18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia. Un grup austriac încearcă să-i ajute pe retaileri

Rusia. Un grup austriac încearcă să-i ajute pe retaileri

Grupul austriac Immofinanz a anunțat că va oferi chiriaşilor săi din cele cinci mall-uri pe care le deține la Moscova o reducere temporară de preţ, stabilind un curs fix pentru plata chiriei de 40 ruble pentru un dolar pe o perioadă de trei luni. Decizia vine pe fondul deprecierii semnificative a rublei, după sancțiunile economice impuse Rusiei din cauza anexării Crimeei. 

Reducerea este valabilă pentru chiriaşii cu care Immofinanz nu a încheiat deja acorduri privind un curs valutar al rublei mai mic şi obligă comercianţii semnatari la plata tuturor chiriilor restante până la finele lunii februarie, potrivit unui comunicat Immofinanz.

"Deprecierea abruptă a rublei şi scăderea puterii de cumpărare în Rusia afectează foarte mulţi retaileri. Oferta noastră pentru un preţ fix al chiriei va oferi o soluţie rapidă pentru comercianţii cu care încă nu am încheiat acorduri pentru o reducere temporară a preţului chiriei", a spus Eduard Zehetner, directorul general al Grupului Immofinanz.

Immofinanz deţine şi administrează cinci complexe comerciale în Moscova, cu o suprafaţă închiriabilă de circa 277.000 metri pătraţi.

Zehetner a menţionat că efectele reducerii preţului chiriei asupra afacerilor Immofinanz nu pot fi încă estimate. Pe de o parte, măsurile vor duce la încasări din chirii mai mici, însă, pe de alta, chiriaşii îşi vor putea achita datoriile restante la un curs mai bun decât cel actual, a spus el.

Rubla a scăzut anul acesta cu circa 50% faţă de dolar, în urma sancţiunilor economice impuse de către statele din Vest după ce Rusia a anexat ilegal Crimeea în martie şi a declinului accentuat al preţului petrolului.

Moneda naţională rusă şi-a revenit parţial pe parcursul ultimelor cinci şedinţe, în contextul în care cotaţiile petrolului s-au stabilizat.

Joi, rubla a închis la 52,9 unităţi faţă de dolar, în urcare cu circa 1% raportat la închiderea de miercuri.

Cu toate acestea, economia Rusiei continuă să fie puternic afectată, iar Immofinanz estimează că situaţia nu se va îmbunătăţii în viitorul apropiat.

"Nu ne aşteptăm la o îmbunătăţire substanţială pe trmen scurt. Cu toate acestea, credem în piaţa din Rusia şi în economia locală", a afirmat Zehetner.

Immofinanz Group este una dintre cele mai importante companii din domeniul imobiliar din Europa Centrală şi de Est este inclusă în indicele ATX (Austrian Traded Index) al Bursei de Valori din Viena. Compania este, de asemenea, tranzacţionată la Bursa de Valori din Varşovia, având un portofoliu de peste 470 de proprietăţi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 6,8 miliarde de euro.

În România, grupul deţine 82 de proprietăţi (15 investiţii finalizate, 2 în curs de dezvoltare şi 55 de proiecte în curs de analiză), cu o valoare de 957,5 milioane de euro (658,4 milioane de euro – investiţiile finalizate, 41 milioane de euro – proiecte în curs de dezvoltare şi 258,1 milioane – proiecte în curs de analiză).

Compania a anunţat recent reluarea investiţiilor în România şi a început extinderea parcului Iride din Pipera, unde vrea să investească circa 85 milioane de euro în 40.000 metri pătraţi de birouri.

Cele mai citite

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă