11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialSCANDAL la mina Băița. Compania asociată cu Băița SA îi cere demisia...

SCANDAL la mina Băița. Compania asociată cu Băița SA îi cere demisia prefectului

După protestul de la mina Băița, în care 25 de ortaci s-au blocat în subteran, firma African Consolidated Resources SA, care are un contract cu firma de stat Băița SA, îl acuză pe prefectul de Bihor, Claudiu Pop, de minciună și îi cere demisia. 

Astfel, African Consolidated Resources SA și Vast Resources reclamă că au pierdut 1,9 milioane de lire, după ce a scăzut cotația acțiunilor pe piața bursieră din Londra, din cauza prefectului care a ”dezinformat publicul”, potrivit unui comunicat al companiei. 

”Ne rezervăm dreptul de a-l acționa în instanță pe prefectul Claudiu Pop pentru prejudiciile financiare și de imagine cauzate societăților noastre. De asemenea, așteptăm că dumnealui să își prezinte public scuzele. Deoarece activitatea prefectului se întemeiază pe principiile legalității, imapartiallitatii, obiectivității, a transparenței și liberului acces la informațiile de interes public, eficienței, responsabilității și orientării către cetățean, cerem public demisia prefectului Claudiu Pop”, se arată într-un comunicat al companiei. 

Citește și: Protest. 25 de mineri de la Mina Băița s-au blocat în subteran

Mai mult, compania susține că prefectul se ascunde în spatele Ministerului Economiei și că a mințit în comunicatul în care a susținut că African Consolidated Resource și Băa Bihor SA solicită asocierea pe licența ”deținută” de Băița SA pentru toate substanțele din licență. 

Astfel, compania arată că în 2014 firma de stat Băița SA și firma privată Băița Bihor SA a fost deja încheiat un contract de asociere, prin care firma din urmă are dreptul de a exploata calcar, lucru confirmat de ANRM. 

Firma de stat și-a cerut insolvența

Compania susține că declarațiile ”false” au rolul de la proteja firma de stat, care are în acest moment pe rolul Tribunalului Bihor patru cereri de deschidere a procedurii de insolvență. Adică, întrucât firma de stat nu are capacitatea financiară de a susține licența, este obligată se o transfere către compania privată Băița Bihor SA, cu care este asociată. 

Totodată, compania transmite că prefectul a mințit când a spus că doar cinci mineri sunt blocați în subteran, subliniind că 25 de ortaci s-au blocat în mină, la o adâncime de circa 290 de metri. 

”Atât Prefectul Claudiu Pop, cât și directorul Ovidiu Constantin Daescu al SC Băiță SA, menționează în articol faptul că folosim minerii în calitate de armă de șantaj. Venim în întâmpinarea acestei declarații cu argumente solide și susținem faptul că minerii s-au blocat de bunăvoie în subteran din moment ce nu le-au fost îndeplinite condițiile umane  de muncă, fiindu-le periclitată viața, din cauza degradării echipamentelor”, potrivit unui comunicat al companiei. 

De asemenea, compania neagă că firma privată Băița Bihor SA ar avea datorii la firma de stat. 

African Consolidated Resources explică faptul că nu au primit răspunsuri la adresele formulate. 

”Comunicarea sinuoasă dintre cele două societăți, pe de o parte, și Prefectul Claudiu Pop și directorul  SC Băiță SĂ, pe cealaltă parte, a lipsit mai degrabă. De-a lungul timpului au fost trimise 38 de adrese formulate atât de către SC African Consolidated Resources SRL cât și de către alți acționari ai minei către SC Băiță SĂ. La acest număr au fost comunicate doar 3 răspunsuri (de către OPSPI, ANRM și Ministerul Economiei, prin secretar de stat Măricel Popă). Menționam că argumentele aduse în cele 3 răspunsuri erau deja justificate de către African Consolidated Resources prin acte legale”, potrivit comunicatului citat. 

Compania arată că în comunicatul Prefecturii se susține că SC Mineral Mining SA, firmă preluată de SC African Consolidated Resources SRL, are datorii la SC Băița SA. Astfel, compania arată că au pus la dispoziție banii datorați, din 2014, într-un cont escrow, care pot fi accesați oricând. 

Firma de stat Băiţa SA și firma privată Băiţa Bihor SA au fost titularele unei licenţe de exploatare a calcarului, iar firma African Consolidated Resources SA are un contract cu firma de stat privind întreţinerea echipamentelor şi evacuarea apelor din galeriile minei.

MECT: African Consolidated are datorii la Băița SA

African Consolidated Resources are datorii către SC Băiţa SA, după ce a preluat Mineral Mining SA, astfel că nu se poate asocia cu compania deţinută de Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului (MECT) în exploatarea minei, potrivit Mediafax

SC Băiţa SA este deţinută în proporţie de 100% de stat, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului.

“SC Băiţa SA poate încheia, împreună cu o altă companie, un contract de asociere la licenţa de exploatare, însă respectând condiţiile prevăzute de lege. În cazul solicitării făcute de compania African Consolidated Resources SRL de a se asocia la licenţă, aceste condiţii nu sunt îndeplinite, având în vedere faptul că SC Mineral Mining SA, firmă preluată de African Consolidated Resources SRL, are datorii la SC Băiţa SA. Mai mult, documente necesare care să ateste capacitatea tehnică şi capacitatea financiară nu au fost prezentate, firma SC Mineral Mining SA fiind în faliment”, se arată într-un comunicat al MECT.

De asemenea, Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului precizează că activitatea societatii Băiţa SA a fost verificată de corpul de control al ministrului, iar în urma acestor verificări s-au constatat nereguli grave în gestionarea activităţii minei Băiţa. Astfel, în baza raportului întocmit de corpul de control, au fost sesizate organele judiciare competente.

Prefectul de Bihor încearcă să gestioneze situația

În ceea ce privește acțiunile minerilor blocați în subteran la Mina Băița, Claudiu Adrian Pop, prefectul județului Bihor a făcut demersurile necesare pentru a gestiona situația ivită, potrivit unui comunicat al Prefecturii, preluat de Agerpres

Drept urmare a solicitat Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului, precum și ANRM București informațiile necesare pentru a vedea dacă revendicările transmise Instituției Prefectului Bihor de reprezentanții Societății Comerciale Băița S.A se confirma sau nu.

Decizia ANRM care a declanșat protestul

Directorul comercial al societății private Băița Bihor SA, Lucian Popa, a declarat, miercuri, că 25 de mineri s-au blocat în subteran, începând de marţi după-amiază, aceștia fiind atât de la firma de stat Băița SA, cât și de la compania privată African Consolidated Resources SA, iar alte 50 de persoane, angajate ale Băița Bihor SA, protestează la suprafață.

“Băița Bihor SA nu are acces în subteran. Sunt 25 de angajați care protestează în subteran, la peste 290 de metri, ai firmei private African Consolidated Resources SA și ai Băița SA, care este firmă de stat. Alte 50 de persoane protestează la suprafață, sunt de la societatea noastră, Băița Bihor SA, și ne susținem colegii. Minerii protestează față de condițiile de muncă din subteran, care sunt jalnice, față de lipsa de dialog a autorităților cu cele două firme private implicate și față de faptul că nu se eliberează o licență de exploatare din partea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM)”, a declarat Popa.

Potrivit acestuia, Băiţa SA și Băiţa Bihor SA erau titularele unei licenţe de exploatare a calcarului, însă din acest an ANRM nu a mai eliberat avizul respectiv.

 

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă