10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialUn nou protest la RAAN: Angajații cer plata salariilor restante

Un nou protest la RAAN: Angajații cer plata salariilor restante

Aproximativ 200 de angajaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) protestează, luni, în faţa platformei Romag Termo, din localitatea mehedințeană Halânga, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile restante, informează Mediafax.

Protestul angajaţilor RAAN a început, luni, în jurul orei 8.00, când aproximativ 200 de salariaţi care urmează să fie disponibilizaţi începând cu 1 octombrie au început să traverseze, în mod repetat, trecerea de pietoni din dreptul platformei Romag Termo din localitatea Halânga, pe DN 67.

Oamenii au huiduit, au făcut zgomot cu vuvuzelele şi au cerut salariile restante din luna mai.

În zonă au fost chemaţi zeci de jandarmi, care au încercat să îi convingă pe protestatari să renunţe la acţiune, forţele de intervenţie îmbrâncindu-se cu salariaţii nemulţumiţi.

Angajaţii RAAN au strigat “Nu plecăm, nu plecăm!” şi au cerut din nou să stea de vorbă cu prefectul judeţului, Nicolae Drăghiea, care să îi lămurească cu privire la data la care vor primi banii.

La sfârşitul săptămânii trecute, prefectul judeţului Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, le-a transmis protestatarilor, prin intermediul liderilor de sindicat, să formeze o delegaţie care să meargă la Prefectura Mehedinţi, dar aceştia refuză, cerând ca prefectul să vină în mulţime să stea de vorbă cu ei.

Pe durata protestului, circulaţia rutieră între Drobeta Turnu Severin şi Târgu Jiu este deviată în localitatea Broşteni (DN 67) către Strehaia – DN 6 – Drobeta Turnu Severin.

Şi săptămâna trecută, zeci de angajaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare au protestat în faţa platformei Romag Termo din localitatea Halânga, nemulţumiţi că reprezentanţii Prefecturii nu au discutat cu ei despre restanţele salariale, ei blocând DN 67 întrucât au traversat repetat cele patru benzi.

Atunci, angajaţii RAAN spuneau că au aflat că Guvernul a alocat suma de 25 de milioane de lei companiei, contravaloarea ultimei tranşe de apă grea care va fi preluată de stat de la RAAN, banii încă nu au ajuns în Trezoreria Drobeta Turnu Severin, iar salariaţii se temeau că suma respectivă va fi folosită pentru achiziţia de cărbune şi materie primă necesară încălzirii oraşului în această iarnă, şi nu pentru plata salariilor restante.

Protestele salariaților de la RAAN au început în 13 iulie, de atunci având loc mai multe acţiuni pe platformele Romag Prod și Romag Termo, precum şi mai multe marşuri.

Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma să se închidă controlat, iar angajaţii ar urma să primească până la 24 de salarii medii pe economie.

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic în Drobeta Turnu Severin, în 17 februarie 2015, iar conform actului, apa caldă şi căldura urmează au fost oprite în municipiu de la sfârşitul lunii august.

Închiderea controlată a RAAN înseamnă disponibilizarea majorităţii salariaţilor, care ar urma să primească, în funcție de vechime, până la 24 de salarii medii pe economie, drept plată compensatorie.

RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la momentul declanşării procedurii de insolvenţă se aflau peste 300 de societăţi comerciale, dar şi instituţii publice şi administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu RAAN.

Înainte de intrarea în insolvenţă, RAAN avea aproape 2.700 de angajaţi, acum numărul acestora fiind de 2.400.

Peste 2.000 de angajaţi ai RAAN ar urma să fie disponibilizaţi, în două etape, până în 31 martie 2016, potrivit unui document al Adunării creditorilor RAAN, care a aprobat planul de disponibilizări întocmit de către administratorul special al companiei.

Astfel, potrivit documentului, 1.525 de salariați ar urma să fie disponibilizați în 1 octombrie 2015, iar alți 520, în etapa a doua, în 31 martie 2016.

Acelaşi document arată că salariații disponibilizați ar urma să primească indemnizație de șomaj și venit de completare.

Cele mai citite

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă