16.5 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialStelian Tănase, acuzat de abuzuri şi favoritisme. Cine ia salarii imense, la...

Stelian Tănase, acuzat de abuzuri şi favoritisme. Cine ia salarii imense, la TVR

Stelian Tănase, acuzat de abuzuri şi favoritisme. Angajații TVR au făcut o petiție online prin care trag un semnal de alarmă privind discrepanțele dintre salariile oamenilor angajați în mandatului lui Tănase și ceilalți, în condițiile în care instituția trece printr-o peroadă financiară dificilă. Aceștia îi cer demisia PDG-ului televiziunii publice.

Poetul Mircea Dinescu și Liviu Mihaiu, ambii considerați amicii lui Stelian Tănase, primesc sume impresionante. Adevărul publică remunerațiile vedetelor angajate pe mandatul actualului director interimar.

Astfel, Mircea Dinescu încasează 9.000 de euro pe lună  (6.220 euro net/lună de la TVR 1 şi 2.560 euro net/lună de la TVR 2, la care se adaugă reclama pe faţă la propriul restaurant), Liviu Mihaiu, cu 13.000 de euro pe sezon (are un contract foarte bine întocmit, în interesul său, bineînţeles. Dacă nu are mai mult de două ediţii pe lună este plătit cu 1.300 de euro pe ediţie, dacă are peste trei, se mulţumeşte cu 1.000 de euro), Cornel Nistorescu – 2.500 euro/lună,  Ion M. Ioniţă (plecat între timp) – 3.000 euro/lună,  Daniel Apostol – 2.000 euro/lună, Timeea Bereczki – 4.000 lei/lună, Miruna Munteanu – 6.000 lei/lună de la TVRi.

 Strigătul public de disperare al angajaţilor vine după ce conducerea Societăţii Române de Televiziune (SRTV) are în plan, în cadrul unei şedinte a Consiliului de Administraţie de săptămâna viitoare, reducerea timpului de lucru al angajaţilor instituţiei de la 8 la 6 ore pe zi, iar câştigurile salariale ale acestora cu 25%.

„Ultima găselniţă a conducerii TVR este reducerea timpului de lucru şi implicit a salariilor. Fără a avea nici o justificare economică şi fără a fi urmat toate etapele premergătoare unei asemenea decizii, Directorul General Interimar şi Comitetul Director vor propune Consiliului de Administraţie din 28 mai această măsură“, arată unul dintre pasajele petiţiei. Demnitate profesională călcată în picioare Mai mult, semnatarii evidenţiază calitatea proastă a deciziilor manageriale care au dus la călcarea în picioare a demnităţii profesionale a acestora. „Decizia este încununarea a 5 luni de bâiguieli manageriale, cu abuzuri, angajări, ingerinţe grosolane în politica editorială. Încercăm mai jos să facem un rezumat al mandatului acestui interimat, o perioadă în care demnitatea noastră profesională a fost călcată sistematic în picioare. (…) Domnule Director General Interimar, vă informăm că NU este conform cu regulamentul intern al SRTV, să vorbiţi permanent despre eşecul TVR şi nu despre eşecul managerilor din TVR, o nuanţare cel puţin morală pe care o cerem public intelectualului, ziaristului şi mai ales directorului Stelian Tănase. Vă solicităm public, domnule Director General, să criticaţi în discursurile şi interviurile dvs. «managerii TVR» şi nu «TVR»“, se mai arată în textul petiţiei.

„De la preluarea mandatului până azi, Stelian Tănase a acreditat insolvenţa TVR, falimentul sau închiderea TVR ca variante pentru soarta instituţiei pe care altfel o numeşte strategică. I s-a spus, de la pupitrul comisiilor de cultură ale Parlamentului «s-o lase mai moale cu insolvenţa şi cu comparaţia cu BBC», că sunt foarte păguboase pentru instituţia pe care o conduce.“ , se arată în petiția publică.

Angajații mai vorbesc despre aşa-zisa „cenzură din TVR“, cu referire directă la interviul realizat cu Preşedintele ţării Traian Băsescu de către jurnalistul TVR Timisoara Brânduşa Armanca care a fost scos din grilă cu jumătate de oră înainte de a intra în emisie pe TVR 3. „În aceste condiţii, jurnaliştilor din TVR le este din ce în ce mai greu să-şi exercite profesia. Şeful instituţiei nu numai că nu întreprinde nimic pentru a recâştiga încrederea telespectatorilor în TVR, dar contribuie direct la îndepărtarea acestora, sabotând pur şi simplu activitatea şi imaginea publică a TVR şi aducând grave prejudicii instituţiei“.

Unul dintre membrii grupului de iniţiativă pentru petiţia publicată pe platforma petitieonline.com este Cornel Mihalache, reprezentant al angajaţilor TVR, care a declarat pentru „HotNews“ că documentul a fost semnat până în prezent de aproximativ 200 de angajaţi din corpul editorial şi tehnic, iar numărul semnăturilor creşte, până luni estimându-se un număr de 1.000 de semnături.

Petiţia urmează să fie transmisă membrilor Consiliul de Administraţie al TVR, Comisiilor de Cultură din Parlament, către European Broadcasting Union, organizaţie ce reuneşte radiodifuzorii publici din Europa) şi către forurile europene.

TVR a ajuns la o audienţă medie de 0,6%.

„Tuturor li s-au semnat contracte, li s-au dat emisiuni până la sfârşitul anului 2014, în lipsa unui buget anual aprobat de CA – bugetele emisiunilor se reînnoiesc lunar, departamentele funcţionând conform legii, cu un procent din bugetul pe anul precedent.

În anul 2013, TVR a fost marcat de procesul de concediere colectivă. Astfel, în urma selecţiei de personal din 2012, la începutul anului 2013 au fost concediaţi 619 angajaţi, cu toate că, Societatea Română de Televiziune a avut în 2013 un profit de circa 3,17 milioane de lei, însă datoriile istorice ale Televiziunii Române se ridicau la 787,8 milioane de lei la sfârşitul anului trecut. 

Cele mai citite

Sebastian Burduja, atac la adresa lui Nicușor Dan. “Modul în care arată centrul Capitalei, rezultatul incompetenţei”

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, a subliniat sâmbătă că în centrul orașului există străzi cu o stare de degradare vizibilă și case...

Simion sare peste oi și trece la muls direct ciobanul

Ilustrație: Marian Avramescu Parlamentarul mioritic, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a trecut puțin peste tradițiile românești, de dragul strângerii de sponsorizări...

Prefect Prahova: Zona din jurul craterului de la Slănic dă semne de stabilizare

La fața locului încă se efectuează măsurători și expertize, iar din primele concluzii zona dă semne de stabilizare, afirmă prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă