8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Drumul Vinului" in inima Transilvaniei

“Drumul Vinului” in inima Transilvaniei

Consiliul Judetean Alba a initiat impreuna cu unul dintre cei mai importanti producatori de vinuri din Romania – SC “Jidvei” SRL – un proiect prin care se doreste, in primul rand, promovarea turistica a judetului si a uneia dintre cele mai vechi si mai cunoscute zone viniviticole din tara – Podgoria Tarnavelor. “Drumul Vinului” va fi un brand turistic care isi propune sa dezvolte relatii de parteneriat si o armonizare a ofertelor producatorilor de vin pe traseul cuprins intre localitatile Calnic si Cetatea de Balta, trecand prin Garbova, Alba Iulia, Sard, Ighiu, Ighiel, Telna, Barabant, Tibru, Cricau, Teius, Aiud, Craciunelu de Jos, Blaj, Ciumbrud si Jidvei.
Toate aceste localitati detin in componenta suprafete cultivate cu vita-de-vie, cele mai cunoscute podgorii fiind in zona Blaj-Jidvei. Plecand de la poalele Muntilor Apuseni si pana in inima Podisului Tarnavelor, “Tara Vinului”, cum mai este cunoscuta aceasta zona care cuprinde o veritabila “salba” de podgorii, nu a cunoscut, cu exceptia Jidveiului, o dezvoltare si o promovare sustinute.
Proiectul “Drumul Vinului” se vrea a fi si o ocazie pentru sprijinirea micilor producatori din aceste localitati pentru a-si promova produsele si pentru a-si dezvolta afacerile.

Produs turistic bazat pe traditii

“Drumul Vinului isi propune crearea unui adevarat produs turistic care sa imbine obiectivele turistice presarate generos de istoria si geografia acestor locuri cu ofertele gastronomice si oneoturistice existente”, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean, Florin Marginean, cel care a initiat proiectul.
Practic, se doreste dezvoltarea armonioasa, pe baza unei oferte concrete comune, in domeniul turismului rural, a acestor localitati care, odata incluse in proiect, vor avea sanse mult mai mari sa obtina fonduri europene. “Un prim pas pe acest drum este realizarea unei diagnoze reale asupra starii actuale din viticultura judetului Alba, respectiv cuantificarea situatiei firmelor producatoare, realizarea unei istorii a vinului si culturii vitei-de-vie, producerea vinului in gospodaria taraneasca, legatura dintre vin si traditii, prespective de conservare a traditiilor. Suntem in fata crearii unei organizatii non-guvernamentale prin intermediul careia sa se faciliteze accesarea unor programe de marketing si promovarea turistica, finantate de catre Guvernul Romaniei si alti finantatori publici si privati”, a mai spus Florin Marginean.
Initiativa Consiliului Judetean vrea sa contribuie si la reducerea faramitarii producatorilor de vinuri din aceasta zona. Pana la ora actuala a fost infiintata o singura asociatie care sa reprezinte interesele viti-vinicultorilor. Este vorba despre Asociatia “Salve” din Aiud, care a demarat deja actiuni de promovare a intereselor membrilor. Potrivit vicepresedintelui Marginean, proiectul va presupune amplasarea pe principalele cai de comunicatie din zona a unor indicatoare care vor cuprinde principalele informatii de care are nevoie un turist care doreste sa cunoasca “Drumul Vinului”. De asemenea, la nivelul administratiei judetene exista deja demarate actiuni ce vizeaza modernizarea tronsoanelor care fac legatura intre localitatile respective.

“Strugurele de Aur” si castelul de la Cetatea de Balta

Un rol important in derularea proiectului il va avea, fara indoiala, SC “Jidvei” SRL. Societatea administreaza peste 1.000 de hectare de terenuri cultivate cu vita-de-vie, aici fiind produse unele dintre cele mai cunoscute vinuri seci si demiseci din Romania. In comuna Jidvei se organizeaza in fiecare an, in a doua parte a lunii septembrie, Festivalul “Strugurele de Aur”, eveniment folcloric de prima marime la nivel national.
Din 2006, organizatorii intentioneaza sa confere manifestarii o conotatie europeana, urmand sa fie invitati artisti din cele mai importante zone vini-viticole ale continentului. “Strugurele de Aur” va fi un punct de reper al “Drumului Vinului”, ca si castelul de la Cetatea de Balta, monument istoric aflat tot in proprietatea SC “Jidvei” SRL.
Constructia a fost ridicata in sec. XVI, fiind unul dintre monumentele cele mai importante si mai bine pastrate din Transilvania. Investitii foarte importante, realizate in ultimii ani, au facut din castelul de la Cetatea de Balta una dintre atractiile turistice foarte cautate.
Faptul ca judetul Alba este membru cu drepturi depline al Ansamblului Regiunilor Europene VitiVinicolae (AREV) nu poate decat sa fie foarte benefic pentru proiectul “Drumul Vinului”. Vicepresedintele CJ a mai afirmat ca in cadrul viitoarei intalniri a membrilor AREV, care va avea loc in Italia, in perioada 7-9 aprilie 2006, Alba are mari sanse sa devina membru al biroului international de conducere al organizatiei. Acest lucru va insemna inca un pas inainte in scopul dezvoltarii sectorului viti-vinicol din judet.
“Daca nu stai la masa celor mari, ci doar in anticamera, nu o sa afli niciodata ce bani poti obtine si nici nu o sa poti influenta pe cineva sa-ti finanteze proiectele, indiferent cat ar fi de bune”, a mai spus Florin Marginean.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă