16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialVISA: IMM-urile au probleme cu numerarul și evidența banilor

VISA: IMM-urile au probleme cu numerarul și evidența banilor

Peste jumătate dintre IMM-urile infiintate in România gestionează cu dificultate fluxul de numerar, iar pentru circa 60% este dificilă ţinerea unei evidenţe clare a finanţelor, se arată într-un studiu realizat de Visa. Cu toate acestea, unul din doi antreprenori de talie mică sau mijlocie ar vrea să deţină controlul total al situaţiei financiare. Studiul mai arată că aceştia nu sunt pregătiţi să ia decizii financiare complexe, cu toate că sunt preocupaţi constant de situaţia financiară a firmei.

Antreprenorii şi managerii de IMM-uri sunt prudenţi în accesarea unui credit bancar şi preferă să se bazeze pe propriile resurse, potrivit unui studiu realizat de Visa Europe despre comportamentul de plată al firmelor mici şi mijlocii.

Tot jumătate dintre antreprenorii români sunt foarte precauţi în luarea deciziilor financiare sau stabilirea unei strategii complexe privind fluxul de numerar, situaţie similară cu cea din Germania (46%), însă sub nivelul înregistrat în Franţa (55%) sau Spania (60%).

Două treimi dintre IMM-uri deţin un singur cont bancar, iar 70% dintre firmele care au unul sau mai multe conturi curente preferă să lucreze cu o singură bancă. În general, interacţiunea cu banca se limitează în principal la depunerea şi retragerea de numerar, dar a crescut gradul de utilizare a operaţiunilor de online banking în condiţiile în care numai o treime dintre IMM-uri apelează la aceste servicii pentru plăţi curente sau transferuri bancare infiintare firma.

"Este nevoie de o relație mai apropiată între IMM-uri și bănci,care să depășească barierele unei simple comunicări la ghișeu și să răspundă nevoii reale de informare și consiliere în privința utilizării serviciilor bancare. Din păcate, numai 3 din 10 IMM-uri spun că au un card business și aproape o treime dintre manageri îşi folosesc cardurile personale pentru plăţile realizate pe firmă, ceea ce îngreunează evidența cheltuielilor şi pune presiune pe veniturile lor personale", a declarat într-un comunicat Cătălin Creţu, director subregional pentru România, Croaţia şi Slovenia al Visa Europe.

Numerarul continuă să fie cea mai răspândită formă de plată în România, 80% dintre tranzacţiile realizate de firmele mici şi mijlocii fiind plătite cu banii jos. Spre deosebire, în Polonia doar 29% la sută dintre IMM-uri aleg să facă plăţi cu numerar, în timp ce 23% preferă să efectueze tranzacţii cu cardul, iar aproape jumătate dintre ele aleg alte tipuri de tranzacţii electronice.

Studiul Visa Europe a fost realizat în prima jumătate a anului în rândul a peste 600 de firme mici şi mijlocii înregistrate în România, cu 0-49 de angajaţi, din domenii de activitate variate precum construcţii, industria prelucătoare, comerţ en gros şi en detail, HORECA, transporturi şi comunicaţii, servicii de business.

Cele mai citite

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă