6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAdina Vălean (PNL): Nu suntem interesați de convergență economică și fiscală cu...

Adina Vălean (PNL): Nu suntem interesați de convergență economică și fiscală cu țările din zona euro

Europarlamentarul Adina Vălean susține că liberalii nu sunt interesați de convergența economică și fiscală cu țările din zona euro și nu vor ca de la Bruxelles să se încerce să i se impună României "un alt model european de buget", relatează Mediafax.

Prezentă, duminică, la Ploiești, europarlamentarul liberal Adina Vălean a afirmat că în opinia sa România se simte "foarte bine" în afara zonei Euro și că susține adoptarea de politici diferențiate la nivel european pentru zona euro și pentru zona non-euro.

"Eu cred că România se simte foarte bine în afara zonei euro și că nu există nicio obligație de aderare la zona euro. Un lucru pentru care noi am insistat în Parlamentul European și pe care îl vom promova și în continuare este diferențierea sau fundamentarea politicilor economice și fiscale europene pe studii de impact asupra zonei non-euro. Cu alte cuvinte îmi doresc ca atunci când se iau decizii de politică economică și financiară la Bruxelles să se evalueze care este și impactul în afara zonei euro, pentru că România e în afara zonei euro", a afirmat Adina Vălean.

Europarlamentarul, care candidează pentru un nou mandat în legislativul Uniunii Europene, a mai spus că nu militează pentru intrarea țării noastre în zona euro și nici pentru convergență economică și fiscală cu statele din zona euro, întrucât acest lucru ar duce la creșterea taxelor și impozitelor.

"Noi nu suntem interesați de convergență economică și fiscală cu țările din zona euro pentru că acesta este, de fapt, fondul problemei pentru zona euro: există uniune monetară, dar nu există convergență fiscală. Asta este către ceea ce se îndreaptă, și statele mari din zona Euro, cum este Germania sau cum este Franța, încearcă să impună convergență fiscală în zona euro. Or asta pentru România ar însemna renunțare la cota unică, ar însemna creșterea impozitelor așa cum este în multe state europene cu model social. De aceea cred că în mod responsabil noi liberalii spunem că trebuie să ne promovăm flexibilitatea și interesul nostru în ceea ce înseamnă politică economică și fiscală europeană. Nu ne interesează chestiunea legată de zona euro, ne simțim bine în afara ei, pentru că noi nu vrem să ne trezim în situația în care să ne spună Bruxellesul că trebuie să renunțăm la cota unică pentru că nu colectăm suficienți bani la buget, să încerce să ne impună un alt model european de buget, să ne trezim că ne cresc impozitele și taxele. Noi, liberalii, suntem împotriva oricărei creșteri de impozite și taxe nu pentru că este mantra noastră, ci pentru că dăunează grav competitivității economice și economiei. Și ăsta este motivul pentru care noi credem că și multe dintre statele europene care se află acum în stagnare economică se află în această situație tocmai din încercarea de a promova un model economic și fiscal păgubos. Or, exact de asta trebuie să ne ferim, iar noi avem în programul economic al partidului și în programul economic pentru Parlamentul European această linie de acțiune fermă în următorii cinci ani: deci nu doresc să discutăm despre euro", a mai afirmat Adina Vălean.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă