, în urma interesului mare manifestat de investitori la listarea pe bursa americană.

Instituţii financiare importante la nivel global, precum Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley sau Citigroup, au intermediat tranzacţia.

Alibaba a fost listată pe bursa din New York vineri, acţiunile grupului crescând cu 38%, cel mai mare avans obţinut vreodată de o companie de peste 10 miliarde de dolari în prima şedinţă de tranzacţionare, potrivit Bloomberg.

"Aşteptările pentru această compnaie sunt la un nivel foarte înalt. Se pare că piaţa foloseşte Alibaba ca reprezentant pentru macroeconomie şi economia de consum", a declarat Li Muzhi, analist la Arete Research Service din Hong Kong.

Alibaba deţinea de vineri recordul pentru cea mai mare sumă obţinută vreodată la o listare a unei companii pe bursa americană, depăşind Visa, care, la listarea din 2008, a vândut acţiuni în valoare totală de 19,7 miliarde de dolari.

Alibaba a reuşit să doboare acest record pentru că a atras investitori mari de pe piaţă, vânzând acţiunile către numai 25 de fonduri de investiţii, potrivit surselor Bloomberg.

Titlurile Alibaba se tranzacţionau vineri la 97,2 dolari pe unitate, faţă de preţul de listare de 68 de dolari pe unitate. La acest preţ, capitalizarea grupului este de 227,9 de miliarde de dolari, depăşind Facebook, mai scrie Mediafax.

Alibaba domină piaţa comerţului online în China şi depăşeşte companiile similare din SUA în privinţa valorii tranzacţiilor pe care le intermediază. În 2013, valoarea totală a tranzacţiilor derulate în China prin intermediul site-urilor companiei a ajuns la 248 miliarde de dolari, potrivit documentelor pentru oferta publică iniţială, publicate în luna mai. Suma este de trei ori mai mare faţă de eBay şi dublă comparativ cu Amazon.

Cele mai citite

VIDEO. Fermierii britanici protestează față de normele și acordurile comerciale post-Brexit

Londra a negociat "cele mai proaste acorduri comerciale din lume" după ieșirea Marii Britanii din UE, susține fondatorul organizației Save British Farming, potrivit Euronews. Fermierii...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...

Claudiu Târziu (AUR): „Aberant, un elev român este amendat pentru patriotism!”

Senatorul Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), se declară revoltat de cazul unui elev de liceu din...
Ultima oră
Pe aceeași temă