13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăFiscul, verificări de amploare la aproape 6.000 de persoane. Șeful ANAF: Sunt...

Fiscul, verificări de amploare la aproape 6.000 de persoane. Șeful ANAF: Sunt vizați maneliștii, cămătarii și interlopii

UPDATE: ANAF va verifica asociaţii sau acţionarii care au împrumutat firma cu peste 200.000 de lei, persoane care au cumpărat bunuri sau case de peste 70.000 de euro, au depozite anuale de peste 150.000 de lei sau au achiziţionat maşini mai scumpe de 25.000 de euro, relatează Mediafax.

Astfel, Fiscul a început programul de verificare a persoanelor cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat cu 313 dosare, de care se ocupă 60 de inspectori.

Din totalul de 14,3 milioane de persoane care obţin venituri impozabile, ANAF a selectat aproape 300.000 pentru eşantionul semnificativ supus analizei de risc.

ANAF a identificat peste 130.000 de cazuri în care diferenţa între veniturile estimate şi cele declarate este mai mare de 10%, dar nu mai puţin de 50.000 de lei.

Mai departe, agenţia a stabilit că aproape 5.900 de persoane prezintă un grad ridicat de risc fiscal, respectiv au un risc anual de nedeclarare mai mare de un milion de lei anual, au făcut achiziţii de proprietăţi imobiliare în intervalul 2011 – 2013 mai mare de 150.000 de euro sau au cumpărat în acelaşi interval maşini de peste 75.000 de euro.

Dintre cei 5.900 de contribuabili, 1.160 au fost eliminaţi întrucât riscul de nedeclarare de peste un milion de lei este acoperit de veniturile soţilor.

UPDATE: Șeful ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, a declarat, joi, că inspectorii fiscali îi vor verifica pe maneliști, cămătari, interlopi și pe toate persoanele cu avere afișată semnificativă. Este vorba despre case, mașini de lux și alte bunuri care nu sunt justificate de veniturile declarate, informează B1 Tv.

În acest sens, ANAF va cere informații de la bănci, notari, direcții de impozite și taxe sau direcțiile de înmatriculări auto.

————

ANAF efectuează, joi, verificări în cazul  milionarilor români cu venituri mari care nu și-ar declarat averile.

Decizia a fost luată de conducerea instituției, după ce inspectorii fiscali au descoperit că foarte multe persoane fizice dar și firme nu  și-au declarat toate veniturile și s-au sustrat de la plata impozitelor aferente, explică ANAF, într-un comunicat.

Astfel, inspectorii fiscali au demarat "Programul de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal" (PFRF)". În eșantionul de risc PFRF intră persoanele fizice cu avere afișată semnificativă (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creanțe din creditări acordate companiilor și/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate) nejustificată de veniturile declarate.

Programul PFRF vizează verificarea veniturilor și a declarării acestora începând cu anul 2011.

Metodologia de verificare a situației fiscale personale include mai multe etape: analiza de risc fiscal, selectarea persoanelor care vor fi supuse verificărilor fiscale prealabile documentare, verificarea prealabilă documentară efectuată asupra persoanelor selectate (se desfăşoară la sediul organului fiscal, fără notificarea contribuabilului, pe baza informaţiilor şi documentelor deţinute sau obţinute de administraţia fiscală), respectiv verificarea fiscală a persoanelor pentru care verificarea fiscală prealabilă documentară a constatat existenţa diferenţei semnificative, în sensul legii, între veniturile estimate pe baza situaţiei fiscale personale şi veniturile declarate administraţiei fiscale (se desfăşoară împreună cu contribuabilului şi cu colaborarea acestuia).

 

Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă