11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialRomânia vrea să reia cooperarea cu IRANUL, supus SANCȚIUNILOR internaționale. Ce domenii...

România vrea să reia cooperarea cu IRANUL, supus SANCȚIUNILOR internaționale. Ce domenii sunt vizate

România vrea să reia relaţiile economice cu Republica Islamică Iran, deși această ţară are o relaţie sensibilă cu NATO și Uniunea Europeană, fiind decise și o serie de sancțiuni economice.

O delegaţie oficială iraniană, venită la Bucureşti, a fost primită la sediul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri. Delegația a fost primită la data de 30 septembrie de Bogdan Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, “alături de alți oficiali ai instituției”, a anunțat Ministerul Energiei.

Delegația iraniană a fost “o largă misiune economică organizată de Camera de Comerţ, Industrie, Mine şi Agricultură Teheran (TCCIMMA)”, a precizat Ministerul român. Delegația iraniană a fost condusă de președintele TCCIMMA, Masoud Khansari și însoțită de Hamid Moayyer, ambasadorul Republicii Islamice Iran în România.

Citește și: FOTO. Exclusiv RL. Ce MARE PUTERE a lumii este vizată de sistemul american ANTIRACHETĂ

Tema principală a discuțiilor a fost “reluarea schimburilor comerciale și a relațiilor economice tradiționale dintre cele două țări, influențate de sancțiunile internaționale impuse Republicii Islamice Iran prin deciziile ONU și UE începând cu anul 2012”, explică Ministerul Energiei.

Potrivit acestei surse, secretarul de stat Bogdan Badea “a mulțumit membrilor misiunii economice pentru deschiderea către colaborare arătată și și-a exprimat speranța că vizita de astăzi va marca reluarea unor strânse legături economice bilaterale, a căror tradiție se întinde pe o perioadă de peste 110 ani”.

Membrii delegației au precizat că Iranul are un “interes deosebit” pentru afacerile cu petrol, gaze, energie regenerabilă, pentru sectorul petrochimic, pentru industria auto și pentru agricultură.

În sectorul energetic, secretarul de stat Badea le-a indicat oamenilor de afaceri iranieni să colaboreze cu companii românești precum Transgaz și Romgaz, dar “cu respectarea regimului de sancțiuni internaționale în vigoare”, informează Ministerul Energiei. Pe de altă parte, oficialul român le-a recomandat iranienilor “societatea Oltchim ca oportunitate de investiții, aceasta aflându-se în procedură de privatizare”.

“Vom mobiliza societățile din țara noastră pentru a veni cu propuneri concrete de cooperare cu Iranul în beneficiul ambelor state. Sper ca acest lucru să se întâmple cât mai repede”, a declarat secretarul de stat Badea.

Sugestia Ministerului Energiei ca Iranul să coopereze cu Transgaz apare cu atât mai interesantă cu cât această firmă românească a primit, în urmă cu numai o săptămână, un sprijin din partea Statelor Unite.

La data de 24 septembrie, Agenţia Americană pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) a acordat o  finanţare de 956.000 de dolari pentru susţinerea proiectului Transgaz de extindere a gazoductelor. Extinderea se referă la construirea porţiunii româneşti a gazoductului Bulgaria-România-Ungaria-Austria.

Citește și:  Iranul susţine că va continua să riposteze “politicilor arogante” ale Statelor Unite

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă