7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialVânzare cu iz penal a celei mai mari tipografii din Transilvania

Vânzare cu iz penal a celei mai mari tipografii din Transilvania

Scandalul destructurării Companiei Naționale a Imprimeriilor (CNI) Coresi continuă cu un nou episod.

Conducerea CNI Coresi a decis să scoată la vânzare sediul celei mai mari tipografii din Transilvania. Este vorba de Imprimeria Ardealul din Cluj. Anunțul scoaterii la vânzare a acestui activ a apărut deja pe site-ul cni-coresi.ro, iar licitația ar urma să aibă loc în data de 6 noiembrie.

”Prețul total de pornire a licitației este de 8.235.000 euro+TVA, compus din 7.760.000 euro+TVA pentru activul cu număr CF 313541, număr topografic/cadastral 313541 teren în suprafață de 13.937 mp și 475.000 euro+TVA pentru activul cu număr CF 310935, număr topografic/cadastral 310935, teren în suprafață de 1.133 mp. Ofertele se vor depune la Compania Națională a Imprimeriilor «Coresi» S.A. cu sediul în București, Piața Presei Libere nr. 1, et. 2, sector 1, secretariat/registratură, până la data 06.11.2015, ora 1.000, dată la care va avea loc și licitația”, precizează anunțul postat pe site-ul oficial al CNI Coresi.

Acest anunț vine după ce conducerea CNI Coresi, companie al cărei capital social aparține integral statului român și care se află în subordinea Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, a vândut într-o manieră asemănătoare și sediul Imperimeriei Oltenia din Craiova.

Maniera în care a avut loc această tranzație a generat deja o anchetă a procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, iar un raport al corpului de control al premierului a arătat că există mari semne de întrebare legate de legalitatea acestei tranzacții.

„O afacere imobiliară“

Oficial, după cum declara directorul general al CNI Coresi, Ilie Marius Bogdan, obiectivul principal al vânzării sediilor sucursalelor companiei de stat ar fi salvarea imprimeriilor. Concret, strategia ar presupune vânzarea sediilor aflate în centrul sau în apropierea centrului unor orașe precum Craiova, Cluj sau Oradea, iar banii obținuți astfel să fie investiți în construirea unor sedii mai mici și mai ieftine, la marginea orașelor cu pricina, precum și în retehnologizarea sucursalelor companiei de stat.

În realitate însă, la Craiova, sediul Imprimeriei Oltenia a fost vândut fără licitație, în baza unei expertize imobiliare care viza, de fapt, prețul apartamentelor și al spațiilor de locuit, nu spațiile industriale și de birouri. Sindicaliștii afirmă că prețul încasat de CNI Coresi, companie care se află în prezent în insolvență, a fost cu mult mai mic decât cel care ar fi putut să fie obținut în urma unei licitații.

Banii au fost cheltuiți, în cea mai mare parte, pentru a cumpăra un teren aflat în apropierea unui cimitir, unde, teoretic, ar fi urmat să fie ridicat un nou sediu pentru Imprimeria Oltenia.

Însă timpul a trecut, vechiul sediu a fost revândut cu un profit consistent către compania Kauf­land, care a început lucrările de demolare a tipografiei și dorește să construiască acolo un supermagazin. Angajații Imprimeriei Oltenia au fost aruncați în șomaj tehnic, iar construcția noului sediu trenează la nesfârșit. Liderul Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România, Mircia Giurgiu (foto), spune că aceeași schemă ar urma să fie aplicată și la Cluj.

”Directorul Ilie Marius Bogdan privește CNI Coresi ca o agenție imobiliară personală. Suntem împotriva acestor vânzări care prejudiciază deopotrivă patrimoniul companiei publice și bugetul de stat. Diferența dintre prețul cu care CNI Coresi a vândut sediul Imprimeriei Oltenia și prețul cu care a fost revândut acest bun este de câteva milioane de euro. Această diferență reprezintă clar prejudicierea bugetului statului”, a spus Mircia Giurgiu. Liderul sindical al tipografilor spune că va cere în instanță oprirea vânzării sediului Imprimeriei Ardealul. ”Vom solicita, împreună cu avocații noștri, o ordonanță președințială care să împiedice organizarea licitației până când va fi finalizată ancheta penală. În același timp, cerem din nou demiterea directorului Ilie Marius Bogdan, care a fost numit și administrator special, după ce a dus compania în insolvență. Credem că a comis fapte penale pentru care va trebui să răspundă”, a spus Mircia Giurgiu.

Mai mult, liderul Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România a declarat că a discutat această problemă și cu prefectul de Cluj, profesorul Ioan Vușcan, care i-a promis că va încerca să obțină acordul reprezentanților Ministerului Culturii și Patrimoniului Național pentru oprirea licitației, însă, deocamdată, nu a reușit acest lucru.

”Există soluții pentru a continua activitatea Imprimeriei Ardealul. Consiliul Județean Cluj a trimis o adresă către Ministerul Culturii, prin care își exprimă disponibilitatea de a prelua această imprimerie și pentru a continua activitatea ca tipografie. Deci, am găsit soluții pe plan local pentru a merge mai departe”, a spus liderul sindical al tipografilor.

Însă, deși solicitarea Consiliului Județean Cluj a fost trimisă la Ministerul Culturii în luna decembrie a anului trecut, nici până acum nu a venit vreun răspuns. Mai mult, lucrurile s-au agravat, iar Mircia Giurgiu susține că liderii locali de sindicat care au îndrăznit să critice conducerea CNI Coresi sunt tracasați și amenințați cu concedierea.

Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă