11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialScandal. KPMG a acoperit mitele date de Rolls-Royce în Marea Britanie

Scandal. KPMG a acoperit mitele date de Rolls-Royce în Marea Britanie

Corpul de Control Fiscal din Marea Britanie a descoperit că în perioada 2010 – 2013, în timpul auditului realizat de KPMG la Rolls-Royce, societatea internațională de audit, care deține o filială și în România, ar fi acoperit mitele pe care producătorul cunoscutelor autoturisme de lux le-a dat partenerilor. În medie, 0,029% pe contract, potrivit presei britanice. 

Rolls-Royce și-a recunoscut vina și a cerut scuze tuturor partenerilor, oferindu-se să plătească 671 milioane de lire sterline pentru pentru a scăpa de acuzațiile care i-au fost aduse.   

Rezultatele Consiliului de Raportare Financiară din Regatul Unit  (FRC) privind auditurile realizate de KPMG privind situațiile financiare ale Rolls-Royce din 2010 până în 2013, reprezintă astfel cea mai recentă lovitură dată reputației uneia dintre cele mai mari societăți mondiale de audit, notează The Guardian.

KPMG, care s-a arătat cooperantă pe timpul anchetei, a declarat că este „încrezătoare în calitatea tuturor lucrărilor de audit finalizate în cazul Rolls-Royce”. Compania a fost auditorul Rolls-Royce din 1990 până în prezent, dar va fi înlocuit de Pricewaters-Cooper anul viitor, din cauza noilor legi care impun companiilor să schimbe furnizorii de audit la fiecare 20 de ani.

Grupul Rolls-Royce, în schimb, a recunoscut conturile falsificate pentru a ascunde folosirea ilegală a intermediarilor locali, încercarea de a contracara investigațiile privind corupția și de a plăti zeci de milioane mită pentru a câștiga tranzacții pe piețele emergente, inclusiv în Indonezia și China. Profiturile brute obținute din aceste infracțiuni sunt estimate la peste 250 milioane lire sterline.

Mita a reprezentat un risc care a fost acoperit de KPMG în fața acționarilor Rolls-Royce, dar și în auditul conturilor grupului. Cu toate acestea, judecătorul Brian Leveson QC, care a judecat cazul împotriva Oficiului de combatere a fraudei serioase vs. Rolls-Royce, a scris că în opinia sa „auditorii care au fost cei mai în măsură să detecteze abaterile nu au avut o imagine completă”.   

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă