5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialTop 10 judeţe de business. Doar 4 % din firme...

Top 10 judeţe de business. Doar 4 % din firme produc 92% din profitul companiilor românești

Motorul economiei românești îl constituie un grup select format din 4% dintre firmele de pe piață. Profitul acestor firme reprezintă 92% din profitul total obținut de companiile din România. Acest grup de firme a înregistrat în anul 2016 cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Sud-Est.

Cifra de afaceri totală a acestor firme reprezintă 41% din cifra de afaceri înregistrată de toate companiile din țară. Aşadar, aceste firme reprezintă un magnet pentru lumea afacerilor, atrăgând contracte. Dar şi salariaţi: unul din trei salariaţi lucrează la aceste companii, conform studiului CreditInfo, companie specializată în furnizarea produselor și serviciilor de management al riscului comercial.

Cele mai multe firme din țară sunt în Capitală

O cincime din firmele profitabile din România sunt în București (adică 14.164 de firme, reprezentând 20,24%). Aici sunt înregistrate și cele mai multe firme din țară (266.635 de firme).

După Capitală, urmează județele Cluj (4.019 firme – 5,74%), Timiș (3.307 firme – 4,73%), Brașov (2.675 de firme – 3,82%) și Constanța (2.576 de firme – 3,68%).

„Strongest in Romania”, proiectul care a condus la aceste concluzii, a fost realizat de compania CreditInfo. El a fost derulat în şase ţări europene şi a fost iniţiat acum şase ani, timp în care a certificat la nivel european peste 2.000 de firme, în funcţie de 20 de criterii de selecţie stricte, privind indicatorii de solvabilitate. La noi, proiectul se află în al doilea an de derulare.

Au fost verificate toate companiile din România, spune directorul CreditInfo, Aurimas Kacinskas. „IMM-urile reprezintă motorul economiei româneşti: 99,03% dintre companiile certificabile «Strongest in Romania» sunt reprezentate de acest segment, iar 91% au capital autohton“, a explicat acesta.

Polul sărăciei – trei judeţe din sudul ţării

Un indicator foarte bun al gradului de prosperitate al unei naţiuni sau regiuni din aceasta este: cum stă mediul de afaceri, şi în primul rând sectorul micilor afa-ceri? Câte firme din categoria „cele mai profitabile“ există?

La polul opus al topului se află județele Mehedinți (cu numai 336 de firme – 0,48%), Giurgiu (442 – 0,63%) și Teleorman (505 – 0, 72) cele mai puțin profitabile companii din România.

Din acest punct de vedere, cele mai multe firme profitabile, raportat la numărul de firme înregistrate într-un județ, sunt Covasna (6,72% dintre firmele înregistrate, adică 762 de firme), Mureș (6,44%, adică 2.129 de firme), Harghita (6,31%, adică 1.302 firme) și Sibiu (6.11%, adică 1.728 de firme). În coada acestui clasament, din nou, Mehedinți (2,33% – 336 de firme) și Teleorman (2,94% – 505 firme).

Cu alte cuvinte, România are o concentrare a lumii business-ului pe foarte puţine firme, care captează un număr foarte mare de contracte încheiate şi o cifră de personal la fel de grăitoare. 

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă