12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialRomânia vrea să vândă obligațiuni de 1 miliard de euro înaintea alegerilor

România vrea să vândă obligațiuni de 1 miliard de euro înaintea alegerilor

Ministrului delegat pentru Buget, Darius Vâlcov a anunțat că România vrea să vândă obligaţiuni denominate în euro în valoare de cel puţin 1 miliard de euro pe pieţele internaţionale la o licitaţie care va fi organizată înaintea alegerilor prezidențiale, scrie Mediafax, care citează agenția Bloomberg.

Ministerul Finanţelor vrea să revină pe pieţele internaţionale înainte de alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie, a menţionat ministrul.

Sentimentul investitorilor s-ar putea schimba după alegeri, iar randamentele vor intra pe o pantă ascendentă. Vânzarea de eurobonduri era programată iniţial pentru finele anului.

Ministerul a selectat HSBC şi alte trei bănci care acţionează ca dealeri primari pe piaţa locală pentru a intermedia operaţiunea, potrivit Reuters. ING, Raiffeisen, Societe Generale şi UniCredit sunt cele patru bănci europene incluse pe lista de dealeri primari aprobată de banca centrală.

Cea mai recentă ieşire pe pieţele externe a avut loc în luna aprilie, când România a împrumutat 1,25 miliarde de euro printr-o emisiune de eurobonduri, la un randament record de 3,7% pe an. Pe piaţa internă, ministerul a vândut obligaţiuni denominate în euro în valoare de 928,7 milioane euro.

În cazul în care premierul Victor Ponta va câştiga alegerile din noiembrie, investitorii sunt îngrijoraţi că noul guvern va avea dificultăţi în menţinerea unui deficit bugetar scăzut, ceea ce ar putea pune presiune pe randamente, potrivit Erste Bank. De asemenea, acordul României cu Fondul Monetar Internaţional şi cu UE se va încheia în martie anul viitor.

"Ministerul ia în considerare accelerarea vânzării de eurobonduri, din cauza riscurilor potenţiale", a declarat Dumitru Dulgheru, economist al Erste, conform sursei citate.

Randamentele pentru eurobondurile româneşti cu maturitate în aprilie 2024 se situau la 2,71% pe an joi dimineaţă, uşor peste nivelul minim record de 2,66% pe an înregistrat în urmă cu şapte săptămâni.

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Sorana Cîrstea, în turul trei la Madrid, după o victorie în trei seturi în fața filipinezei Alexandra Eala

Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al treilea la Mastersul de la Madrid, după ce a învins-o în trei seturi pe filipineza Alexandra Eala,...
Ultima oră
Pe aceeași temă