20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSituație dramatică la Compania Națională a Uraniului. Mai mulți angajați au intrat...

Situație dramatică la Compania Națională a Uraniului. Mai mulți angajați au intrat astăzi în greva foamei

Din cauză că nu și-au primit salariile de două luni jumătate, în ciuda repetatelor promisiuni guvernamentale de deblocare a situației, șase angajați ai Companiei Naționale a Uraniului (CNU) au decis astăzi să intre în greva foamei.

Aceștia protestează în fața sediului Ministerului Energiei și urmează ca și alți salariați să li se alăture. Între timp, cei 774 angajați ai CNU au oprit lucrul, potrivit unui comunicat al Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu, transmis redacției.

Compania Națională a Uraniului face parte din strategia privind independența energetică a României, uraniul românesc fiind declarat resursă strategică, parte a ciclului nuclear integrat şi esenţial în asigurarea securităţii energetice nucleare.

CNS “Cartel ALFA” solicită Guvernului României să acționeze de urgență pentru deblocarea fondurilor pentru plata salariilor și adoptarea măsurilor necesare pentru ca activitatea CNU să poată continua. Guvernul Cioloș a aprobat, anul trecut, un ajutor de stat în valoare de 62 de milioane de lei pentru CNU, însă până acum societatea a primit o singură tranșă, în valoare 47,2 milioane lei.

Ministrul Energiei: Vor fi verificate contractele cu canadienii

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarant recent, într-un interviu pentru Agerpres, că instituția se află în curs de deblocare a celei de-a două tranșe din ajutorul de salvare al Companiei Naționale a Uraniului, în valoare de 14,8 milioane de lei. De asemenea, a declarat că va investiga modul în care Nuclearelectrica, operatorul centralei electrice de la Cernavodă, a ales să cumpere combustibil de la firma canadiană Cameco, lăsând CNU fără clienți.

„Aici, după cum bine știți, avem o situație destul de dificilă, compania înregistrând mari probleme economico-financiare ca urmare a rezilierii de către Nuclearelectrica a contractului de achiziție de uraniu de la CNU. România nu-și permite să îngroape o asemenea companie, ca atare suntem într-un proces de analiză a variantelor pe care le putem adopta pentru a face acest sector competitiv. Este singurul producător de dioxid de uraniu din Europa și avem toate motivele să identificăm soluții de salvare a companiei.  În paralel, am discutat cu premierul Sorin Grindeanu despre verificarea de către Corpul de Control al Premierului a modului în care s-au petrecut lucrurile anul trecut, dar și a felului în care s-au derulat procedurile de achiziție prin care compania canadiană a fost declarată câștigătoare. În opinia mea, anul trecut au lipsit deciziile cu privire la eficientizarea CNU, măsuri de restructurare a sectorului uraniu astfel încât să se asigure continuarea ciclului nuclear integrat în România, componentă strategică a securității energetice a României”, a afirmat Toma Petcu.

CNU era furnizorul de dioxid de uraniu pentru Nuclearelectrica, operatorul celor două reactoare de la Cernavodă. Statul are în plan să finalizeze și construirea altor două reactoare, aflându-se în negocieri cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation.

„Am depășit impasul în care se aflau negocierile cu compania chineză CGN privind investițiile la reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Aceste negocieri durează deja de aproape trei ani și le-am găsit într-un stadiu destul de îndepărtat de finalizarea Acordului Investitorilor și a Actului Constitutiv al Societății de proiect. Ne dorim această investiție și ne-o dorim cât mai curând, însă doar în măsura în care înțelegerea cu partenerii chinezi este în total acord cu interesul statului român. Din întâlnirea pe care am avut-o la minister au rezultat două aspecte, ambele la fel de importante și încurajatoare pentru mersul viitor al negocierilor : 1. agrearea unui calendar intens de negocieri în perioada următoare și 2. mai multă flexibilitate a partenerilor chinezi în punctele care au întârziat negocierile”, a spus ministrul, legat de proiectul celor două noi reactoare.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă