19.1 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialROMATSA, victimă colaterală a războiului fraților Micula cu statul

ROMATSA, victimă colaterală a războiului fraților Micula cu statul

Administrația Serviciilor de Trafic Aerian-ROMATSA nu poate încasa banii de la Eurocontrol pentru serviciile de navigație aeriană fiindcă fraţii Viorel şi Ioan Micula au obţinut în Belgia o decizie de poprire pentru fonduri de până la 85 milioane de euro, în urma unui litigiu cu statul român. Însă ROMATSA este o regie autonomă, care se autofinanțează.

România este prinsă la mijloc între decizia Curții de Arbitraj de la Washington și cea a Comisiei Europene (CE), cea din urmă solicitând recuperarea ajutorului de stat acordat celor doi oameni de afaceri „suedezi“: Ioan şi Viorel Micula (not.red. – frații Micula au beneficiat de o serie de facilități fiscale, în baza unui tratat bilateral româno-suedez, încheiat cu mulți ani înainte ca România să devină stat membru al UE, aceștia venind în țara noastră ca investitori străini, din Suedia).

După decizia Curții de la Washing­ton, la sfârșitul anului trecut, frații Micula au blocat conturile Ministerului Finanțelor și au pus sechestru pe 20% din acțiunile deținute de stat la OMV Petrom. Acum aceștia s-au îndreptat către ROMATSA, însă, conform unui comunicat al Ministerului Finanțelor, Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian nu a avut și nici nu are vreo calitate în litigiul dintre Micula și statul român. ROMATSA este o regie autonomă, cu autofinanţare, taxele rezultate din biletele pasagerilor pentru transportul aerian fiind colectate de către Eurocontrol, organizația europeană pentru siguranța navigației aeriene.

„Conturile ROMATSA nu sunt blocate. După estimările noastre, reprezintă banii cuveniţi ROMATSA de la Eurocontrol pentru o perioadă de aproximativ jumătate de an. Neîncasarea acestor bani va complica existenţa instituţiei şi furnizarea serviciilor de navigaţie aeriană pe un termen destul de important. Începând cu data de 9 septembrie, de când a apărut acest ordin de executare silită a Eurocontrol, ROMATSA nu a primit niciun ban”, a declarat, pentru Mediafax, directorul general interimar al ROMATSA, Fănică Cârnu. De aceea, ROMATSA a decis să se adreseze justiției din Belgia. Până la închiderea ediției nu am primit nici un răspuns din partea companiei European Drinks, controlată de cei doi frați.

Gert-Jan Koopman, director general adjunct, Departamentul Ajutor de Stat, Directoratul General Concurenţă, CE, a precizat, în urmă cu cinci luni, pentru România liberă că Executivul comunitar nu are nimic împotriva Tratatului dintre România și Suedia, ci doar a cazului singular al fraților Micula, și că în Suedia nu există un caz similar care reclamă recuperarea ajutorului de stat.

Iar președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat într-un interviu publicat în România liberă că „lumea experimentează pe pielea noastră. Până acum nu am auzit de un caz similar. Frații Micula au câștigat un proces la Curtea de Arbitraj de la Washington şi au obţinut nişte despăgubiri, iar UE nu ne lasă să le plătim şi ne pune să recuperăm ce s-a plătit ca fiind ajutor de stat. Suntem prinși la mijloc. Cred că totul pornește de la acordul de liber schimb UE-SUA, care este în negocieri, existând unele divergențe între statele membre. Concret, unele țări comunitare au cerut în mod clar să respectăm legislaţia UE şi să recuperăm ajutorul de stat”.   

Cele mai citite

Franța, deschisă ca EAU să investească în industriile sale de energie nucleară și de inteligență artificială

Franța este deschisă ca Emiratele Arabe Unite să investească în industriile sale de energie nucleară și de inteligență artificială, a declarat marți ministrul său...

Turbulențe puternice pe un zbor Singapore Airlines. Un pasager a murit

Un pasager a murit și 30 de persoane au fost rănite după ce un pe zbor al Singapore Airlines au fost turbulențe puternice, aruncând...

Cum să alegi bateria potrivită pentru panoul tău fotovoltaic

Într-o lume unde există o evoluție a energiei regenerabile, cunoașterea elementelor esențiale ale sistemelor fotovoltaice este vitală. Articolul de față evidențiază factorii pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă