13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialVosganian dă asigurări că la Oltchim vor fi plătite salariile restante şi...

Vosganian dă asigurări că la Oltchim vor fi plătite salariile restante şi plăţi compensatorii

Salariile restante ale angajaţilor de la Oltchim vor fi plătite până la sfârşitul acestei luni, informează Mediafax.

Guvernul urmează să aprobe şi ordonanţa privind plăţile compensatorii pentru salariaţii disponibilizaţi în urma restructurării societăţilor de stat, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

“Salariile din urmă vor fi plătite integral, e vorba cumulat de circa două luni în decursul timpului. Vom plăti integral salariile până la sfârşitul lunii aprilie”, a afirmat Vosganian.

El a precizat că, săptămâna viitoare, Guvernul va discuta şi ordonanţa care stabileşte plăţile compensatorii pentru societăţile unde au loc restructurări, act ce va permite şi plata compensaţiilor la Oltchim.

Citeşte şi Peste 200 de angajaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au blocat DN 64, timp de aproximativ o oră

“Săptămâna viitoare, vestita Ordonanţă 116 va fi pe masa Guvernului. Ea va permite onorarea drepturilor ce revin din contractul colectiv de muncă în ce priveşte salariile compensatorii, astfel încât, în ce priveşte solicitările de această natură, noi în jumătatea lunii aprilie vom onora obligaţiile”, a mai spus ministrul Economiei.

Premierul Victor Ponta l-a asigurat pe ministrul Vosganian de sprijinul său în dialogul cu angajaţii de la Oltchim, cărora le înţelege “necazul”, lucru care nu este valabil şi pentru liderii de sindicat

“Înţeleg necazul oamenilor, nu al liderilor de sindicat, că ei nu sunt în necaz şi nu au fost niciodată în necaz, au venituri substanţial mai mari decât ministrul Economiei, care trebuie să rezolve problema, dar oamenii au dreptate. Trebuie în continuare să avem dialog, să le prezentăm cee ce e de făcut”, a spus Ponta.

Peste 200 de angajaţi de la Oltchim au blocat, miercuri, timp de aproximativ o oră, DN 64 Râmnicu Vâlcea – Drăgăşani, traversând în mod repetat o trecere de pietoni, oamenii fiind nemulţumiţi că premierul Victor Ponta nu a vrut să discute cu ei în timpul protestului de la Bucureşti.

Iniţial, cei peste 200 angajaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au protestat în faţa pavilionului administrativ al combinatului, nemulţumiţi de restanţele salariale, dar şi de faptul că premierul Victor Ponta nu a vrut să discute direct cu ei în timpul mitingului de la Bucureşti.

Aproape 1.000 de angajaţi de la Oltchim şi Divizia Petrochimică Bradu au protestat marţi în faţa sediului Guvernului, nemulţumiţi că nu şi-au primit drepturile salariale şi că urmează să fie disponibilizaţi, solicitând premierului Victor Ponta să rezolve situaţia combinatului din Râmnicu Vâlcea.

În timpul protestului a avut loc un incident între câţiva revoluţionari care protestau în faţa Secretariatului de Stat pentru problemele Revoluţionarilor şi au venit în Piaţa Victoriei cu un banner pe care scria “Solidari cu Oltchim şi Arpechim” şi jandarmi, care au încercat să îi oprească să treacă pe trotuarul din faţa Guvernului. În cele din urmă, acestora li s-a permis să se alăture protestatarilor, în zona amenajată pentru miting.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă