15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialTermocentralele Mintia şi Paroşeni sunt falimentare

Termocentralele Mintia şi Paroşeni sunt falimentare

Puţină lume face azi legătura între falimentul încă nedeclarat al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) şi mineriadele din deceniul nouă al secolului trecut. Între cele două există însă o legătură mai mare decât se bănuieşte.

Complexul Energetic Hunedoara de astăzi e format din două termocentrale, Mintia Deva şi Paroşeni, şi câteva din minele de huilă din bazinul minier din Depresiunea Petroşani, ce formau în anii ʹ90 baza sindicală a lui Miron Cozma.

Când au intrat în grevă şi au început să demonstreze, minerii din Petroşani au presat guvernele pentru a nu-şi pierde locurile de muncă. Ei ştiau că huila pe care o extrag e slabă caloric şi duce minele spre faliment.  Din zecile de mii de mineri din Depresiunea Petroşani, la CNH mai rămăseseră în aprilie a.c. 6.300, la patru mine (Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan). Până în prezent, numărul lor ar fi trebuit să scadă la 2.000. Alţi 700 de angajaţi urmau să rămână la Mintia şi Paroşeni.

Acum, Complexul Energetic Hunedoara se află deja în stare de faliment, doar că acesta nu a fost constatat juridic, arată raportul recent al administratorului judiciar GMC SPRL, citat de Profit. Măsurile dispuse de conducere în perioada aprilie-23 iunie 2016, pentru reducerea cheltuielilor și creșterea veniturilor “au fost aproape imperceptibile“, arată administratorul judiciar. CEH este deja în insolvenţă, după ce pe 23 iunie Tribunalul Hunedoara a decis reintrarea companiei în această procedură.

Cu excepția economiilor făcute prin denunțarea contractului colectiv de muncă, nu au fost efectuate alte reduceri ale cheltuielilor de natură salarială. De-abia în octombrie ar urma să fie disponibilizaţi primii 840 de salariaţi ai CEH şi “există personal excedentar în activitatea energetică și în activitatea de suprafață din minerit, care nu are nici o contribuție la realizarea veniturilor“. Pe 27 iulie, Ministe­rul Energiei a publicat un proiect de hotărâre de guvern, de alocare a 3,31 milioane de lei pentru plăți compensatorii destinate celor 840 de angajați ai CE Hunedoara care urmează să fie concediați de la 1 octombrie. În prezent, „veniturile lunare ale societății au fost dimi­nuate cu circa două milioane de lei, pentru serviciile de mentenanță ce urmează a fi încasate de la Transelectrica. (…) Societatea nu are resursele necesare pentru achitarea cheltuie­lilor curente cu materii prime și materiale, lipsa aprovizionării cu materiale curente (…) conducând la imposibilitatea realizării producției planificate (…)“, explică administratorul judiciar în raportul său. În lipsa banilor, CEH nu a putut să achiziționeze certificatele de emisii de gaze cu efect de seră impuse de legislația europeană nici pentru anul 2014, nici pentru 2015, aşa că Administrația Fondului de Mediu a calculat în sarcina companiei penalități în sumă totală de 1,288 miliarde de lei. De asemenea, societatea nu a achiziționat certificatele verzi (pentru subvenționarea producției de energie din surse regenerabile – n.r.), “ceea ce determină o penalitate de 110 euro/certificat, pentru depășirea datei la care acestea trebuiau achiziționate.

Sumele prezentate mai sus, penalități pentru nerealizarea obligațiilor de mediu, sunt imposibil de achitat prin reorganizarea activității entității“, arată GMC SPRL. CEH nu mai deține autorizație de mediu pentru grupurile funcționale de la termocentralele Paroșeni și Mintia și nici nu dispune de sumele necesare pentru finalizarea investițiilor de mediu necesare obținerii acestor autorizații.

Va fi greu la iarnă.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă