10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUn accident cu un transport NATO demonstrează care va fi prețul plătit...

Un accident cu un transport NATO demonstrează care va fi prețul plătit pentru falimentarea abuzivă a Astra

Contractele de reasigurare încheiate de Astra cu cele mai mari companii din domeniu, deși încă valabile, nu își mai pot face efectele pentru că ASF a ridicat abuziv licența societății.

Ca urmare, instituțiile pieței asigurărilor vor fi nevoite să plătească zeci de milioane de euro în urma daunelor provocate de asigurați ai Astra. În caz contrar, România riscă să fie trimisă la periferia lumii civilizate, alături de țările subdezvoltate din Europa.

Contractele de reasigurare încheiate de Astra Asigurări cu cele mai mari companii din domeniu și păstrate în vigoare cu mari eforturi nu își pot face efectele din cauza ambiției Autorității de Supraveghere Financiară de a ridica licența societății, în mod abuziv, înainte ca o instanță să confirme starea de faliment. Un accident produs luna aceasta în Germania va arăta tuturor care sunt costurile reale ale deciziei ASF.

Pe data de 6 noiembrie 2015, un camion înmatriculat în România care transporta un vehicul militar al NATO a rămas blocat pe calea ferată într-un mic oraș din sudul Germaniei (Freihung, din Bavaria). Un tren a izbit camionul cu 100 de kilometri la oră, iar coliziunea a fost urmată de o explozie. Șoferul vehiculului și mecanicul locomotivei au murit pe loc.  Alte 24 de persoane din tren au fost rănite.

Daunele ce vor fi plătite pentru acest accident ar putea ajunge la zeci de milioane de euro. Administratorul firmei transportatoare se teme că autoritățile din Germania ar putea să o oblige să achite daunele și și-a luat deja avocat pentru a se apăra, scrie portalul www.profit.ro.

Cel mai grav însă este că daunele vor trebui achitate din Fondul Carte Verde, la care cotizează toate firmele de asigurare care vând RCA.  Mai mult, există riscul ca Fondul să nu aibă atâția bani încât să acopere dauna, situație în care România va fi sancționată grav de către organismele internaționale de Carte Verde.

Biroul Carte Verde din România riscă amenzi  de milioane de euro și punerea sub supraveghere, caz în care ar trebui să pună la dispoziția permanentă a biroului internațional Carte Verde o anumită sumă de bani care să se deconteze automat în cazul producerii unei daune pe teritoriul altei țări. Ar fi o lovitură care ar întoarce piața asigurărilor din România la nivelul anilor ’90.

 

Daune imense
și o bombă cu ceas

 

Sursele RL spun că nivelul daunelor ce vor trebui achitate de către Biroul Carte Verde ar putea ajunge până la 10-15 milioane de euro, în condițiile în care fondul Carte Verde dispune de sub 15 milioane de euro. Biroul ar fi încercat să determine Fondul de Garantare a Asiguraților însă, potrivit legii, acest organism poate achita maximum 100.000 de euro, sumă infimă în comparație cu valoarea daunelor.  În accident au murit două persoane ale căror familii vor cere daune morale, au fost accidentate alte 24 de persoane cărora le va fi plătită spitalizarea, a fost distrusă infrastructură rutieră și de cale ferată, dar și un tren. Astfel de accidente se pot repeta oricând, având în vedere că Astra era compania cu cele mai mari vânzări de RCA pentru camioane. Mii sau chiar zeci de mii de TIR-uri românești asigurate la Astra circulă pe străzile din Europa și din lume și pot oricând să provoace accidente.

Cele mai citite

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

Gabriela Szabo, ambasadoarea ediției din acest an a UVT Liberty Marathon

Campioana olimpică și multipla campioană mondială la atletism Gabriela Szabo, declarată timp de zece ani la rând cea mai bună atletă a României, va...

FC Botoșani – Dinamo 2-1! Golul lui Mailat o (în)Groapă pe Dinamo

FC Botoșani visează la salvarea de la retrogradare după ce a câștigat derby-ul „codașelor” Ligii 1 contra celor de la Dinamo, cu scorul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă