15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialTraian Halalai, EximBank: Avem toate atuurile pentru a derula operațiunile specifice unei...

Traian Halalai, EximBank: Avem toate atuurile pentru a derula operațiunile specifice unei bănci de dezvoltare

București, 16 martie 2015 – Performanțele financiare și solvabilitatea ridicată a băncii, intensificarea și diversificarea activităților de susținere a economiei, precum și specificul cadrului legal de funcționare, adecvat așteptărilor autorităților în privința creării unei bănci de dezvoltare în România, sunt argumentele principale care au stat la baza desemnării EximBank ca gestionară a activității viitoarei entități, bazată pe modelul de business polonez, a spus Traian Halalai, președintele EximBank.

EximBank și-a dinamizat consistent activitatea în ultimii doi ani, atingând indicatori de performanță peste media pieței financiare. În 2014, banca și-a majorat expunerea totală până aproape de pragul de cinci miliarde de lei, concomitent cu menținerea unui nivel extrem de redus al creditelor neperformante (3,1%, mult sub media sistemului bancar care s-a situat la circa 14%).

”Cu atât mai mult, desemnarea EximBank pentru implementarea proiectului unei bănci de dezvoltare românești reprezintă pentru noi o încununare a eforturilor depuse în ultimii doi ani în direcția modernizării băncii. La acest moment, EximBank deține toate atuurile pentru a derula operațiunile specifice unei bănci de dezvoltare: avem un business solid care a generat în fiecare an profit, o structură îmbunătățită a activelor și o solvabilitate ridicată la care se adaugă și o echipă de profesioniști capabilă să implementeze și să gestioneze activitatea de bancă de dezvoltare. Desigur că un rol important în alegerea EximBank pentru acest proiect l-a jucat și modul actual de organizare și funcționare al băncii – destul de apropiat de cel al unei bănci de dezvoltare, precum și experiența pe care o avem în administrarea fondurilor statului”, a mai spus Traian Halalai.

În opinia sa, prin extinderea mandatului actual al EximBank se creează premisele creșterii eficienței mecanismelor de susținere a economiei locale și se permite o sincronizare mai bună a activității băncii cu politicile și strategiile guvernamentale la nivel național și pe sectoare de activitate.

”Se va genera o extensie a activității curente a băncii în sensul creșterii implicării pe care EximBank o are în domeniul atragerii fondurilor europene și al obținerii unui rol principal în implementarea proiectelor naționale și regionale de dezvoltare a infrastructurii”, a adăugat președintele EximBank.

Traian Halalai a menționat că pentru alegerea modelului de business al viitoarei bănci de dezvoltare a României, experții EximBank au realizat o analiză a instituţiilor similare din Uniunea Europeană (precum HBOR – Croatia, MFB – Ungaria, KfW – Germania, BDB – Bulgaria etc.) în urma căreia s-a concluzionat că modelul operațional cel mai apropiat de dezideratul autorităților este reprezentat de cel al BGK (Bank Gospodarstwa Krajowego), banca de dezvoltare din Polonia.

”Modelul polonez – care și-a demonstrat viabilitatea instrumentelor financiare și a soluțiilor de finanțare oferite, în special în zona absorbției de fonduri europene – se pliază foarte bine pe structura organizatorică actuală a EximBank ceea ce permite o implementare rapidă a proiectului, fără să implice cheltuieli bugetare”, a mai spus Traian Halalai.

El a adăugat că viitorul cadru de funcționare al băncii de dezvoltare va fi definitivat în cel mai scurt timp de grupul de lucru care reunește experți ai EximBank, ai Ministerului Finanțelor Publice și ai Ministerul Fondurilor Europene.

Autoritățile au decis recent ca viitoarea bancă de dezvoltare a României să fie construită pe structura EximBank, activitatea noii structuri urmând să se concentreze pe finanțarea economiei reale și creșterea eficienței politicilor macroeconomice, cu accent pe facilitarea absorbţiei fondurilor europene în perioada 2015-2020 prin asigurarea co-finanţării proiectelor care reprezintă angajamente ale României faţă de UE cu impact potențial de 6 miliarde de euro.

EximBank este o instituţie specializată al cărei portofoliu de produse, axat pe cele trei direcţii de acţiune – finanţare, garantare şi asigurare, permite băncii să susţină activitatea şi dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor şi a companiilor ce derulează proiecte în domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, în special a celor ce contribuie la absorbţia de fonduri europene.

Demersurile pentru înființarea Băncii de Export Import a României – EximBank SA, ca agenție pentru susținerea exporturilor au început în 1991, iar EximBank-ul românesc a primit certificatul de naștere la 8 aprilie 1992.

Pornită la drum ca agenţie de export, EximBank şi-a lărgit în timp obiectul de activitate iar, în prezent, banca poate sprijini prin instrumentele sale financiare orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacţii internaţionale, ori se adresează numai pieţei interne.

Astfel, de peste 20 de ani, EximBank se implică activ în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc, sprijinind prin instrumentele financiare de care dispune proiectele companiilor locale.

Cele mai citite

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat dejucarea unei tentative de lovitură de stat

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat duminică că a dejucat o tentativă de lovitură de stat, la care au participat atât străini, cât...

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat dejucarea unei tentative de lovitură de stat

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat duminică că a dejucat o tentativă de lovitură de stat, la care au participat atât străini, cât...

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...
Ultima oră
Pe aceeași temă