5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România Liberă50 de milioane de euro au lăsat românii la mare în cel...

50 de milioane de euro au lăsat românii la mare în cel mai aglomerat weekend

 

Pe litoral se spune că după Sfânta Maria, sezonul estival începe să se termine, dar anul acesta tradiția pare să nu se respecte. Weekend-ul trecut a fost cel mai aglomerat de pe litoral și unul dintre cele mai grele pentru agenții de turism, care au fost nevoiți să refuze turiști.

„Au fost aproape 250.000 de persoane pe litoral“, a declarat pentru România liberă Corina Martin, președintele Asociației de Promovare și Dezvoltare Litoral. Mamaia, ca de obicei, a luat caimacul. Ca de obicei la sfârșit de săptămână, stațiunea a fost paralizată. S-a circulat bară la bară, s-a căutat mult cel mai bun loc de pe plajă, iar cluburile au fost arhipline.

„A fost foarte aglomerat. Aşa este însă de obicei în august“, a spus unul dintre tinerii care a petrecut noaptea într-unul din cluburile din nordul Mamaiei.

În Mamaia au venit și familii cu copii. „Venim aici pentru că ne place, ai ce să faci. Am încercat un an și în sudul litoralului, dar ne-am cam plictisit. Aici e mai scump, dar măcar nu te plictisești“, ne-a spus un brașovean. Și în sud au fost turiști. „Am văzut oameni care căutat din casă în casă un loc de cazare în Mangalia“, a mărturisit Cristian Bărhălescu, directorul unei agenții de turism.

Furtuna nu a stricat planurile

În noaptea de sâmbătă spre duminică, pe litoral a plouat în 30 de minute cât în trei luni. Asta nu a stricat însă pla­nurile de distracție ale turiștilor. „Am făcut de dimineață turul stațiunii cu bicicleta. Mă simt ca într-una din stațiunile în care călătoresc, mă simt ca în vacanță, ca în Miami. Niște turiști suedezi într-un club din Mamaia spuneau că așa ceva nu au văzut nici în Mallorca. Ne-au întrebat de ce nu ne promovăm mai mult“, a spus Corina Martin. „Aproape că am reușit cu Mamaia“, a conchis ea. Se referea la mulți ani de muncă în care a încercat să schimbe mentalitatea turiștilor, dar și a lucrătorilor din turism, să aducă o nouă atitudine în domeniu, să îi facă pe români să redescopere stațiunile românești.

De la cluburi la Ziua Marinei

Turiștii au fost atrași nu numai de plajă, ci și de diferitele evenimente organizate pe litoral. Cele mai importante au fost cele organizate de Forțele Navale Române, cu ocazia Zilei Marinei. Deși evenimentele au durat o săptămână, cele mai interesante au avut loc vineri, 15 august. Pe faleza din Constanța, circa 10.000 de turiști și localnici s-au adunat pentru a urmări jocurile marinărești și defilarea navelor militare. În Mamaia s-a desfășurat un spectacol internațional de modă, unde primarul Mazăre nu a pierdut ocazia să se deghizeze din nou, de data aceasta într-un amiral. Tot aici au avut loc un concert inedit, Holi Music Color Festival, o combinație de muzică și culoare, dar și unul de muzică electronică, Sunwaves, desfășurat simultan pe cinci scene. Constanța a fost, vineri și sâmbătă, gazda a două seri de concerte, unde au cântat peste zece trupe, evenimentul fiind organizat de o marcă de bere. Câteva concerte au avut loc și în sudul litoralului.

Încasări de circa 50 de milioane de euro

Numărul mare de turiști a umplut și conturile patronilor, care au încasat în acest weekend circa 50 de milioane de euro, la un calcul sumar realizat de specialiștii din turism. Media cheltuielilor de persoană este de aproape 300 de euro pe weekend, spun aceștia. „Pentru cei care vin în cluburi în Mamaia este mai mare“, subliniază Corina Martin. La aproape 250.000 de turiști, ne apropiem de 75 de milioane de euro, dar o bună parte din aceștia stau la negru și nu cheltuie atât, astfel că suma de 50 de milioane de euro este o estimare mai aproape de realitate.

Ce urmează

Astăzi se lansează programul „Litoralul pentru toți“, în cadrul căruia vor fi disponibile locuri ieftine de cazare în sudul litoralului. Deocamdată nu și în Mamaia, care este încă foar­te căutată. Turiștii sunt așteptați la sfârșitul lunii august la Festivalul Antic Tomis.

Vremea se anunță bună și în septembrie, când hotelierii vor reduce prețurile cu cel puțin 50% față de acest weekend.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă