23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialVolkswagen a oprit producţia Golf

Volkswagen a oprit producţia Golf

Grupul auto german a anunțat ieri că disputele cu doi furnizori îi afectează producția la șase uzine și va reduce programul de lucru pentru aproximativ 28.000 de salariați din Germania.

Gigantul auto german a oprit lucrul la uzinele din Wolfsburg, unde este produs modelul Golf și unde vor fi afectați aproximativ 10.000 de angajați, Emden (aproximativ 7.500 salariați), Zwickau (apro­ximativ 6.000 salariați), Cassel (aproximativ 1.500 salariați), Salzgitter (aproximativ 1.400 salariați) și Brunswick (aproximativ 1.300 salariați), potrivit Agerpres.

Începând din data de 18 august au fost introduse “măsuri de ajustare a programului de lu­cru, care pot merge până la șomajul parțial”, a explicat Volkswagen într-un comunicat de presă, adăugând că, în mod diferențiat, unele dintre aceste măsuri se vor prelungi până la data de 30 august.

Producătorul a ajuns la această situaţie deoarece doi dintre furnizorii Volkswagen acuză cel mai mare constructor auto european că a anulat fără explicații și despăgubiri contractele cu ei și, drept represalii, au decis să își întrerupă livrările. CarTrim, care produce scaune, și ES Automobilguss, furnizor de piese componente pentru cutii de viteză, estimează că anularea de către Volkswagen a contractelor convenite anterior le va produce pagube de zeci de milioane de euro și, în consecință, au solicitat despăgubiri în valoare de 58 de milioane de euro. Volkswagen a precizat că va relua negocie­rile cu CarTrim și ES Automobilguss în cursul zilei de luni. Analiștii de la UBS au calculat că oprirea producției la uzina VW de la Wolfsburg ar costa până la 100 milioane de euro în fiecare săptămână. Riscul ca veniturile Volkswagen să fie reduse din cauza disputei cu furnizorii vine într-un moment în care grupul german vrea să îmbunătățească profitabilitatea principalei sale mărci prin reducerea cheltuielilor cu un miliard de euro pe an.

Grupul Volkswagen controlează 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi și Bugatti, dar și camioanele MAN și Scania, iar la nivel mondial are peste 600.000 de salariați.

5 milioane de euro amendă în Italia

Problemele Volkswagen par să nu se mai termine. La începutul lunii august, grupul auto german Volks­wagen AG a fost amendat de Autoritatea pentru concurență din Italia cu cinci milioane de euro, „din cauza practicilor comerciale incorecte“, deoarece‚ „consumatorii au fost greșit informați în reclame cu privire la nivelul de poluare al vehiculelor diesel“, transmite DPA. Volkswagen face obiec­tul unor investigații în mai multe țări după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (din care peste 700.000 în Italia) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. AGCOM a specificat că amenda de cinci milioane de euro este nivelul maxim care poate fi impus în astfel de circumstanțe. Ea reprezintă aproximativ 7 euro pentru fiecare mașină echipată cu softul ilegal care a fost vândută pe piața italiană. Subsidiara Volkswagen din Italia a anunțat că va face apel împotriva amenzii.  În iunie, Volks­wagen a anunțat că va cheltui 15,3 miliarde de dolari în SUA pentru a răscumpăra vehiculele de la consumatori și pentru a finanța tehnologii ecologice.

Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi și Bugatti, dar și camioanele MAN și Scania.

Cele mai citite

Când începe termenul de preaviz?

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) din România a emis o decizie care stabilește când începe termenul de preaviz, anunță o știre publicată...

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...

Bătaie în Parlament: Florin Roman, bătut de Dan Vîlceanu -VIDEO

Au apărut primele imagini cu bătaia din Parlament, între Dan Vîlceanu şi Florin Roman, care a avut loc în antecamera sălii de plen, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă