10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialScandal penal la APIA

Scandal penal la APIA

Un grup de salariați ai APIA îl acuză pe directorul agenției clujene că ar fi transformat comisia de disciplină într-un instrument represiv.

Activitatea Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură din Cluj riscă să fie blocată, iar mii de fermieri ar putea ajunge în situația în care nu își vor mai primi subvențiile cuvenite. Motivul este reprezentat de tensiunile acumulate între directorul Adrian Zaharia și salariații agenției. Aceștia au făcut o petiție pe care au trimis-o presei, în care cer ajutorul opiniei publice împotriva directorului Adrian Zaharia, despre care afirmă că se laudă că ar fi protejatul ministrului Agriculturii, Daniel Constantin. Salariații APIA spun că intenționează să îi ceară premierului Victor Ponta să îl demită pe Adrian Zaharia. De asemenea, ei mai afirmă că vor depune un denunț penal pentru abuz în serviciu.

Zaharia, „petentul“

Angajații APIA, prin intermediul unui document primit la redacție, acuză ceea ce ei numesc „stilul de lucru dictatorial, imatur și iresponsabil“ al directorului Adrian Zaharia, susținut de Partidul Conservator. Ei afirmă că acesta ar fi creat o degringoladă totală în activitatea agenției, prin transferul arbitrar al salariaților de la un birou la altul și prin faptul că ar fi făcut presiuni asupra unor angajați mai vechi, astfel că doi dintre ei au fost nevoiți să demisioneze doar în luna noiembrie. Mai mult, directorul Adrian Zaharia a devenit ținta ironiilor subordonaților săi. „Lui Zaharia i se spune «petentul» pentru că este singurul care face sesizări la Comisia de Disciplină“, spun salariații APIA. Mai mult, ei afirmă că Adrian Zaharia ar fi transformat această comisie de disciplină într-un instrument represiv, iar angajații care nu sunt pe placul directorului sunt hărțuiți prin intermediul acestei comisii până când pleacă din agenție. De asemenea, directorul APIA Cluj este acuzat că ar fi instalat camere de supraveghere video deoarece îi consideră pe toți subordonații săi drept potențiali infractori, care ar pleca de la serviciu cu plasele pline cu cadourile primite de la fermieri, însă nu a reușit până acum să dovedească nici măcar un singur caz de acest fel. Tragicomedia de la APIA Cluj continuă cu faptul că debutanții favoriți ai directorului, mulți dintre ei colegi de partid cu Adrian Zaharia, ar fi puși să îi verifice pe șefii de birouri și pe consilierii superiori. Iar dezvăluirile cuprinse în document frizează deopotrivă ridicolul și penalul. Astfel, Adrian Zaharia ar fi luat decizia de a deschide birouri ale APIA în comunele conduse de prietenii săi politici, deși nu există condiții minime de funcționare.

Astfel, în Căpușu Mare, unde se strâng anual peste 3.000 de fermieri, nu există o toaletă decentă, ci doar un WC care oferă condiții medievale. Iar la inaugurarea sediului APIA din Mociu, agenția a „împrumutat“ mobilierul necesar de la Primărie, pentru că agenția nu avea birouri, scaune și celelalte dotări minime, dar panglica inaugurală trebuia musai tăiată pentru că ministrul Daniel Constantin vizita comuna Mociu.

Lideri sindicali hărțuiți

O altă acuză formulată la adresa lui Adrian Zaharia este legată de hărțuirea unor lideri sindicali. În acest moment, în APIA există două sindicate, unul condus de Ovidiu Rațiu, care este considerat drept „maleabil“ față de conducere, precum și unul condus de Ion Preda și Lucian Cionca. Cei doi sunt și membri ai Comisiei de Disciplină, cea care decide sancțiunile care trebuie date celor care își neglijează atribuțiile. Lucian Cionca este membru titular, iar Ion Preda este membru supleant al acestei comisii.

Angajații APIA care au remis redacției „României libere“ petiția menționată mai sus susțin că directorul Adrian Zaharia ar încerca, pe toate căile, inclusiv prin sancționarea la limita legii a celor doi lideri sindicali, să îi elimine pe aceștia din Comisia de Disciplină. Adrian Zaharia nu a răspuns apelurilor telefonice, pentru a comenta aceste acuze. În cazul în care directorul APIA va formula o poziție ofi­cială, „România liberă – Ediția de Transilvania – Banat“ va publica și opinia directorului agenției clujene.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă