13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInvestigații România Liberă1 miliard de lei la Educaţie, 19,5 miliarde la investiţii

1 miliard de lei la Educaţie, 19,5 miliarde la investiţii

Premierul Dacian Cioloş a anunţat, ieri, că Executivul a aprobat prima rectificare a bugetului de stat, precizând că este o "rectificare pozitivă".

Corectarea bugetară are în vedere majorarea încasărilor şi a cheltuielilor bugetare cu 2,92 miliarde de lei, cei mai mulţi bani urmând să fie alocaţi către ministerele Muncii, Educaţiei şi Sănătăţii.

"Încă de la începutul mandatului ne-am asumat o gestionare a bugetului care să asigure menţinerea deficitului bugetar sub 3%. (…) Este o rectificare pozitivă, în ciuda bugetului strâns. Totuşi, veniturile la bugetul din acest an au fost cu peste 3 miliarde de lei mai mari decât cele prevăzute faţă de semestrul I din anul precedent", a declarat Dacian Cioloş.

Acesta a menţionat că este pentru prima dată după mulţi ani de zile când are loc o rectificare bugetară în an electoral fără o amprentă politică. “Obiectivul nostru e de a finanţa politici publice anunţate, de a acoperi nevoi reale, şi nu de a căuta, prin rectificarea bugetară, să câştigăm voturi în detrimentul eficienţei bugetare. E important să putem menţine un echilibru al bugetului între cheltuielile pentru investiţii şi cheltuielile pentru consum. Acesta e mo­dul nostru de abordare şi sper ca acest an electoral şi lunile care vin să evite tentaţii care să pună presiune nesustenabilă asupra bugetului'', a afirmat premierul.

Marii beneficiari

Dacian Cioloş a explicat că au fost alocate resurse acolo unde acestea erau necesare pentru continuarea unor proiecte şi pentru acoperirea unor cheltuieli ivite din priorităţile care au apărut pe parcurs. „Am abordat rectificarea bugetară şi ca un bilanţ de etapă al guvernării“, a mai precizat premierul.

Sănătatea, educaţia şi drepturile sociale sunt priorităţile primei rectificări bugetare din acest an, conform lui Dacian Cioloş. Astfel, pentru Ministe­rul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate s-au alocat 568,6 milioane de lei, sumă destinată pentru asigurarea plăţii majorate a salariilor personalului medico-sanitar, începând cu 1 august 2016. De această măsură vor beneficia aproximativ 163.000 de persoane, conform premierului. În plus, se vor acorda 868,422 milioane lei pentru diverse programe sanitare, banii prove­nind din credite-angajament.

La Educaţie s-a alocat un miliard de lei, bani necesari atât finanţărilor pentru corecţia grilelor salariale, cât şi pentru diverse programe educaţionale. De corecţiile salariale vor beneficia 280.000 de cadre didactice şi auxiliare, a arătat premierul. Tot prin această rectificare vor fi asiguraţi banii necesari pentru plata titlurilor executorii câştigate de cadrele didactice în anii anteriori şi care ar fi trebuit plătite până la sfârşitul anului 2015. Pentru plata acestor drepturi salariale s-au alocat, în total, 417,8 milioa­ne lei învăţământului universitar şi 597,9 milioane lei învăţământului preuniversitar.

În domeniul drepturilor sociale s-au fost alocat peste 2,8 miliarde de lei. Jumă­tate din această sumă este des­ti­nată indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, aloca­ţiilor de stat pentru copii, indem­nizaţiilor pentru persoanele cu handicap, conform măsurilor stabilite de Parlament. Cealaltă jumătate, respectiv suma de 1,429 miliarde lei, reprezintă bani necesari pentru asigurarea plăţii pensiilor până la sfârşitul anului. “Nu se pune problema de tăiere a pensiilor în acest an”, a ţinut să precizeze premierul.

Pentru alegerile din toamnă ­s-au alocat 200 milioane de lei, bani destinaţi Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului de Externe şi Comunicaţiilor în vederea organizării alege­rilor din toamnă, în ţară şi străinătate. Aici va intra “finan­ţarea supli­mentară pentru serviciile consulare din Paris şi Londra”, a mai precizat Dacian Cioloş.  

Sprijin pentru paza pădurilor

Guvernul a asigurat banii necesari pentru plata sprijinului acordat sub forma subvenţiilor pentru motorină, în agricultură, pentru trimestrele II şi III, precum şi pentru ajutorul de minimis acordat sectorului zootehnic. Ministerul Agriculturii a înregistrat o economie de 403,1 milioane de lei din plăţile FEGA. La aceasta, s-au mai adunat alte 170,6 milioane de lei din redistribuirile pe indicatorii ministerului, în vreme ce 168,4 milioane de lei au fost înapoiate bugetului de stat. Pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii, se asigură resurse suplimentare. La finanţarea iniţială de 95 de milioane de lei, după rectificare, se adăugă credite de angajament în sumă totală de 548 milioane de lei, a anunţat Guvernul.

Pentru Mediu, este “prima rectificare pozitivă din ultimii ani”, a ţinut să precizeze Dacian Cioloş. Astfel, proprietarii de păduri care deţin suprafeţe mai mici de 30 de hectare vor primi sprijin pentru asigurarea pazei acestor păduri. În acest sens, Guvernul a alocat 14,5 milioane lei, fiind prima dată când se pune în aplicare această prevedere legală cuprinsă în Codul Silvic încă din 2008. Guvernul a mai alocat, prin rectificare, 85 de milioane de lei pentru lucrări de apărare împotriva inundaţiilor.

La capitolul investiţii, prin bugetul de stat s-au alocat în acest an 19,5 miliarde lei, cu două miliarde în plus faţă de cât s-a cheltuit în cursul anului trecut. Dacian Cioloş a subliniat că acest cabinet îşi propune să accelereze proiectele de investiţii în a doua parte a anului. Printre alocările suplimentare prin rectificarea bugetară se numără şi contribuţia anunţată de Guvern pentru achiziţionarea operei ''Cuminţenia Pământului'' – suma de 22,5 milioane lei, în bugetul Ministerului Culturii, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 5 milioane euro.

Pentru situaţii neprevăzute, în Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului a fost alocată suma de 221,5 milioane lei.

Cele mai citite

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Cresc importurile de electricitate din Ucraina după atacurile rusești

Importurile zilnice de electricitate din Ucraina vor atinge cel mai ridicat nivel din acest an, după ce o serie de atacuri cu rachete rusești...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă