6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSindicatele cer discutarea redevenţei pentru resurse naturale

Sindicatele cer discutarea redevenţei pentru resurse naturale

Confederaţia sindicală "Cartel Alfa" cere discutarea nivelului redevenţei pentru resursele naturale ale României ce va fi stabilit din 1 ianuarie 2015 în Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social. În acest sens, confederația a trimis o solicitare premierului şi ministrului Muncii.

"Având în vedere faptul că anul acesta trebuie să se stabilească noul nivel al redevenţelor pentru petrol şi gaze, care vor intra în vigoare de anul viitor şi considerând de interes naţional politica de impozitare a resurselor naturale de care dispune România, Confederaţia Naţională Sindicală «Cartel Alfa» vă solicită o întâlnire a Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social, în conformitate cu atribuţiile care îi revin, cu un singur punct pe ordinea de zi: «Stabilirea nivelului redevenţei pentru resursele naturale ale României începând cu 1 ianuarie 2015»", arată confederaţia sindicală, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta şi ministrului Muncii, Rovana Plumb, scrie Mediafax.

Preşedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, care semnează scrisoarea deschisă, precizează că problema stabilirii nivelului redevenţelor pentru aceste resurse trebuie să devină o temă de dezbatere transparentă, la care să participe cu argumente şi expertiză proprie toţi partenerii sociali.

Din componenţa Consiliului Tripartit fac parte membri ai confederaţiilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, la nivel de preşedinte, şi membri ai Guvernului, numiţi din cadrul tuturor ministerelor, la nivel de secretar de stat, prin decizie a primului ministru.

Consiliul Naţional Tripartit este prezidat de primul ministru, locţiitorul de drept al acestuia fiind ministrul Muncii. Secretariatul tehnic este asigurat de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin personalul Direcţiei Dialog Social, mai arată Mediafax.

Scopul Consiliului este acela de a realiza consultarea tripartită cu privire la strategiile economico-sociale ale Guvernului, la valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată, la soluţionarea situaţiilor conflictuale pentru asigurarea climatului de pace socială, la încheierea acordurilor sociale, la analizarea solicitărilor de extindere a aplicării contractelor colective de muncă la nivel sectorial şi la alte aspecte de interes comun sau care ţin de elaborarea şi implementarea strategiilor, politicilor şi a programelor Guvernului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă