12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialRomânii cred că statul trebuie să le asigure pensii decente

Românii cred că statul trebuie să le asigure pensii decente

Interesul scăzut al românilor faţă de sistemul pensiilor private este explicat de faptul că se așteaptă de la stat să le asigure pensii decente, potrivit unui studiu ING Pensii Private realizat online.

"În rândul publicului român există tendinţa evidentă de a «externaliza» responsabilitatea acţiunilor necesare pentru a obţine la momentul pensiei un venit adecvat propriilor nevoi. Astfel, unul din doi participanţi la studiul ING Pensii Private apreciază că «altcineva» este principalul responsabil pentru a le asigura veniturile de care vor avea nevoie după pensionare. Acest «altcineva» este reprezentat de stat – 37%, angajatorul – 11% şi familia – 3%", a declarat miercuri directorul general ING Pensii Private, Raluca Ţintoiu, într-o conferinţă, potrivit Mediafax.

Ea a adăugat că această atitudine poate fi explicată şi de lipsa de implicare a persoanelor care au dreptul legal de a deţine o pensie administrată privat (Pilonul II) în alegerea informată şi deliberată a fondului la care participă.

"Spre exemplu, la ING Pensii, un sfert din cei peste 1,8 milioane de participanţi care deţin un astfel de produs au fost repartizaţi aleatoriu de-a lungul timpului. Tendinţa este semnificativ mai evidentă în randul tinerilor. Astfe, 22% din participanţii repartizaţi aleatoriu către fondul administrat de ING Pensii au vârsta cuprinsă între 20 şi 25 de ani", a spus Ţintoiu.

Realizat online de IPSOS Research în iunie 2014 pe un eşantion de 1.000 de persoane, studiul a scos în evidenţă că, pentru marea majoritate a românilor, Pilonul II este singurul instrument financiar prin intermediul căruia economisesc pentru pensie.

"Chiar şi aşa, însă, oamenii nu au o imagine clară asupra sistemului de pensii administrate privat şi a beneficiilor pe care le oferă acesta. Astfel, 86% dintre respondenţi au declarat că nu economisesc constant pentru pensie prin intermediul altor instrumente financiare, fie pentru că nu reuşesc (62%), fie pentru că nu şi-au propus (23%)", a spus reprezentantul ING Pensii.

În acelaşi timp, nivelul de informare şi interes al publicului cu privire la Pilonul II este încă limitat.
Unul din trei respondenţi (29%) nu ştie că are o pensie administrată privat, deşi deţine un astfel de produs, tendinţa fiind mai accentuată în rândul tinerilor cu vârsta de până la 25 de ani (38%).
"Este interesant de observat faptul că, în rândul celor 30% din respondenţi care apreciază că nu sunt suficient de informaţi cu privire la Pilonul II, principalele motive au condus la această situaţie ţin de faptul că deşi au primit informaţii, nu le-au înţeles (24%), dar mai ales de propria lipsa de interes (57%). În plus, aproape 20% din respondenţii care au declarat că au primit scrisoarea anuală de informare de la adminitratorul lor în 2014 nu au citit-o", a spus Ţintoiu.

Şi în privinţa nivelului de cunoaştere a beneficiilor pe care le oferă Pilonul II există un decalaj important. Astfel, unul din trei participanţi la studiul ING Pensii nu ştie că fondurile acumulate din contribuţia la sistem îi aparţin, sunt colectate în conturi individuale şi nu sunt redistribuite actualilor pensionari.

De asemenea, 44% din participanţi nu cunosc exact nivelul procentual al contribuţiei lunare şi nu ştiu că suma acumulată şi randamentul anual realizat de administrator se vor întoarce la ei în viitor sub forma unei pensii suplimentare, iar 38% nu ştiu ce sume au acumulat până în prezent în conturile individuale.

"În acelaşi timp, 46% din respondenţi nu sunt informaţi cu privire la faptul că suma economisită în contul individual va fi moştenită de familie în situaţia în care nu vor mai fi în viaţă la vârsta pensionării, iar peste un sfert nu ştiu că au opţiunea de a se transfera la un alt fond de pensii administrat privat", a afirmat directorul general al ING Pensii.

Potrivit datelor prezentate de administrator, România va avea în anul 2060 o populaţie de 17,2 milioane de lei, de la 21,4 milioane în 2010, iar populaţia activă va reprezenta doar jumătate din total (54%).

În acelaşi timp, sub două treimi din populaţia activă va munci în 2060 şi, ca atare, va contribui la bugetul de stat, susţinând un număr tot mai mare de pensionari din sistemul public, mai scrie Mediafax.

În aceste condiţii, rata de înlocuire a venitului prin pensie scade accelerat, urmând să ajungă de la 36% în prezent la 24% în anul 2032. Cu alte cuvinte, în anul 2032, pensia va reprezenta 24% din ultimul salariu.

Cu active de 6,5 miliarde de lei, ING Pensii Private este cel mai mare administrator local de pe Pilonul II.
Pilonul II a fost lansat în mai 2008 şi a ajuns la active de 17,35 miliarde de lei, la finele lunii august.

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă