4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia încearcă să scape de criză micșorând producția de petrol

Rusia încearcă să scape de criză micșorând producția de petrol

Mai multe țări membre OPEC îşi vor micşora, la rândul lor,  producția de țiței. Oferta va fi diminuată cu 600.000 de barili/zi.

Miza rusească e simplă: cu cât este mai mult petrol pe piaţa de profil, cu atât scade preţul şi astfel scad şi profiturile celor ce vând. Principalele surse de finanţare externă ale Rusiei sunt petrolul şi gazul metan.

Scăderea preţului petrolului pune Moscova într-o situaţie dificilă. Economia rusească e pe deficit, iar 2017 se anunţă a fi un an extrem de greu. Unii analişti prevestesc că anul viitor Rusia va intra în faliment. Situaţia globală e cu atât mai complicată pentru Moscova, cu cât, în acest moment, după cum au declarat „României libere“ surse experte, un stoc foarte mare de petrol este efectiv plimbat pe mările şi oceanele lumii pentru că nu există cumpărător.

„Am plăcerea să vă anunț că Rusia s-a angajat să reducă producția cu 300.000 de barili pe zi”, a spus, la finalul celei de-a 171-a conferințe ministeriale a OPEC, Saleh al-Sada, care e și ministrul Energiei din Qatar. Reducerea ofertei, de 1,8 milioane de barili/zi, ar trebui parafată la o reuniune de pe 9 decembrie, de la Doha.

OPEC a decis oricum să-și reducă producția de petrol până la 32,5 milioane de barili/zi, începând din luna ianuarie a anului 2017, ceea ce înseamnă cu 1,2 milioane barili/zi mai puțin față de luna octombrie a anului 2016.

“Multe țări sunt dispuse să-și reducă producția și cu 600.000 de barili/zi. Credem că e o cifră mai mult decât realistă. Rusia își va asuma o diminuare cu 300.000 de barili/zi”, a precizat demnitarul din Qatar.

Efectele secundare

Creşterea prețului petrolului, provocată de o înţelegere cu unii producători pentru a reduce producția, e probabil de scurtă durată, spun comercianții asiatici. Acordul poate determina doar acumularea de stocuri de petrol la rezervoarele de stocare și mai multe expedieri brute din SUA.

Chiar și fără stocuri mărite din alte surse, dacă OPEC și Rusia reduc producția cu 1,5 milioane barili/zi, cum au anunţat, reducerile nu ar fi destul de mari pentru a micşora saturarea pieţei. Aceasta a început la jumătatea anului 2014, declară traderii.

„Reducerea producţiei va fi compensată în mare măsură de creșteri ale producției SUA“, a declarat un director de la o companie petrolieră indiană. „Excedentul de petrol va rămâne pe piață. Dacă există un impact al scăderilor de producţie, ele vor fi pe termen scurt“, a spus acesta.

Aşadar, Rusia e într-o situaţie imposibilă: încearcă să stopeze declinul preţului petrolului, ce-i afectează veniturile, micşorându-şi propria producţie. Însă nu este destul, pentru că locul lăsat liber pe piaţă va fi ocupat cu stoc american de petrol. Pe de altă parte, chiar presupunând că Rusia îşi va reduce şi mai mult produc-ţia de petrol, aceasta ar fi o măsură sinucigaşă.

Fiecare reducere a producţiei duce la noi concedieri. Petroliştii ruşi ar trebui să concedieze şi mai mulţi salariaţi. Problemele sociale în Rusia vor deveni şi mai mari. Există şi posibilitatea ca apoi deficitul de stocuri de petrol să fie din nou îndestulat cu petrol american.

Ipoteză-şoc: în 2017, 20 de dolari barilul

Se pare că ruptura dintre cei trei mari din OPEC, Arabia Saudită, pe de o parte, şi Iran – Irak, pe de altă parte, e la fel de mare ca acum două luni. Toţi aceşti actori majori doresc să scadă produc-ţia, pentru a stopa declinul preţului barilului de petrol.

Nu există însă detalii. Un eşec ar veni din cauza poziţiilor antagoniste avute de cele trei state. Astfel, Bagdadul şi Teheranul, cândva aflate în război, se regăsesc acum pe aceeaşi baricadă economică.

Amrita Sen, analist al pieţei petrolului, este citată de Capital spunând că, dacă nu se va ajunge la un acord, piaţa petrolului „va cunoaşte o corecţie puternică“, iar preţul petrolului ar putea ajunge la 20 de dolari.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă