16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAlimentele s-au ieftinit, produsele nealimentare s-au scumpit

Alimentele s-au ieftinit, produsele nealimentare s-au scumpit

Preţurile de consum au crescut în decembrie cu 0,11% faţă de luna precedentă, astfel că rata anuală a inflaţiei a ajuns la -0,9%, potrivit datelor anunţate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Faţă de noiembrie, preţurile alimentelor au crescut cu 0,24%, tarifele serviciilor au urcat cu 0,4%, în timp ce produsele nea­limentare s-au ieftinit cu 0,1%. Comparativ cu decembrie 2014, preţurile de consum au fost mai mici cu -0,9% măsurate prin IPC şi cu -0,7% măsurate prin IAPC, se arată într-un comunicat al INS.

Ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu decembrie 2014, este de 37,5%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% deţin o pondere de 33,9%.

Citeşte şi: Produsele dinspre Uniunea Europeană se vor ieftini

Totodată, mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% reprezintă 28,6%. Astfel, ali­mentele s-au ieftinit cu 6,2%, pe când preţurile la produsele nea­limentare au crescut cu 1,95%, iar tarifele serviciilor cu 2,4%. Cel mai mult au scăzut preţurile la mălai, cu 12,7%, şi la laptele de vacă, cu 11,7%.

În schimb, cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 20,3%, dar şi legumele şi conservele de legume, cu 7,6%.

“Preţurile de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2015 – decem­brie 2015) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2014 – decembrie 2014), măsurate pe baza IPC, au scăzut cu -0,6%. Determinată pe baza IAPC, scăderea este de -0,4%“, se precizează în comunicat.

Anul trecut, alimentele au avut preţuri mai mici cu 3,8% faţă de 2014, pe când serviciile s-au scumpit cu 2,04%, iar produsele nealimentare cu 0,93%. BNR a revizuit în noiembrie prognoza pentru rata anuală a inflaţiei, la -0,7% pentru finele acestui an, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de estimarea din august, şi la 1,1% pentru sfârşitul anului viitor, cu 0,4 puncte procentuale în creştere.

Citeşte şi: Risc pentru o nouă criză financiară majoră

Banca centrală anticipează că rata anuală a inflaţiei se va menţine la valori negative până în mai 2016, urmând să revină ulterior în teritoriu pozitiv, dar va rămâne inferioară, până la sfârşitul anului, limitei de jos a intervalului din jurul ţintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, deci sub 1,5%. Rata anuală a inflaţiei este estimată a reintra în interiorul intervalului în 2017.  

Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...
Ultima oră
Pe aceeași temă